oaednews

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

«Παράθυρο» για επιστροφή των δώρων σε συνταξιούχους και Δημοσίους - Τριών ταχυτήτων τα αναδρομικά σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς

Θέμα χρόνου θεωρείται σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα κομμένα δώρα δημοσίων υπάλληλων και συνταξιούχων, αφού το όλο θέμα έχει ήδη συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον περασμένο Ιούνιο, που σημαίνει ότι η τελική ετυμηγορία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Παράθυρο» για την επιστροφή των ψαλιδισμένων δώρων τόσο σε εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου όσο και σε συνταξιούχους έχουν ανοίξει δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Ωστόσο, το βάρος για την τύχη της διεκδίκησης των οικονομικών απαιτήσεων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων καλούνται να σηκώσουν για άλλη μία φορά οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς η δική τους απόφαση – όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλα μείζονα θέματα με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο – θα αποτελέσει πυξίδα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επιστροφή ή μη των ήδη κομμένων δώρων σε υπαλλήλους του Δημοσίου και σε συνταξιούχους. Πριν από λίγες ημέρες, όπως έγινε γνωστό, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης με απόφασή του έκρινε παράνομη την κατάργηση των δώρων δικαιώνοντας τον συνταξιούχο Οδυσσέα Τσολογιάννη, μέλος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, που προσέφυγε ατομικά στη Δικαιοσύνη.
Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της κρίσης του δικαστηρίου έπαιξε το γεγονός ότι είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2015, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων από τις συντάξεις που είχε ψηφιστεί στους μνημονιακούς Νόμους 4093 και 4051 του 2012.
Η δικαστική λειτουργός που έκρινε την υπόθεση στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε επί της ουσίας το νομολογιακό πάτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου και δι" αυτής της οδού δικαίωσε τον συνταξιούχο διατάσσοντας την επιστροφή των ήδη περικομμένων δώρων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ομως, θα επανεξεταστεί από το Εφετείο όπου έχει προσφύγει ο ΕΦΚΑ για να μην πληρώσει το ποσό της πρωτόδικης απόφασης, ενώ δεν αποκλείεται, αν και σε δεύτερο βαθμό δεν αλλάξουν τα δεδομένα, το κρίσιμο αυτό θέμα να φτάσει προς τελική κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εκεί όπου έχει ήδη συζητηθεί και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία άλλη απόφαση που είχε εκδοθεί πριν από περίπου δύο χρόνια από το Διοικητικό Πρωτοδικείο του Ναυπλίου (αριθμός απόφασης 155/2016), με βάση την οποία έχουν δικαιωθεί εν ενεργεία δικαστικοί υπάλληλοι σε ό,τι αφορά την επιστροφή των περικομμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη ύλη και για εκείνη την απόφαση είχε αποτελέσει η κρίση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του Νόμου 4093/2012 για την κατάργηση δώρων σε εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου και συνταξιούχους.
Το ελληνικό Δημόσιο όμως έχει κάνει χρήση του ένδικου μέσου της αναίρεσης οδηγώντας προς οριστική και αμετάκλητη κρίση και αυτή την υπόθεση ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας.
Η σχετική απόφαση, που καταλαμβάνει τους προσφεύγοντες δικαστικούς υπαλλήλους, έχει ήδη συζητηθεί στο ΣτΕ και αναμένεται η κρίση των ανώτατων δικαστών. Μια απόφαση που, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές ουσιαστικά θα κρίνει την τύχη της καταβολής των δώρων και στις δύο κατηγορίες, δηλαδή και για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους.
Και με το δεδομένο ότι την απόφαση αυτή εκ του νόμου δεν υπάρχει άλλο ένδικο μέσο για να την προσβάλει, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη βαρύτητα και τη σημασία της, αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει σε περίπτωση δικαίωσης των δικαστικών υπαλλήλων, που είχαν κερδίσει τη μάχη και σε πρώτο βαθμό από το Διοικητικό Δικαστήριο.
Προς το παρόν οι συνταξιούχοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στο Ταμείο τους διεκδικώντας τα δώρα αλλά και την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Αναδρομικά ενστόλων, πανεπιστημιακών και γιατρών

Τριών ταχυτήτων θα είναι τα αναδρομικά που θα δοθούν σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ μέχρι και το τέλος του χρόνου
Το σχετικό νομοσχέδιο που έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή αύριο στην Βουλή ουσιαστικά εφαρμόζει με καθυστέρηση τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του νόμου 4093/2013.
Η πρώτη μάλλον δυσάρεστη έκπληξη που προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο του νομοσχεδίου είναι ότι για τα στελέχη του στρατού τους αστυνομικούς και τους αποστράτους θα πάρουν αναδρομικά για ένα χρόνο λιγότερο από ότι περίμεναν.
Συγκεκριμένα, ενώ η απόφαση του ΣτΕ προέβλεπε την επιστροφή αναδρομικών από 1ης Αυγούστου 2012 μέχρι και 31/12 /21017 θα δοθούν αναδρομικά μέχρι και τις 31/12/2016, η επίσημη δικαιολογία είναι ότι από 1/1/2017 ίσχυσε ένα εντελώς νέο καθεστώς για τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια άρα δεν συντρέχει λόγος αναδρομικών.
Ωστόσο στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας θα είναι οι πιο «τυχεροί αφού δικαιώθηκαν πλήρως και έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με το νόμο 4093/2013. Επιπλέον, το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών από 643,60 έως και 22.830,55 ευρώ (αφορά στα αναδρομικά και των βασικών μισθών αλλά και των επιδομάτων που περικόπηκαν), τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τους επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 με το ν. 4093/2013.
Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναδρομικά που δικαιούται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέρχονται σε περίπου 22.830 ευρώ του ταξίαρχου, σε 10.952 ευρώ, του ταγματάρχη σε 8.500 ευρώ, του λοχαγού σε 5200 ευρώ και του υπολοχαγού σε 3.200 ευρώ.
Παράλληλα δικαιούνται πλέον και προσαύξησης των "προσωπικών διαφορών" που λαμβάνουν κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους (λόγω εφαρμογής νέου μισθολογίου αναδρομικά από την 1η-1-2017), κατά τα ακαθάριστα ποσά μηνιαίων αυξήσεων που προκύπτουν, για την περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2017, εξαιτίας της επιβεβλημένης πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.
Μαζί με τα 250.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας αναδρομικά προβλέπεται να πάρουν και απόστρατοι. Το ποσό που θα δοθεί στους απόστρατους είναι από 850 έως 6.800 ευρώ.
Οι Πανεπιστημιακοί
Λιγότερο τυχεροί είναι οι Καθηγητές των ΑΕΙ ΤΕΙ και το ερευνητικό προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Αυτοί Δεν μπορούν να λάβουν τα ποσά των αποδοχών που έχασαν αναδρομικά από την 1η-8-2012, δηλαδή από την ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε η απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013.
Πιο αδικημένοι οι γιατροί του ΕΣΥ
Για τους ιατρούς του ΕΣΥ, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι εν λόγω λειτουργοί του Δημοσίου δεν δικαιούνται καθόλου αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 28η-2-2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα! Κι αυτό διότι η απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία κρίθηκαν και γι' αυτούς αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 επί των βασικών μισθών και επιδομάτων τους, βάσει του ν. 4093/2012, προβλέπει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα προ των περικοπών του ν. 4093 πρέπει να γίνει για όλους του ιατρούς του Ε.Σ.Υ. μετά την 26η Φεβρουαρίου 2018 που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου