oaednews

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ. ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΣ ΟΑΕΔ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ

 

Συναδέλφισσες/οι,

Η παράταξη μας από τον Νοέμβρη του 2018 (4/12/2018) με ανακοινώσεις της επεσήμανε τα αρνητικά μηνύματα του εκλογικού προγράμματος της Ν.Δ., που οδηγούσε στην υποβάθμιση της Μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Μεταγυμνασιακή Κατάρτιση, γυρίζοντας το ρολόι της «μεταρρύθμισης» στις αποτυχημένες  Σ.Ε.Κ. του 2013. Το επιτελικό κράτος του ΟΑΕΔ  εδώ και ένα χρόνο διαχειρίζεται το θέμα αυτό αποκλειστικά και μόνον επικοινωνιακά. Πως δηλαδή θα σερβιριστεί η υποβάθμιση των σχολών μαθητείας ως αναβάθμιση, πως  ο αναχρονισμός της μεταγυμνασιακής κατάρτισης θα καταστεί ο εκσυγχρονισμός για την απόκτηση δεξιοτήτων της ψηφιακής εποχής. Κοινώς ατελείωτες πομφόλυγες!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. ζήτησε επιχειρήματα για να τα αξιοποιήσει στη μάχη που θα έδινε με το Υπουργείο Παιδείας για τη Μαθητεία. Ως παράταξη με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αναδείξαμε το διακριτό χαρακτήρα των σχολών μαθητείας σε τέσσερα επίπεδα που περιείχαν:

«Την εθνική διακριτή θέση του συστήματος Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση της χώρας μας, τη μοναδικότητα σύζευξης του συστήματος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο της μαθητείας, την άριστη συνεργασία με τους Κοινωνικούς Εταίρους που μόνο θετική κριτική ασκούσαν και ασκούν στο σύστημα και το συγκριτικό πλεονέκτημα της μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. δηλαδή την άσκηση δεξιοτήτων στο πεδίο της εργασίας».

Εις μάτην όμως. Τα επιχειρήματα καταναλώθηκαν όχι για να πεισθεί η κυβερνητική πολιτική αλλά για να περνά ο χρόνος!

  • Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Διοικητής με σθένος και αποφασιστικότητα δηλώνει στον κλάδο, ότι το μέλλον για την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση του Ο.Α.Ε.Δ. είναι η αναβάθμιση των σχολών μαθητείας από το επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων στο επίπεδο 3!
  • Στις 6-2-2020 ο Υπουργός Εργασίας στη Βουλή τόνιζε το λαμπρό μέλλον του Ο.Α.Ε.Δ ως σημαντικού βραχίονα του κράτος, για να δώσει κατευθύνσεις επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.!
  • Λίγους μήνες μετά  τον Ιούλιο η Υπουργός Παιδείας δήλωνε κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την Ε.Ε.Κ. στις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ότι ιδρύονται Επαγγελματικές Σχολές Μεταγυμνασιακής Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) διετούς φοίτησης ενταγμένες στο επίπεδο 3, που θα μπορούν να λειτουργήσουν τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και σε άλλα Υπουργεία, φορείς Κοινωνικών Εταίρων, Επιμελητήρια, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιωτικοί πάροχοι κλπ., και οι Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. μεταφέρονται από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3.
  • Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας αρμόδιος για την Ε.Ε.Κ. και Δια Βίου Μάθηση δήλωνε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και συμμετείχε  ο ΣΕΒ και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο :

«Το τοπίο στην επαγγελματική εκπαίδευση είναι άναρχο και πρέπει να το τακτοποιήσουμε. Το πρόβλημα είναι δομικό.  Η μόνη χώρα που το επίπεδο τεχνίτη το απλό αλλά δυσεύρετο στην Ελλάδα δεν έχουμε δομές να το παρέχουμε. Στο επίπεδο 3 δημιουργούνται επαγγελματικές σχολές κατάρτισης και εκεί βεβαίως παίρνουν τη θέση τους οι επαγγελματικές σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ».

Στο τοπίο αυτό προστέθηκε από το 2019 η μείωση των εισφορών του Ο.Α.Ε.Δ. που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες με τη στέρηση 1,2 δις ευρώ του προϋπολογισμού του μόνο για το 2020. Πολιτικές μετάλλαξης του Ο.Α.Ε.Δ.. Πολιτικές που αποφλοιώνουν τον κοινωνικό του ρόλο.

 Και σαν μην φθάνουν όλα αυτά μόλις προχθές στις 6-10-2020 γίνεται γνωστό ότι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα «λαγός» των ΝΕΩΝ (23-5-2020) «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΟΚ : Κέντρα Υγείας και Σχολεία στους Δήμους», επιβεβαιώνεται από ανάρτηση στην ιστοσελίδα: «kalimera-arkadia.gr«ΕΠΑ.Λ., ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ και Κέντρα Υγείας στις Περιφέρειες με νομοσχέδιο που έρχεται σε λίγες μέρες από το Υπουργείο Εσωτερικών»!!!

Εδώ πια το τερμάτισαν!!!. Το επιτελικό νεοφιλελεύθερο κράτος έχει οπλίσει και βάλει εναντίον του κοινωνικού κράτους και των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μεταφέρει αρμοδιότητες με πρόσχημα τη δήθεν αποκέντρωση στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Υλοποιεί κατά γράμμα τις προτάσεις του ΣΕΒ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αγνοώντας επιδεικτικά τη ΓΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕ τόσο στο μείζον ζήτημα της μείωσης των εισφορών, όσο και στο θέμα της ενίσχυσης της μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ..

Ο ΟΑΕΔ διαλύεται και διαμοιράζεται. Το προσωπικό που υπηρετεί θα ζήσει τις διαθεσιμότητες του 2013;

Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών του Ο.Α.Ε.Δ. πού υπάρχει μέσα σε όλα αυτά; Αντιλαμβάνεται τι γίνεται; Δεν αντέδρασε στις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων και των Συλλόγων του Ο.Α.Ε.Δ. και στις εκκλήσεις μας για συμπαράταξη στο θέμα της μείωσης εισφορών.

Δεν αντιδρά για τα παραπάνω;

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ Ο.Ε.Λ. ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΧΡΟΝΟΣ!

ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.

 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου