oaednews

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Σε ΦΕΚ 2.300 προσλήψεις - Τα «κλειδιά» της προκήρυξης του ΟΑΕΔ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η κοινή υπουργική απόφαση για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά στην πρόσληψη 2.300 ανέργων σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων (Γ΄ κύκλος). Για ακόμα μια φορά η μοριοδότηση θα στηριχθεί στο χρόνο της ανεργίας, στο ετήσιο εισόδημα, αλλά και στην οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων.

Έτσι, το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες δίνει ένα μόριο ανά πλήρη μήνα, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. Παράλληλα, το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/ης συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες προσθέτει ακόμα ένα μόριο ανά πλήρη μήνα.
Την ίδια στιγμή, το ετήσιο εισόδημα φορολογικού έτους 2017, ατομικό ή οικογενειακό, προβλέπει την εξής «πριμοδότηση»: 30 μόρια για εισόδημα ατομικό έως 3.500 ευρώ ή και οικογενειακό έως 7.000 ευρώ, 25 μόρια για εισόδημα ατομικό 3.501 – 5.000 ευρώ ή και οικογενειακό 7.001 – 10.000 ευρώ, 20 μόρια για ατομικό εισόδημα 5.001 – 8.000 ευρώ ή και οικογενειακό 10.001 – 16.000 ευρώ, 10 μόρια για εισόδημα ατομικό 8.001 – 12.000 ευρώ ή και οικογενειακό 16.001 – 26.000 ευρώ.
Η οικογενειακή κατάσταση, αλλά και η βεβαιωμένη από τα ΚΕΠΑ αναπηρία ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες των υποψηφίων να κερδίσουν μια θέση στο νεό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Έτσι, για κάθε ανήλικο τέκνο προβλέπονται 10 μόρια, ενώ η αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω παρέχει επιπλέον 15 μόρια. Ακόμη, γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω λαμβάνει 10 μόρια, ενώ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως δικαιούχοι του ΚΕΑ θα έχουν 35 μόρια επιπλέον.
Τέλος, οι ωφελούμενοι που είχαν επιλεγεί και δεν είχαν τοποθετηθεί σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014- 2020: 10 μόρια

Υπενθυμίζεται ότι ωφελούμενοι είναι :
α) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΟΑΕΔ.
β) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
γ) μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
δ) άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ
ε) άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
στ) άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους και
ζ) άνεργοι δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Με μηνιαία αμοιβή έως 619 ευρώ 
Οι αμοιβές διαμορφώνονται ως εξής : για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 495,25 ευρώ μηνιαίως, ενώ για βραδινή απασχόληση ανέρχεται σε 24,76 ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερες από 619 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα για τους ωφελουμένους ηλικίας κάτω των 25 ετών το μισθολογικό κόστος ανέρχεται σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 431,75 ευρώ μηνιαίως, ενώ για βραδινή απασχόληση ανέρχεται σε 21,59 ευρώ ημερησίως και όχι υψηλότερες από 539,75 ευρώ μηνιαίως. Για ωφελουμένους που θα απασχοληθούν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες η αντίστοιχη εισφορά του κλάδου βαρέων καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ. Οι ωφελούμενοι απολαμβάνουν πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και διατηρούν την ασφάλιση για παροχές ασθένειας, ή αλλιώς την ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που απολάμβαναν ως μακροχρόνια άνεργοι, μέχρι τη λήξη διάρκειας των προγραμμάτων. Το πρόγραμμα αποβλέπει στην ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων, στην ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών δεδομένης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης που έχει προκαλέσει η εισροή προσφύγων στη χώρα κατά τα τελευταία έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου