Αλλάζουν επαγγελματική κατεύθυνση οι νέοι στην Ελλάδα, αν και θα ήθελαν να ακολουθήσουν άλλο κλάδο. Στρέφονται στον τουρισμό, τη γεωργία και τη ναυτιλία, καθώς και την πληροφορική και τις μεταφορές. Αυτό ελέω κρίσης, διότι διαφορετικά θα προτιμούσαν να σπουδάσουν ιατρική, ψυχολογία, βιολογία, αγγλική φιλολογία, στρατιωτικές σχολές και φυσικοθεραπεία.
Σχεδόν κανείς πάντως δεν ενδιαφέρεται πλέον για την επαγγελματική αποκατάσταση σε θέσεις του Δημοσίου, ενώ ελάχιστοι πιστεύουν ότι στα επόμενα 6-8 χρόνια, όταν δηλαδή θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, η κατάσταση στη χώρα μας θα έχει βελτιωθεί. Οι 18άρηδες είναι απογοητευμένοι με την κατάσταση στην Ελλάδα και σε ποσοστό που ξεπερνά το 40% δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό χωρίς αυτό να αποτελεί και επιθυμία τους.
Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα της «γενιάς Κ», όπως την ονόμασαν οι ερευνητές, δηλαδή της γενιάς της κρίσης. Πρόκειται για τα παιδιά τα οποία φέτος έδωσαν Πανελλήνιες, ξεκινώντας τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο το 2010, τη χρονιά που σηματοδοτείται η έναρξη της κρίσης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την «Employ Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας» σε δείγμα 790 μαθητών ηλικίας 15-18 ετών, το χρονικό διάστημα Μάιος - Ιούλιος 2016, και συμμετείχαν μαθητές από όλες τις περιφέρειες της χώρας εκτός των περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μαθητές της «γενιάς Κ» θεωρούν ως σημαντικότερο κριτήριο για να επιλέξουν σπουδές τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους (ποσοστό 70,93%), ενώ το τελευταίο που τους απασχολεί πλέον είναι η φήμη ενός τμήματος-επαγγέλματος (ποσοστό 0,70%).
«Ενδιαφέρον είναι πως η σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση-διορισμός στο Δημόσιο ως κριτήριο επιλογής συγκριτικά με παλαιότερη μελέτη δεν αποτελεί πλέον βασικό κριτήριο επιλογής, καθώς εν αντιθέσει με τη σχετική έρευνα του 2008 η ”σιγουριά” του Δημοσίου αποτελούσε κριτήριο για το 51,6% σε αντιδιαστολή με την παρούσα μελέτη όπου το σχετικό ποσοστό κατρακύλησε στο 14,36%. Σαφώς και καταλυτικό παράγοντα σε αυτήν τη μείωση αποτελεί το γεγονός πως οι μαθητές πλέον θεωρούν από δύσκολη εως και ανύπαρκτη την πρόσβαση στο Δημόσιο ως επαγγελματική διέξοδο» τονίζει στην εφημερίδα «Εθνος» ο Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος σταδιοδρομίας της Employ.
Μερικά επίσης ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:
1. Η αξία των μεταπτυχιακών
Σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η ναυτιλία και η πληροφορική στρέφονται οι νέοι για την επαγγελματική τους αποκατάσταση
Σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η ναυτιλία και η πληροφορική στρέφονται οι νέοι για την επαγγελματική τους αποκατάσταση
Το 63,10% θα επιθυμούσε να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ μόλις το 10,16% θα επιθυμούσε να εργαστεί ως υπάλληλος. Παράλληλα, αξιόλογο είναι το ποσοστό (15,33%) των νέων ανθρώπων που πάρα την αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα επιδίωκαν την επιχειρηματικότητα αλλά και τη συστηματική ενασχόληση με την έρευνα (11,41%). Βέβαια η συντριπτική πλειονότητα στρέφεται στις μεταπτυχιακές σπουδές, γεγονός που επεξηγεί την εκτίναξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη χώρα μας αλλά και το συνεχόμενο ρεύμα προς το εξωτερικό για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
2. O κλάδος με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας
Οι μαθητές της «γενιάς Κ» θεωρούν πως καλύτερες συνθήκες εργασίας θα βρουν στον κλάδο του τουρισμού (20,17%) και στα Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις (18,32%), ενώ χειρότερες στον κατασκευαστικό κλάδο. Αρκετά καλές εκτιμώνται οι συνθήκες στον κλάδο πληροφορικής ? νέων τεχνολογιών (16,47%) από τα παιδιά, ενώ εκτιμούν πως τις πιο αρνητικές συνθήκες τις αντιμετωπίσουν εργαζόμενοι στον νομικό (1,85%) και κατασκευαστικό κλάδο (1,68%).
3. Ο κλάδος με τις καλύτερες μελλοντικές προοπτικές στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, καλύτερες προοπτικές για το μέλλον φαίνεται να παρέχουν ο τουρισμός (25,98%), η πληροφορική (24,62%), η γεωργία – πρωτογενής τομέας (17,62%), η ναυτιλία ? μεταφορές (9,23%), και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μόλις το 0,51% πιστεύει πως ο νομικός κλάδος έχεις θετικές προοπτικές στην Ελλάδα όπως και μόλις το 0,34% διαπιστώνει το ίδιο για τον κατασκευαστικό κλάδο και τα συναφή επαγγέλματα. Στο συγκεκριμένο ερώτημα κρίνεται σαφής η επίδραση της κρίσης στη διαμόρφωση της άποψης των νέων, όπου φαντάζουν ως ηλιαχτίδες απασχολησιμότητας η «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας, οι «παραδοσιακές» αξίες και δυνάμεις της ελληνικής πραγματικότητας (πρωτογενής τομέας και ναυτιλία) αλλά και οι αναδυόμενες ευκαιρίες που ενδεχομένως προσφέρουν η πληροφορική και το Διαδίκτυο. Εξάλλου, δεν ήταν τυχαία και η αλματώδης εκτίναξη των βάσεων των τουριστικών σχολών στις βάσεις των Πανελληνίων.
4. Το σημαντικότερο εμπόδιο στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος
Ως σημαντικότερο εμπόδιο για να μπορούν να επιλέξουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους οι ερωτηθέντες μαθητές αξιολογήθηκε η οικονομική κρίση (ποσοστό 41,36%) και μόλις το 5,58% ανέφερε την παρέμβαση-πίεση των γονιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου