oaednews

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ

 Η τοποθέτησή μου στο ΔΣ του ΟΑΕΔ  σε σχέση με τον  προϋπολογισμό

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ που έχει κατατεθεί, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Βρισκόμαστε απ ότι φαίνεται μπροστά σε ριζικές αλλαγές όσον αφορά στον Οργανισμό και στο ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει σε επίπεδο κοινωνίας. Κι ενώ έχει συντελεστεί μια δραματική θεσμική μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ από τη μείωση των εισφορών, ενώ ξεκάθαρα υποβαθμίζονται οι σχολές του ΟΑΕΔ, ενώ βρισκόμαστε, προφανώς, μπροστά σε αλλαγές, σε αρνητικές αλλαγές, σε σχέση με τα επιδόματα  ανεργίας, αλλαγές  που θα αφορούν και το ύψος του επιδόματος και το διάστημα χορήγησης τους, ενώ, λοιπόν όλα αυτά συμβαίνουν εδώ, στο ΔΣ του ΟΑΕΔ , με εξαιρέσεις βεβαίως, συζητάμε εντελώς τυπικά και εντελώς διαχειριστικά και αποδεχόμενοι ό,τι μας πουν, ό,τι μας δώσουν...

Λειτουργούμε με τη λογική "έχουμε έλλειμμα 200 εκ ευρώ το 2020, αλλά είναι σαν να έχουμε πλεόνασμα, έχουμε μείωση των θεσμοθετημένων  πόρων του ΟΑΕΔ κατά 56% αλλά δε βαριέσαι, θα τη βγάλουμε και φέτος, κάτι θα ελεήσει το Υπουργείο". Και για να πάμε και στο επίκαιρο θέμα της ψήφισης του ν/σ του Υπουργείου παιδείας, έχουμε μια ξεκάθαρη υποβάθμιση των σχολών του ΟΑΕΔ από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3, αντί της αναβάθμισης που ζητούν όλοι οι φορείς  και κυρίως η κοινωνία. Την υποβάθμιση των σχολών του ΟΑΕΔ διαπίστωσαν και οι επιστημονικοί συνεργάτες των κοινωνικών φορέων που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή της βουλής, τη διαπιστώνουν όλοι, ακόμα καικυβερνητικοί βουλευτές.  Πρόκειται για μια θεσμοθέτηση της υποβάθμισης  και μάλιστα αναδρομική. Έχουμε, δηλαδή, το παράλογο, να έχουν έρθει μαθητές στον ΟΑΕΔ κατόπιν προσκλήσεως για εκπαιδευτικό επίπεδο 4 και να αποφοιτούν με επίπεδο 3, που πέραν του εμπαιγμού για τους χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, υπάρχει  προφανώς και ζήτημα νομιμότητας. Σε σχέση με την προοπτική των σχολών του ΟΑΕΔ και παρά την επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία τους, αν τελικά ψηφιστεί το ν/σ, θα έχουμε πλέον πρόσκληση σε υποεκπαίδευση και πρώιμη ειδίκευση,  με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα λέω όλα αυτά γιατί, προφανώς, όλα εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό. Σε έναν σχεδιασμό αποδόμησης του Οργανισμού.

Εγώ, δηλαδή, για να έρθω στο θέμα του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, θα ήθελα κατά τη συζήτησή του να έχουμε τη δυνατότητα σχεδιασμού και προτάσεων, να έχουμε τη δυνατότητα   να συζητήσουμε επί της ουσίας, να πούμε για παράδειγμα ότι ο Οργανισμός έχει στη διάθεσή του τόσα χρήματα και πως μπορεί να γίνει η διαχείρισή τους καλύτερα. Τώρα ο ΟΑΕΔ έχει  τόσα χρήματα όσες και οι υποχρεώσεις του για το 2021 και όλα μοιάζουν νομοτελειακά. Αυτός είναι ο προϋπολογισμός.  Να προτείνουμε  πράγματα, να δούμε πως μπορούν να στηριχθούν οι άνεργοι, να δούμε τι θα γίνει με τη στεγαστική πολιτική που ο σχετικός πόρος καταργήθηκε εντελώς, να δούμε το θέμα της κατάρτισης, που βαδίζει ολοταχώς προς τους ιδιώτες. Θα ήθελα να ζητήσουμε και να διεκδικήσουμε  ως ΔΣ ΟΑΕΔ μεγαλύτερη αυτονομία, διοικητική και οικονομική, και όχι μέσω της οικονομικής αφαίμαξης να οδηγούμαστε και στην διοικητική υποτέλεια.  Μάλλον ζητώ πολλά! Και στο εύλογο ερώτημα "συνέβαινε αυτό παλαιότερα;" η απάντηση είναι ΌΧΙ. Αλλά και το κάθε χρόνο και χειρότερα κάπου οδηγεί.   

Για όλους αυτούς τους λόγους θα ακολουθήσω τον μοναχικό δρόμο της καταψήφισης του προϋπολογισμού, θέλοντας να στείλω ένα μήνυμα για έναν καλύτερο ΟΑΕΔ, για έναν ΟΑΕΔ που θα μπορεί να παρεμβαίνει επι της ουσίας, θα μπορεί να στηρίζει την κοινωνία, θα μπορεί να στηρίζει τους ανέργους  και θα το κάνει αυτό θεσμικά και όχι ευκαιριακά και επικοινωνιακά.   

γμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου