oaednews

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Ισπανία: Σε χαμηλά 10 ετών η ανεργία- αλλά παραμένει το μεγάλο αγκάθι

Κοντά σε προ χρηματοπιστωτικής κρίσεως επίπεδα επέστρεψε το τρίτο τρίμηνο το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία, αν και παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ο τουρισμός συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την εξέλιξη, που αποκαλύπτει ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ βλέπει πια φως στο τούνελ. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως και στις άλλες οικονομίες του Νότου τα κέρδη στην απασχόληση έρχονται σε μεγάλο βαθμό με θέσεις ορισμένου χρόνου ή μειωμένου ωραρίου. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ισπανική στατιστική υπηρεσία, το τρίτο τρίμηνο το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 14,6%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Μειώνεται σταθερά από το ιστορικό ρεκόρ του σχεδόν 27%, που είχε καταγραφεί στις αρχές 2013, όταν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ήταν στο απόγειό της. Παραμένει μακριά από το μέσο όρο της νομισματικής ένωσης, που είναι στο 8,1%. 
Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική οικονομία είχε παγιδευθεί σε ύφεση επί πέντε χρόνια, γεγονός που κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες στον κατασκευαστικό κλάδο (το πρώτο θύμα της φούσκας, που έσπασε στην αγορά στέγης), αλλά και τις υπηρεσίες. Η ισπανική κυβέρνηση μετά τη δυναμική ανάπτυξη των δύο τελευταίων ετών (ρυθμοί άνω του 3%) και με εκτίμηση για ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% φέτος, αναμένει πτώση της ανεργίας στο 13,8% έως το 2019. 
Μένει ακόμη μακρύς δρόμος να διανυθεί, καθώς ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη χώρα παραμένει κοντά στα 19,5 εκατομμύρια. Οι απασχολούμενοι είναι 22,9 εκατομμύρια. 
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου