oaednews

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Τα Τρία Κλικ : Τα "Κομμένα"

 (...περιμένοντας τα φωτογραφήματα του νέου μας διαγωνισμού)
    Περιμένοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού για τη φωτογραφία, σας εκθέτω εδώ, τα δικά μου, "κομμένα" από την πρώτη συμμετοχή.  Κατέγραψα όψεις της καθημερινότητας, εστιάζοντας σε ρεαλιστικές όψεις της ανεργίας και όχι σε φωτο-κατασκευές και δραματοποιημένα σκηνοθετήματα. Αυτόν τον σκοπό είχα.
Ρομάντζο



επίδομα
   
Μαζί
Παραδόξως, οι περισσότερες φωτογραφικές δημοσιεύσεις του πρώτου διαγωνισμού, χαρακτηρίζονται από αναληθοφανή και υπεραπλουστευμένα φωτο-σκηνοθετήματα: φερ' ειπείν, απ'όσο θυμάμαι, πεντακάθαροι και απαστράπτοντες άνεργοι, καλοαγυαλισμένα ντοσιέ της τελευταίας στιγμής, στα χέρια δροσερών χάριτων που μόλις απολύθηκαν, ξεσπιτωμένοι μουσικοί που βγάλαν τη μουσική στον δρόμο και που μάλλον δείχνουν να το χαίρονται, και τα λοιπά, κ.τ.λ. και.τα.λοιπά. 
     Οι φωτογραφίες μου είναι ρεαλιστικές, ανεπεξέργαστες και ίσως, λίγο άτεχνες. Όμως Αυθεντικές. Ειλικρινείς, γιατί οι στιγμές των εν αγνοία τους συμμετεχόντων, που συνέλαβα με τον φακό του κινητού, αποτύπωσαν μια πραγματική σχέση με τη ζωή τους, και  με τον περιβάλλοντα χώρο, δηλαδή αυτόν μιας δημόσιας κοινωνικής υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, στην Καλλιθέα. Γκρίζα, καθημερινή, αλλά ταυτόχρονα, υπόγεια ποιητική.
    Προτείνω λοιπόν, και πέρα από τη συγκυρία του να εκθέσω και να εκτεθώ με τα τρία αυτά φωτογραφήματα, απέναντι στο ύφος ενός επίσημου Διαγωνισμού, τη δημιουργία ενός Άλλου, Ανεπίσημου.  Αντιδιαγωνισμός, να το πούμε έτσι, όπου θα προβάλλονται, μετά από επιλογή, κομμένες προσπάθειες φωτογράφησης της ανεργίας.  Νικητής δεν θα υπάρχει, ούτε και χρηματικό ποσό.  Μην περιμένετε τέτοια.
   Προτείνω επίσης, την ενίσχυση των φωτογραφημάτων αυτών και από τη συνοδεία μικρών κειμένων. Όχι απαραίτητα από τους ίδιους του δημιουργούς των φωτογραφημάτων.  Αρκεί το οπτικό ερέθισμα να μετουσιωθεί σε κίνητρο γραφής. Δηλαδή τα ίδια τα φωτογραφικά δημιουργήματα,  να λειτουργήσουν ως κίνητρο γραφής, ελεύθερης έμπνευσης.
   Ιδού λοιπόν, τα δικά μου "όμματα". Περιμένω τα δικά σας.  Για τα κάθε λογής "Κομμένα".  Και για τη Γραφή σας.
    Πάμε
Νίκος Γύφτουλας 
ΚΠΑ Καλλιθέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου