oaednews

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Από τον ΟΑΕΔ στον ΟΑΕΔ



Από την αρχή της κρίσης περίπου 500.000  νέοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα αναζητώντας εργασία σε άλλα κράτη. Η αναζήτηση της εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές ή μη χώρες δεν αποτελεί από μόνο του αρνητικό στοιχείο. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί η πολιτική των κυβερνήσεων της χώρας μας για την ανεργία. Για την ακρίβεια η έλλειψη πολιτικής, η έλλειψη ενός μακροχρόνιου σχεδίου αντιμετώπισης, της ανεργίας  και της στήριξης των ανέργων. Είναι προφανές ότι από τους 500.000 μετανάστες για την αναζήτηση εργασίας, ελάχιστοι θα εγκατέλειπαν τη χώρα μας αν υπήρχε η δυνατότητα αξιοπρεπούς εργασίας.

Αξιοπρεπής εργασία σημαίνει μια δουλειά που κατ ελάχιστον  δίνει τη δυνατότητα να ζει με αξιοπρέπεια ο εργαζόμενος. Αξιοπρεπής εργασία σημαίνει να υπάρχει μια κάποια συνάφεια των προσόντων του εργαζομένου  με τη θέση εργασίας και άρα μια προοπτική. 
Πάμε τώρα στα του οίκου μας. Χρόνια τώρα ο ΟΑΕΔ δημιουργεί προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και όχι προγράμματα στην κατεύθυνση των σταθερών σχέσεων εργασίας. Η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, αλλάζει τα προγράμματα και την πολιτική του Οργανισμού με  μικροπολιτικά και κομματικά κριτήρια.
 Ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5500 νέους πτυχιούχους ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου για την ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων  στο εξωτερικό. Από τις 5500 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί καλύφθηκαν περίπου 3500.
Σήμερα ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι έκανε το χρέος της προς τους νέους,  την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φυγής τους στο εξωτερικό, τους απολύει. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε θα μου πείτε. Ναι αλλά η ανεργία των νέων παραμένει στα ύψη και οι εργαζόμενοι στο ειδικό πρόγραμμα απλά θα αυξήσουν τον αριθμό των νέων ανέργων. Τους απολύει ενώ οι ανάγκες στους φορείς που εργαζόταν είναι τεράστιες. Τους απολύει ενώ υπόσχεται νέες προσλήψεις, στο αόριστο μέλλον, αυτή τη φορά λέει στον ιδιωτικό τομέα.  Να υπενθυμίσουμε ότι στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ δεν υπήρχε ούτε cent για νέα προγράμματα, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, ούτε καν βραχυχρόνιος.
Οι νέοι επιστήμονες λοιπόν θα εγγραφούν ξανά στα μητρώα του Οργανισμού που τους προσέλαβε, ενώ την ίδια ώρα οι υπηρεσίες που απασχολούσαν τους νέους επιστήμονες θα μείνουν με τεράστια κενά. Ειδικά για τον ΟΑΕΔ μια υπηρεσία με πάνω από 1 εκ ανέργους, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά σε επίπεδο εξυπηρέτησης. 
Έν κατακλείδι, παρατηρούμε  ένα κράτος που δε σέβεται το εργατικό δυναμικό, ένα κράτος που δεν έχει ένα οργανωμένο μακροπρόθεσμο -ούτε βραχυπρόθεσμο- σχεδιασμό, για ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της κοινωνίας μας την ανεργία.
Γιώργος Μακράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου