oaednews

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Erasmus για νέους επιχειρηματίες

Αν και οι σημερινοί καιροί δεν ευνοούν τα επιχειρηματικά σχέδια και ίσως η «εξυπνότερη» κίνηση για έναν νέο επιχειρηματία είναι να μην κάνει ανοίγματα στην αγορά, υπάρχει μία ευκαιρία που επιβάλλει να ετοιμάσει τις βαλίτσες του και να πάει στο εξωτερικό!
Το «Erasmus νέων επιχειρηματιών» αποτελεί την πιο δημοφιλή δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο της νεανικής επιχειρηματικότητας και έκλεισε αισίως τα 10 χρόνια λειτουργίας της (2009). Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους, φιλόδοξους επιχειρηματίες να αποκομίσουν επιχειρηματικές γνώσεις και δεξιότητες, δίπλα σε έμπειρους επιχειρηματίες, οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτό και νέοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αλλά και έμπειροι επιχειρηματίες της χώρας μας να φιλοξενήσουν νέα, φιλόδοξα άτομα για χρονικό διάστημα που φθάνει μέχρι και τους 6 μήνες χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; Ο συντονιστής της δράσης και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χ. Σαμαντζής μας δίνει τις πληροφορίες. «Είτε πρόκειται για νέους/μελλοντικούς επιχειρηματίες είτε για έμπειρους με πολύχρονη δράση, το πρόγραμμα προσφέρει ισχυρή προστιθέμενη αξία στην επιχείρησή σας: στα πιθανά οφέλη περιλαμβάνεται η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, οι ευκαιρίες δικτύωσης στην Ευρώπη, οι νέες εμπορικές σχέσεις ή οι νέες αγορές στο εξωτερικό. Το ΠΘ συμμετέχει ενεργά όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της δράσης αποτελώντας έναν από τους λίγους φορείς σε όλη την Ευρώπη με δεκαετή παρουσία στο πρόγραμμα. «Είμαστε χαρούμενοι γιατί όλα αυτά τα 10 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης παρουσίας έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 150 νέους και νέες να ανοίξουν τα φτερά τους και να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σε επιχειρήσεις του εξωτερικού. Επιπρόσθετα περισσότερες από 75 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν αντίστοιχα άτομα από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια θέλουμε να ενισχύσουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν από την περιφέρεια Θεσσαλίας και μετά το πετυχημένο παράδειγμα της επιχείρησης «PROTEAS έπιπλα» και τη φιλοξενία του αρχιτέκτονα σχεδιαστή επίπλων από την Ιταλία που οδήγησε στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης συνεργασίας, σειρά πλέον έχει μια άλλη επιχείρηση από την πόλη της Λάρισας, η εταιρεία GM Studio που δραστηριοποιείται στον χώρο του θεάματος και των παραγωγών. Ο ιδιοκτήτης της, κ. Πασχάλης Μάντης, φιλοξενεί τους τελευταίους 3 μήνες, νέα επιχειρηματία γραφίστρια που μόλις έχει ανοίξει τη δική της εταιρεία γραφιστικής στην Πολωνία και επιθυμούσε να αποκτήσει σχετική εμπειρία στον συγκεκριμένο χώρο και δήλωσε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Erasmus for Young Entrepreneurs.
Η GM Studio και ο Πασχάλης Μάντης βλέποντας την ευκαιρία ανοίγματος σε νέες αγορές υποδέχτηκε τη νεαρή επιχειρηματία με πολλή χαρά. «Ενημερώθηκα για το πρόγραμμα και εξέφρασα αμέσως το ενδιαφέρον μου. Από την πρώτη μου εμπειρία, μπορώ να πω πως αποκόμισα μόνο θετικά πράγματα που θα εξελίξουν ακόμα περισσότερο την επιχείρησή μου. Ήδη μάλιστα προέκυψε και η πρώτη συνεργασία με την Πολωνία», δηλώνει ο κ. Μάντης.
H Monika Kwiatkowska, νέα επιχειρηματίας με τη δική της διαφημιστική εταιρεία στην Πολωνία, ελπίζει μέσω του προγράμματος να αποκτήσει τη μέγιστη τεχνογνωσία καθώς και νέες συνεργασίες, μιας και πλέον δεν υπάρχουν σύνορα στην παροχή υπηρεσιών. «Ήρθα στην πόλη της Λάρισας τον Δεκέμβριο μέσω του Erasmus Νέων Επιχειρηματιών και η εμπειρία είναι μοναδική και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ανοίξω τους ορίζοντές μου. Έχω μεγάλες προσδοκίες απ’ αυτή την εμπειρία. Επέλεξα να συνεργαστώ με την GM Studio, όχι μόνο για την τεχνογνωσία και την εμπειρία που θα προσκομίσω αλλά και για την ανάπτυξη του δικτύου. Η ανάπτυξη συνεργασιών με επαγγελματίες του εξωτερικού αποτελεί βασική μου προτεραιότητα»
Η Monika, σχεδόν 2 μήνες πλέον στην Ελλάδα, δηλώνει αισιόδοξη, μέσω του προγράμματος αναζητά μια νέα ταυτότητα για την επιχείρησή της, μια καινοτομία που θα κάνει τη δουλειά της να ξεχωρίσει στον κλάδο και θα την ανεβάσει στις πρώτες θέσεις προτίμησης των πελατών της. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη με όσα έχω μάθει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ομάδα της GM Studio με υποδέχτηκε ως ισότιμο μέλος της και αυτό με κάνει ακόμα πιο δημιουργική» συμπληρώνει η Monika. Εργαζόμαστε πάνω σε καινούριες ιδέες και υπηρεσίες για τη δημιουργία νέων ευκαιριών για πιθανούς μελλοντικούς συνεργάτες. Όλη αυτή η εμπειρία παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για την εξέλιξη της επιχείρησής μου».
Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Σαμαντζή, (τηλ. επικοινωνίας 2421-006.473, 2410-684.751).

Γ. Ρούστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου