oaednews

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΟΑΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ

 

 Αθήνα 23/11/2020

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αττικής & και Νήσων με αφορμή την κατάθεση του  Σχεδίου Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, πήρε την ακόλουθη απόφαση:

 1. Η θέση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αττικής & Νήσων είναι η εξής:

Α) Η Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. έχει ιστορία, έχει ισχυρούς δεσμούς με κοινωνικά στρώματα χαμηλών εισοδημάτων που η σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την εργασία είναι κίνητρο και ευκαιρία να αποκτήσουν θέση εργασίας άμεσα μετά την αποφοίτηση οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας με τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες.

Β) Η Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. είναι το μόνο δυικό σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της χώρας μας που ταυτίζεται με το Ευρωπαϊκά Συστήματα και έχει ήδη αξιολογηθεί ως το πιο αποτελεσματικό από κάθε άλλο εθνικό σύστημα, μέσα από τις έρευνες που έγιναν στο πλαίσιο Αναδιάρθρωσης του Ο.Α.Ε.Δ. την περίοδο 2013-2015.

Γ) Η Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. χαρακτηρίζεται από όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους και το CEDEFOP ως μια επιτυχημένη καλή πρακτική επαγγελματικής εκπαίδευσης που στηρίζεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενταγμένη στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση με 4 εξάμηνα Πρακτικής και Πτυχία που ανήκουν στο Επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Δ) Διεκδικούμε:

 · Να μην καταργηθεί η παράταση της λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του νόμου 4386/2016 γιατί αν συμβεί αυτό που προτείνει η ΟΕΛ, οι μαθητές που έχουν εγγραφεί αυτή τη σχολική χρονιά δεν θα μπορούν να πάρουν πτυχία ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας όπως ακριβώς τα επέλεξαν.

 · Εκδηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας με τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Μεταγυμνασιακή Κατάρτιση των ΣΕΚ ή ΕΣΚ και στο επίπεδο 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Διεκδικούμε Σχολές Μαθητείας ενταγμένες στη Δημόσια Ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενταγμένες στο επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, με 3ετή φοίτηση και 4 τουλάχιστο εξάμηνα Πρακτικής Άσκησης με δυνατότητες εξέλιξης σε ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

 · Δηλώνουμε την αντίθεση μας με το ενδεχόμενο μεταφοράς των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. στις Περιφέρειες.

 Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται με τη μείωση των εισφορών του ΟΑΕΔ και τα σχέδια υποβάθμισης των Σχολών Μαθητείας.

                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ           

      ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ                 ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου