oaednews

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Τι ισχύει με τον χρόνο διαλείμματος των εργαζομένων

Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για τοδιάλειμμα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι καθώς, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες, πολλοί εργοδότες δεν το παρέχουν στους εργαζομένους τους. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι πραγματικά ισχύει με το διάλειμμα στην εργασία.

Ως ωράριο νοείται ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος βρίσκεται στον χώρο εργασίας και παρέχει την εργασία του υπό τις οδηγίες του εργοδότη του.
Το ωράριο ρητά καθορίζεται στην ατομική σύμβαση, ενώ σε περίπτωση υπέρβασης του συμβατικού ή του νομίμου ωραρίου τίθενται σε εφαρμογή τα της υπερεργασίας και υπερωρίας με τις ανάλογες προσαυξήσεις.
Το άρθρο 4 του ΠΔ 88/99 προβλέπει ότι σε περίπτωση απασχόλησης άνω των έξι ωρών ημερησίως, ο εργαζόμενος δικαιούται διαλείμματος δεκαπέντε λεπτών τουλάχιστον.
Όταν αναφερόμαστε σε διάλειμμα εννοούμε τα χρονικά διαστήματα παύσης της ημερήσιας εργασίας κατά τα οποία ο εργαζόμενος λαμβάνει το μεσημβρινό γεύμα του, το κολατσιό του ή απλώς ξεκουράζεται.
Το διάλειμμα αποτελεί κατ’ αρχήν χρόνο, ο οποίος δεν παρατείνει το ημερήσιο ωράριό του, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής εργασίας και κατά το διάστημα του διαλείμματος ο εργαζόμενος δύναται να απομακρύνεται από το χώρο της εργασίας του για όσο φυσικά χρόνο διαρκεί αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου