oaednews

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Επιστροφή Δώρων στους συνταξιούχους: Αυτή είναι η απόφαση βόμβα του ΝΣΚ για τα αναδρομικά

Το πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την επιστροφή των Δώρων στους συνταξιούχους είδε το φως της δημοσιότητας από την ΕΝΥΠΕΚΚ
Το πρακτικό της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με το οποίο θεωρείται απαράδεκτο και αβάσιμο το ένδικο μέσο της έφεσης από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους, δημοσιεύσε η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Η απόφαση του ΝΣΚ αφορά τη μη άσκηση έφεσης επί της απόφασης (3429/2018) που έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο επιδίκασε αγωγές δύο συνταξιούχων της ΔΕΗ. Στον πρώτο το δικαστήριο επιδίκασε ποσό 5.709,66 ευρώ (από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) και στον δεύτερο επιδίκασε ποσό 5.202 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής για τις περικοπές στην κύρια και επικουρική σύνταξη την περίοδο 1/7/2015 έως 28/12/2015 με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους, δηλαδή, που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.
Δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους, ωστόσο εδώ έχουμε δύο νέα δεδομένα:
Πρώτον, το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. Δεύτερον –και ίσως ακόμη πιο σημαντική αποκάλυψη: για την αγωγή αύτη συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους στις 7 Μαΐου, και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας.Μάλιστα, η απόφαση των συμβούλων του κράτους να δεχθούν την απόφαση του ΣτΕ και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι- ελήφθη ενώ ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έλεγε πως για τις περικοπές από το 2015 και μετά, θα υπάρξει νέα κρίση από το συμβούλιο της Επικρατείας...
«Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ.... πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρώτη Ιουνίου του 2015» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
«Η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερνά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές… Δεν γνωρίζω πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφύγει τις αντιφάσεις που αναδύονται από τις αντίθετες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων», προειδοποιεί ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος
«Δεν βλέπω με ποιά δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του;» αναρωτιέται ο Τάσος Πετρόπουλος για το θέμα των αναδρομικών των συντάξεων και εκφράζει τη βεβαιότητα πως «μετά τη συνολική επανεξέταση της σχετικής διαφοράς που προέκυψε για τις περικοπές των συντάξεων που επέφεραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως αυτή οριοθετείται πλέον και από τις πρόσφατες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων, στον πυρήνα της σκέψης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κυριαρχήσει προφανώς η προστασία του δημοσίου συμφέροντος που ταυτίζεται με τη βιωσιμότητα και ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης».
Αναφερόμενος στο θέμα των αναδρομικών τονίζει πως «Αν επρόκειτο να επεκταθεί σε όλους, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ. Αυτή η δαπάνη θα ήταν «εκτός» του ορίου που έχει τεθεί από το 2010 και για το οποίο δεσμεύεται η χώρα από το πρώτο μνημόνιο το οποίο έχει κρίνει το ΣτΕ ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμά μας».
Ο Τάσος Πετρόπουλος αποκαλύπτει μάλιστα πως «την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών για την κύρια σύνταξη από την 1/1/2019 και για την επικουρική και το εφάπαξ των επιστημόνων αναδρομικά από την 1/1/2017, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. Από την αρχή της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, την 1/1/ 2017, το 87% των ελεύθερων επαγγελματιών, 1,2 εκατ. άτομα, καταβάλλει ήδη μικρότερη εισφορά, από ό,τι με το προηγούμενο σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου