Όλοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές όταν πληρώνουν για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, είτε στο διαδίκτυο είτε σε πραγματικό κατάστημα, είτε στη χώρα μας είτε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, έχουν δικαιώματα.Πολλοί είναι όμως οι Ευρωπαίοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ορισμένα από τα βασικότερα δικαιώματά τους. Η νομοθεσία της ΕΕ εγγυάται τη δίκαιη μεταχείριση, την ορθή ενημέρωση και τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένας Ευρωπαίος καταναλωτής τα δικαιώματά του.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής
1.Τα ελαττωματικά εμπορεύματα επισκευάζονται ή αντικαθίστανται δωρεάν
Εάν οποιοδήποτε αντικείμενο που αγόραζει κανείς στην ΕΕ, είτε μέσω τουδιαδικτύου είτε από κατάστημα, δεν έχει τις ιδιότητες με τις οποίεςδιαφημίζεται ή δεν λειτουργεί σωστά, υπάρχει τουλάχιστον το δικαίωμα γιαδωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση. Αν η επισκευή ή η αντικατάστασηείναι αδύνατη ή ανέφικτη, μπορεί ο καταναλωτής να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων του ή τη μείωση της τιμής (σε μερικές υπάρχει το δικαίωμα να διαλέξει κανείς ελεύθερα μεταξύ όλων αυτών των τεσσάρων διαφορετικών επιλογών).
Ειδικότερα, στην Ελλάδα σε περίπτωση ελαττωματικών προϊόντων ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να επιλέξει:
- την επισκευή ή την αντικατάσταση του πράγματος,
- τη μείωση της τιμής,
- την επιστροφή χρημάτων
Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν για δύο τουλάχιστον χρόνια από την ημερομηνία της αγοράς σε κατάστημα ή από την ημερομηνία παράδοση.
2. Τα ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών (ΕΚΚ) προσφέρουν δωρεάν συμβουλές και υποστήριξη, όταν αγοράζει κανείς αγαθά ή υπηρεσίες από έμπορο σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και δίνουν ιδέες για να βοηθήσουν να αποφευχθούν προβλήματα.
2. Τα ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών (ΕΚΚ) προσφέρουν δωρεάν συμβουλές και υποστήριξη, όταν αγοράζει κανείς αγαθά ή υπηρεσίες από έμπορο σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και δίνουν ιδέες για να βοηθήσουν να αποφευχθούν προβλήματα.
Μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε περίπτωση που υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ καταναλωτή και εμόρου και να συμβουλεύσουν σχετικά με τις επόμενες ενέργειες, αν δεν επιτευχθεί λύση.
3. Ο καταναλωτής έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να επιστρέψει τα αντικείμενα που αγοράζει μέσω διαδικτύου
Ακόμη, έχει προθεσμία 14 ημερών για να ξανασκεφτεί την αγορά που έκανε και να αλλάξει γνώμη. Έτσι, αν νιώσει ότι ασκήθηκε πίεση για να αγοράσει, αν στο μεταξύ βρει μια πιο συμφέρουσα τιμή ή αν απλώς αλλάξει γνώμη για οτιδήποτε αγόρασε μέσω του διαδικτύου, έχει το δικαίωμα να το επιστρέψει εντός δύο εβδομάδων και να πάρει τα χρήματά σου πίσω. Για να επιστραφεί ολόκληρο το ποσό των χρημάτων, το προϊόν θα πρέπει να είναι σε κατάσταση τέτοια η οποία να επιτρέπει την επαναπώλησή του.
4. Σωστή ενημέρωση
Όλες οι εταιρείες που διαφημίζουν ή πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες στην ΕΕ είναι υποχρεωμένες να δώσουν ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες ώστε να μπορέσει ο καταναλωτής να ενημερωθεί και να κάνει μια συνειδητή επιλογή.
Πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος,την τιμή, τους όρους πληρωμής και παράδοσης, την ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή, καθώς και για τη διάρκεια της σύμβασης και τους τρόπους ανάκλησής της. Οι συμβατικοί όροι που χρησιμοποιούν οι έμποροι πρέπει να είναι δίκαιοι και να διατυπώνονται σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Αν υπάρχουν σημεία τα οποία δεν είναι σαφή θα ερμηνευθούν υπέρ του καταναλωτή και οι καταχρηστικές ρήτρες δεν θα είναι νομικά δεσμευτικές.
5.Επιστροφή χρημάτων μέσω της ευρωπαϊκής διαδικασίας μικροδιαφορών
Αν δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ο καταναλωτής με τον έμπορο ούτε με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού κέντρου καταναλωτών, τότε, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ο καταναλωτής να κάνει χρήση της διαδικασίας μικροδιαφορών (σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από τη Δανία). Πρόκειται για μια γρήγορη, αποδοτική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές δικαστικές διαδικασίες, και προς το παρόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου που δεν ξεπερνούν τα 2000 ευρώ.
Πηγή: eccgreece.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου