Εικονική πραγματικότητα στα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για τον Οκτώβριο, με 648.000 προσλήψεις και 607.000 απολύσεις στο δεκάμηνο από πέρσι.
Μπορεί ο υπουργός Εργασίας να καυχάται διότι «η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία κατατάσσει την Ελλάδα ως μία από τις πλέον αποτελεσματικές ευρωπαϊκές χώρες στην προστασία των θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο (Q2) του 2020, καθώς το ποσοστό των εργαζομένων που έχασε τη δουλειά του στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 2% κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, ξεπέρασε και της Ιταλίας που κινήθηκε γύρω στο 5%», αλλά τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τις ροές απασχόλησης τον Οκτώβριο και το τελευταίο δεκάμηνο δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς.
Διότι, μπορεί το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για τον μήνα Οκτώβριο 2020 να καταγράφει τις «μικρότερες» -κατά τον υπουργό- απώλειες (33.356) θέσεων εργασίας σε βάθος 12ετίας και η πλήρης απασχόληση να σημειώνει αύξηση στο 50,14% την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 για τις νέες θέσεις, αλλά η ισορροπία των στοιχείων είναι περισσότερο εικονική σε μια αγορά εργασίας που κυριαρχείται από το καθεστώς των αναστολών συμβάσεων και τους περιορισμούς που τις συνοδεύει, έστω και προσωρινά, ως προς τις απολύσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ισορροπία του τρόμου, αφού μέσα στο δεκάμηνο και οι προσλήψεις και οι απολύσεις ήταν λιγότερες - 648.562 και 607.513 αντιστοίχως.
«Για ποιον λόγο πανηγυρίζει ο υπουργός Εργασίας σε σχέση με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ;» αναρωτιέται η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Μήπως επειδή κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2020 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 33.356 θέσεις εργασίας; Η μήπως για τις λιγότερες κατά 41.049 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν φέτος;», σημειώνει η βουλευτής προσθέτοντας ότι «μάλλον θα έπρεπε να ανησυχεί και να προβληματίζεται ο υπουργός Εργασίας με την αύξηση της “κρυφής ανεργίας” κατά 91.369 άτομα.
Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, που έχει αυξηθεί κατά 2,9% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, δεν περιλαμβάνεται καν στατιστικά στην έννοια της ανεργίας. Εξάλλου, τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ για τον φετινό Σεπτέμβριο δυστυχώς αποτυπώνουν τη δραματική αύξηση της ανεργίας, καθώς το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται στους 1.030.411 σε σχέση με 913.282 του Σεπτεμβρίου του 2019, αύξηση δηλαδή 12,83%, εκ των οποίων το 64,14% είναι γυναίκες».
Περίεργος ορισμός μακροχρόνια ανέργων
Πάντως, η είδηση της ημέρας για την ανεργία παρήχθη από τις δηλώσεις της γ.γ. του Εργασίας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή όταν παραδέχτηκε ότι το επίδομα των 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους θα το λάβουν μόνο όσοι έκλεισαν από την 1.1.20 το 12μηνο της τακτικής ανεργίας. Οσοι είναι στην ανεργία 2, 3 ή περισσότερα χρόνια, δεν υφίστανται ως ενεργοί (;) μακροχρόνια άνεργοι, αφού σύμφωνα και με την Κ. Στρατινάκη «μετά τα 2 χρόνια κλείνει ο κύκλος της επιδότησης και ενεργοποιούνται τα μέτρα των προγραμμάτων». Αλήθεια, τι λέει η ευρωπαϊκή στατιστική γι’ αυτήν την οριοθέτηση, που έκανε ακόμη και τον παρουσιαστή να βγει από τα ρούχα του με τις δηλώσεις της γενικής, αλλά το απέφυγε φυσικά διότι η εκπομπή ήταν ζωντανή;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου