oaednews

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Η διαρροή εγκεφάλων ως... επιχειρηματική ευκαιρία


της Χριστίνα Κοψίνη
Εάν η αποκαλούμενη «διαρροή εγκεφάλων», το γνωστό brain drain, ακριβέστερα η μετανάστευση χιλιάδων ταλαντούχων και μορφωμένων νέων (πάνω από 550 χιλιάδες αθροιστικά την περίοδο 2011-2015) στο εξωτερικό είναι θέμα σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, αυτό που οι ειδικοί του χώρου ονομάζουν συνταίριασμα (matching), τότε όντως η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, που εγκαινιάστηκε στις αίθουσες γνωστού ξενοδοχείου στο Φάληρο, πέτυχε διάνα.

Διότι δημιουργεί προϋποθέσεις, με το χτίσιμο, ουσιαστικά, μιας τράπεζας εξειδικευμένων πληροφοριών, να φέρει κοντά επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό με νέους επαγγελματίες ή επιστήμονες που ψάχνουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Εάν, λοιπόν, το θέμα της οικονομικής μετανάστευσης των παιδιών μας είναι τεχνικό και συνδέεται με έλλειμμα πληροφόρησης και τεχνογνωσίας, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ούτε τα δεκάδες ιδιωτικά γραφεία ενημέρωσης και συμβούλων που κάνουν καθημερινά και ηλεκτρονικά σύζευξη αναγκών στην αγορά εργασίας, τότε όλα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης χθες (σε μια ευρωπαϊκών προδιαγραφών συνάντηση, με μεγάλες οθόνες, εκπροσώπους της αγοράς, καλό καφέ και υπέροχα μπισκότα και κέικ, όπως τον παλιό και καλό -προ κρίσης- καιρό) θα είχαν νόημα.
Επειδή, όμως, όλοι ξέρουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά αναπτυξιακό και επενδυτικό, η χθεσινή πρωτοβουλία με τις 4 δράσεις του «rebrain» δεν μπορεί παρά να αποτιμηθεί ως ακόμη ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μια επιδότηση επιχειρήσεων και κάποιων συμβούλων.
Το brain drain αποδεικνύεται μια καλή μπίζνα για το εσωτερικό της χώρας και για ένα εξειδικευμένο προσωπικό στον χώρο της πληροφορικής και του ανθρώπινου δυναμικού, που αναζητεί ευκαιρίες να βγει από το τέλμα όπου το οδήγησε η κρίση. Και αυτό, παρά τις όποιες καλές προσπάθειες και τον ενθουσιασμό των υπαλλήλων και στελεχών του υπουργείου Εργασίας.
Ειδικότερα, τα όσα ανακοινώθηκαν χθες αφορούν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «στοχεύει αρχικά, σε πρώτη φάση, στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία, τουλάχιστον ενός έτους, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου, ηλικίας 28-40, προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα (για να αποφευχθούν φαινόμενα υποκατάστασης), με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες, με έμφαση στους τομείς των νέων επαυξημένων τεχνολογιών, όπου παρατηρείται σχετική έλλειψη».
Πώς και πού θα επιστρέψουν; Στις επιχειρήσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας από αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό.
Η ελάχιστη αμοιβή τους καθορίζεται στα 3.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της αμοιβής για έναν χρόνο και με υποχρέωση διατήρησης του εργαζομένου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.
Ο κ. Βρούτσης κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα που θα ανοίξει σύντομα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, «ώστε το υπουργείο να καταγράψει τις ζητούμενες από τις επιχειρήσεις ειδικότητες που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάταξη του παραγωγικού μοντέλου».
Επίσης, ανακοινώθηκε η σύσταση φορέα Rebrain Greece με τη μορφή ΝΠΙΔ μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στους τομείς παρακολούθησης και ανάλυσης της αγοράς εργασίας και σχεδιασμού ενεργητικών πολιτικών. Δηλαδή ακόμη ένας μηχανισμός ειδικών δίπλα στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, στα ΚΠΑ, στους φορείς των εργοδοτών, των συνδικάτων...
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, η Rebrain Greece CoLab, στην οποία θα δημιουργηθεί ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού και θα ενσωματωθούν δεδομένα καταγραφής των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου