Χριστίνα Κοψίνη
Οι πρόσφατες διατάξεις του σχεδίου νόμου για το αναπτυξιακό και ειδικότερα οι ανατροπές στο πλαίσιο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η απαξίωση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ο στενός έλεγχος των συνδικαλιστικών μητρώων από την κεντρική εξουσία, αλλά και ο φόβος για ενδεχόμενη κατάργηση του συνδικαλιστικού πόρου που παρακρατείται μέσω των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, ενδέχεται να λειτουργήσουν καταλυτικά για τη δραστηριοποίηση των ελληνικών συνδικάτων.
Ως μια πρώτη ένδειξη για την αφύπνιση των συνδικάτων από τον λήθαργο που διαρκεί αρκετά χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης, θα μπορούσε να εκληφθεί ο χθεσινός συγχρονισμός της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ, της ΟΤΟΕ και εν μέρει της ΑΔΕΔΥ, εφόσον... έχει συνέχεια.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τραυματισμένες από τη σύγκρουση με το ΠΑΜΕ που οδήγησε σε διάλυση των συνεδρίων τόσο της Γενικής Συνομοσπονδίας όσο και της μεγαλύτερης ομοσπονδίας, αυτής των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κουρασμένες και αποσυνδεδεμένες από την επιρροή που είχαν πριν από τα τρία μνημόνια, καλούν τώρα σε συσκέψεις και κινητοποιήσεις.
Με ανακοινώσεις που εξέδωσαν σχεδόν ταυτοχρόνως και με αναλυτικά υπομνήματα προς τον υπουργό Εργασίας, με τον οποίο συναντήθηκε χθες η προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ, διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους με τις διατάξεις και ζητούν την απόσυρσή τους.
Την πρωτοβουλία για την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και τη διοργάνωση κεντρικής συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ. είχε το ΕΚΑ, καλύπτοντας έτσι την αδυναμία κήρυξης απεργίας από τη ΓΣΕΕ, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχει χορηγήσει το δικαστήριο στην προσωρινή της διοίκηση (αρμοδιότητες μόνο για διαχειριστικά και λειτουργικά θέματα).
Μάλιστα για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΕΚΑ, την Πέμπτη 19/9 στις 5.00 μ.μ. με τη συμμετοχή και των νομικών του Κέντρου. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο σήμερα στις 7.00 μ.μ. στα Προπύλαια.
Σύσκεψη
Σε σύσκεψη με τους συλλόγους-μέλη της καλεί για σήμερα και η ΑΔΕΔΥ.
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι οι νέες διατάξεις τινάζουν το πλαίσιο των κλαδικών συμβάσεων στον αέρα. Στο υπόμνημα που απέστειλε προς τον υπουργό Εργασίας ζητώντας συνάντηση με το προεδρείο της ομοσπονδίας, η προτεινόμενη ρύθμιση για τη Διαιτησία χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική.
«Αφαιρεί το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής από τη συντριπτική πλειονότητα των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα, με συνέπεια την ανυπαρξία συλλογικών ρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα και την επικράτηση τελικά των ατομικών συμβάσεων εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ΟΤΟΕ.
Μια νέα διάσταση και στην οικονομική πτυχή της διάταξης του άρθρου 50 για το συνδικαλιστικό μητρώο δίνει και η ΓΣΕΕ στο αναλυτικό κείμενο που κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, υπονοώντας απειλή κατάργησης του συνδικαλιστικού πόρου.
«Το ζήτημα των οικονομικών καταστάσεων που αξιώνει η νέα διάταξη του σχεδίου νόμου σε σχέση με τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι ήδη νομοθετικά λυμένο με τη διάταξη του άρθρου 16 παρ.2 του ν. 4491/2017, σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί απόδοση πόρου και δεν συνιστά επιχορήγηση ή χρηματοδότηση. Επομένως η αξίωση υποβολής οικονομικών καταστάσεων, όταν υπάρχει χρηματοδότηση από τον ΟΑΕΔ,, αν δεν οφείλεται σε αβλεψία, επιχειρεί να εγείρει εκ νέου ζητήματα που έχουν νομοθετικά επιλυθεί», επισημαίνει η ΓΣΕΕ.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου