oaednews

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Oμοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Που πάει ο ΟΑΕΔ

Κατά  τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, τέθηκε (από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας) στον Διοικητή του ΟΑΕΔ το ερώτημα αν αληθεύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και τα διάφορα δημοσιεύματα που έχουν διαρρεύσει περί της σχεδιαζόμενης μείωσης των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, που σημαίνει μείωση των διαθέσιμων πόρων του ΟΑΕΔ και κατ’ επέκταση συρρίκνωση των παροχών του ΟΑΕΔ.  

 Από τις απαντήσεις φαίνεται να «κλειδώνει» η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, καθώς ο Διοικητής δεν διέψευσε τις σχετικές δηλώσεις  και τα δημοσιεύματα. Το αντίθετο μάλιστα. Ανακοίνωσε ότι   “θα υπάρξει μείωση 1 μονάδα από το 2020, αλλά το σχετικό κενό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την ανάπτυξη που θα επιφέρει. Μετά βλέπουμε…”


Η ειλημμένη απόφαση για μείωση 5 μονάδων στο διάστημα 2020-2023 από τον ΟΑΕΔ, δεν διαψεύδεται λοιπόν. Αν ισχύσει αυτό, από το 6.96,  που είναι σήμερα οι εισφορές πάμε στο 1.96, που σημαίνει συρρίκνωση του ΟΑΕΔ με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Να τονίσουμε ότι από τα 2,2 δις ευρώ εισφορές που εισπράττει σήμερα ετησίως ο ΟΑΕΔ, περίπου το 1,5 δις πηγαίνει στα επιδόματα ανεργίας και στα λοιπά  πάγια έξοδα του Οργανισμού.  Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οφείλονται στον ΟΑΕΔ από εισφορές  εργαζόμενων και εργοδοτών που έχουν εισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ πάνω από 10 δις ευρώ….

Με όλα αυτά τα έσοδα από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών ο ΟΑΕΔ χρηματοδοτούσε έμμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό.  Άρα, η απάντηση του Διοικητή ότι το όποιο  κενό στον ΟΑΕΔ θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποτελεί απλά μια υποσχετική επιταγή, η οποία θα εξαργυρώνεται κατά το δοκούν. Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς θεσμοθετημένους πόρους δεν υπάρχουν παροχές.

Είναι προφανές ότι μια μείωση της τάξεως του 80% στους πόρους του ΟΑΕΔ θα σημαίνει συρρίκνωση του Οργανισμού και άρα συρρίκνωση/περικοπή  των παροχών που χορηγεί στους δικαιούχους του. Μια τέτοια μείωση μπορεί να σημαίνει το τέλος  των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, μπορεί να σημαίνει το τέλος της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων για τον κίνδυνο της ανεργίας και άρα το τέλος των επιδομάτων ανεργίας, μπορεί να σημαίνει το τέλος των ΒΝΣ ΟΑΕΔ, μπορεί να σημαίνει αδυναμία περαίωσης στεγαστικών εκκρεμοτήτων και οριστικό τέλος στη στεγαστική πολιτική. 

Διεκδικούμε την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κεφαλαίων του Οργανισμού υπέρ των ανέργων και των δικαιούχων των παροχών.

Διαμηνύουμε ότι ως εργαζόμενοι δεν θα δεχτούμε καμία μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, καμιά μείωση των πόρων του ΟΑΕΔ, καμιά κατάργηση των σκοπών του.  Δεν θα δεχτούμε άλλο ξήλωμα στο «πουλόβερ» της κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ζητάμε συνάντηση άμεσα με τον Υπουργό Εργασίας,  προκειμένου να μας εξηγήσει πως ακριβώς εννοεί την μείωση των εισφορών.

Καλούμε τον Διοικητή  να ασχοληθεί με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και να αγωνιστεί για τη διατήρησή τους. Οργανισμός χωρίς πόρους είναι οργανισμός χωρίς προοπτικές.

Καλούμε τέλος  όλα τα συνδικάτα  του ΟΑΕΔ να είναι σε ετοιμότητα, καλούμε τους κοινωνικούς εταίρους να αντιδράσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου