oaednews

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.
                                                                                                                        31 Μαρτίου 2020
           
Συναδέλισσες/οι,
Η κρίση της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού δοκιμάζει τις αντοχές ανθρώπων, της οικονομίας, του κόσμου της εργασίας και φυσικά του συστήματος μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Όλες και όλοι μας καλούμαστε να στοχαστούμε ότι έννοιες όπως η δημόσια υγεία,  η εργασία, η ατομική και συλλογική ευθύνη, η αλληλεγγύη έρχονται στο επίκεντρο πολιτικών και μέτρων για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και τις αξίες του δημόσιου χαρακτήρα τους. Αξίζει να αγωνιστούμε με συνέπεια και ευθύνη για τα αγαθά αυτά.

Οφείλουμε να επικροτήσουμε τις ενέργειες του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ.  και των υπηρεσιακών παραγόντων της διοίκησης της Εκπαίδευσης,  για την προστασία της πρακτικής άσκησης όπως αποτυπώθηκε στην ΠΝΠ ΦΕΚ75/Α/31-3-3020. Πρόκειται αναμφισβήτητα για πράξη σωτήρια για το παρόν και το μέλλον του θεσμού της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.. Πιστεύουμε ότι η πράξη αυτή σε συνδυασμό με τις ενέργειες για την εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών μας θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος, που πρέπει να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να βγει ο θεσμός της μαθητείας ισχυρός μετά την κρίση της πανδημίας και να μην υπάρξει μαθητική διαρροή. Είναι χρήσιμο να επικοινωνήσουμε με όλους τους εργοδότες για να τους ενημερώσουμε και να ανακτήσουμε τη συνεργασία μας που έχει πληγεί από την πανδημία. Θετική επίσης και η δυνατότητα ηλεκτρονικών ελέγχων του Ο.Α.Ε.Δ..
Επί του παρόντος η Α.Σ.Ε. Ο.Α.Ε.Δ. θα συνεχίσει με τις θέσεις της να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, του δημόσιου χαρακτήρα του Ο.Α.Ε.Δ. και του θεσμού της μαθητείας. Στην κατεύθυνση αυτή έγκαιρα με δυο ανακοινώσεις μας (16/3 & 20/3), προτάξαμε θέσεις με επιχειρήματα για τη διττή υπόσταση των πρακτικά ασκούμενων μαθητών μας (μαθητές και εργαζόμενοι), προκειμένου να προστατευθεί η μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. και να χρηματοδοτηθεί η πρακτική άσκηση των εργαζομένων μαθητών μας, κατά τη διάρκεια της κρίσης στο 100%  γεγονός που η ΠΝΠ έκανε πράξη.
Θα συνεχίσουμε τον διάλογο αυτό με τον κλάδο και τα συνδικαλιστικά μας όργανα της ΟΕΛ και των Συλλόγων μας, παραθέτοντας προτάσεις που αφορούν στο θεσμό της μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., με στόχο μέσα από την ενότητα και την αλληλεγγύη να προστατεύσουμε την εργασία μας και τους εργαζόμενους μαθητές και μαθήτριες μας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.
1.      Οι σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τη μορφή των ΕΠΑ.Σ. κατά το σχολικό έτος 2020-2021 σε εφαρμογή της παρ.19 του άρθρου 66 του νόμου 4386/2016.
2.      Ο θεσμός της μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. να συνεχίσει να λειτουργεί- με νομοθετική κατοχύρωση- με τη μορφή των ΕΠΑ.Σ. χωρίς χρονικούς περιορισμούς, για να σταθεί όρθιος και μετά την κρίση και να συνεχίσει αδιάλειπτα τη λειτουργία του ως μια επιτυχημένη, διακριτή και εναλλακτική διαδρομή της Ε.Ε.Κ.. Όταν η πανδημία καταλαγιάσει, να ξεκινήσει η συζήτηση για την ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού. Φυσικά χωρίς τη λογική υποβάθμισης του επιπέδου του πτυχίου επαγγελματικής ειδικότητας που ήδη παρέχουν οι ΕΠΑ.Σ. μέσα από το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και είναι το επίπεδο 4.
3.      Η Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. σύμφωνα με το 1 θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να ανακοινώσει μέχρι το τέλος Απριλίου, ότι ο θεσμός της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. θα λειτουργήσει ως ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας για το σχ. έτος 20-21. Στο πλαίσιο αυτό εντός Απριλίου οι εκπαιδευτικές μονάδες να υποβάλλουν τις προτάσεις τους και μέχρι τέλους Μαΐου να δημοσιευθεί η προκήρυξη των ειδικοτήτων. Οι ενέργειες αυτές θα υποστηρίξουν το έργο των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ενώ θα στείλουν μηνύματα προς την κοινωνία, μαθητές, γονείς και επιχειρήσεις ότι ο θεσμός έχει παρών και μέλλον στο πεδίο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ). Οι εγγραφές τόσο στις ΕΠΑ.Σ., όσο και στα Ι.Ε.Κ. είναι χρήσιμο να γίνουν ηλεκτρονικά με ειδικές φόρμες εγγραφών, μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα κατατεθούν στη συνέχεια.
4.      Η καταβολή των επιδομάτων σίτισης και στέγασης πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα στο διάστημα των περιοριστικών των μέτρων, αλλά και στη συνέχεια με επέκταση του ορίου ηλικίας από τα 21 στα 23 έτη, ενώ παράλληλα πρέπει να μεταβληθεί το εισοδηματικό κριτήριο λόγω της κρίσης για να συμπεριλάβει περισσότερους μαθητές και μαθήτριες.
5.      Μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων με σκοπό να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστεί με βάθος χρόνου μέχρι τη λήξη του σχ. έτους 2021-22 η κάλυψη τουλάχιστο των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, ως κίνητρο υποστήριξης των επιχειρήσεων και του θεσμού της μαθητείας. Φυσικά δεν είναι δυνατό όλα τα κονδύλια να επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό του Ο.Α.Ε.Δ. και θεωρούμε ότι η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν τη μαθητεία πρέπει να δώσει λύσεις. Το Υπουργείο Παιδείας και η διαχειριστική επιτροπή οφείλουν να συνεργαστούν στον τομέα αυτό.
6.      Οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι απαραίτητο λόγω της κρίσης να πληρωθούν με μόνα δικαιολογητικά τις ΑΠΔ και αυτό απαιτεί τροποποίηση του ΦΕΚ της επιδότησης. Το ίδιο επίσης πρέπει να θεσμοθετηθεί και για τις πληρωμές των υπόλοιπων μηνών για όσο χρόνο θα διαρκέσει η απαγόρευση της Πρακτικής Άσκησης για λόγους δημόσιας υγείας. Το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί σε όλη τη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους λόγω πιθανών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία ως ένα επιπλέον κίνητρο.
7.      Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση του σχ. έτους δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση . Για το λόγο αυτό πιστεύουμε  ότι πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, με ενδεχόμενο παράτασης και μετά τη λήξη του, λόγω ισχύος περιοριστικών μέτρων από την πανδημία και πιθανής αδυναμίας ολοκλήρωσης του σχολικού έτους 2019-20 στους προβλεπόμενους χρόνους.
8.      Η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης για καθημερινή παρουσία των Προϊσταμένων οργανικών μονάδων στην υπηρεσία πιστεύουμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί. Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορονοϊό. Μπορεί να βρεθούν λύσεις εκ περιτροπής εργασίας πιο πυκνές μεν, αλλά που δεν θα εκθέτουν δε τους υπαλλήλους τόσο πολύ σε κινδύνους. Όσον αφορά την τηλεργασία από το σπίτι θεωρούμε ότι πρέπει να βελτιωθεί η πλατφόρμα εισόδου με άνοιγμα σε υπηρεσίες των ΕΠΑ.Σ., όπως το σύστημα «ΠΛΑΤΩΝ» και η οικονομική διαχείριση.
Τέλος για όσα διακινούν «τα παπαγαλάκια» της ενημέρωσης για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, κοντά στα εκλεγμένα συνδικαλιστικά μας όργανα και την ΑΔΕΔΥ.
«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ»

E ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.
E ΓΙΑ  ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου