oaednews

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ..
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ
                                                                                                         20 Μαρτίου 2020
Συναδέλφισσες/οι
Τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη. Με ανακοίνωση μας στις 16-3-2020 προτείναμε μέτρα προστασίας της Πρακτικής Άσκησης. Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να στηρίζεται σε εκπαιδευτικό σύστημα και με το κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών να ήταν επιβεβλημένη η απαγόρευση της λειτουργίας της, αλλά κατά βάση πρόκειται για παροχή εργασίας που διέπεται από διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας σύμφωνα και με το Εθνικό Πλαίσιο Ποιότητας (ΦΕΚ491/Β/20-2-2017).

Για το λόγο αυτό προσθέτουμε στα επιχειρήματα μας  και τη θέση-πρόταση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση την οποία θεσπίσθηκε το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας Μαθητείας, που αποτελεί ΒΑΣΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ για την προστασία της εργασίας των πρακτικά ασκούμενων μαθητών και μαθητριών μας που επλήγησαν από την πανδημία.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 5.10.2017 COM(2017) 563 final 2017/0244 (NLE)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52017DC0563&from=EN                                                     « ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ (ΣΕΛ. 6).
Στον βαθμό που οι θέσεις μαθητείας στηρίζονται σε σύμβαση εργασίας, οι μαθητευόμενοι είναι εξ ορισμού εκπαιδευόμενοι ΕΕΚ και εργαζόμενοι ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, η νομική βάση για την παρούσα πρωτοβουλία είναι τα άρθρα 153, 166 και 292 της ΣΛΕΕ (Συνθήκη Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης) ….…Σύμφωνα με το άρθρο 153 της ΣΛΕΕ, η Ένωση υποστηρίζει και συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών, μεταξύ άλλων στους τομείς των όρων εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων (οι μαθητευόμενοι με σύμβαση εργασίας θεωρούνται εργαζόμενοι), της αφομοίωσης των αποκλειομένων από την αγορά εργασίας προσώπων και της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού.»
Συνεπώς από τα παραπάνω είναι δυνατή η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την επιδότηση της πρακτικής ακόμη και εθνικών πόρων,  όπως ακριβώς περιγράψαμε και στην πρόταση μας στις 16-3-2020. Στα όποια μέτρα εξαγγέλλονται για την προστασία της εργασίας πρέπει να  περιλαμβάνεται και η κάλυψη των πρακτικά ασκούμενων μαθητών/τριων που είναι ενταγμένοι με συμβάσεις εργασίας σε προγράμματα μαθητείας.
ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου