oaednews

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ σχετικά με το δικαίωμα εγγραφής αστέγων κλπ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.
Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX. 2109924316
e-mail: omosp.ypal.oaed@gmail.com
                                                                                  Αρ. Πρωτ. 295/1-12-2017


Προς :Διοικήτρια ΟΑΕΔ
κα. Διοικήτρια,
Με την υπ' αριθμ. 51777/13/7/2017 εγκύκλιο  του Οργανισμού διευκρινίζεται ότι οι άστεγοι, οι αιτούντες πολιτικό άσυλο και οι μετανάστες  «δεν δύναται να εγγραφούν ως άνεργοι στο μητρώο του Οργανισμού», λόγω έλλειψης των απαραίτητων δικαιολογητικών και συγκεκριμένα:
α) Λογαριασμού ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας κατατεθειμένο στην αρμόδια ΔΥΟ
β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος
γ) Παραστατικό ταυτοπροσωπίας

δ) Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ
ε) Άδεια διαμονής ή εργασίας  προκειμένου περί ανέργων πολιτών  υπηκόων τρίτων   χωρών.   
Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι «λόγω των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται από την αυξημένη ροή προσφύγων /μεταναστών και αστέγων διερευνάται σε συνεργασία με το υπουργείο  η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις εγγραφής τους.»
Επειδή έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την έκδοση της παραπάνω εγκυκλίου και επειδή ακόμα δεν έχει δοθεί λύση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα στις υπηρεσίες μας, παρακαλούμε να διευθετηθεί το παραπάνω θέμα σχετικά με το δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο του Οργανισμού  των παραπάνω κατηγοριών.
Ειδικά για τους άστεγους μπορούμε να πούμε πως αποτελούν την κορωνίδα της ανεργίας και  είναι αδιανόητο να μην έχουν δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ.

Ένα άλλο χρόνιο ζήτημα αποτελεί η εγγραφή ή όχι των σπουδαστών  ΙΕΚ, οι οποίοι θεωρούνται ή δεν θεωρούνται άνεργοι ανάλογα με την ημερομηνία εγγραφής τους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Αν έχουν εγγραφεί  στο μητρώο του ΟΑΕΔ 4 μήνες πριν την έναρξη των σπουδών τους  θεωρούνται και παραμένουν άνεργοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους , ενώ αν έχουν εγγραφεί  3,5 μήνες πριν την έναρξη των σπουδών τους η ανεργία τους σταματά  με την έναρξη των σπουδών τους. Επειδή κριτήριο για την εγγραφή  ή όχι ενός ανέργου σύμφωνα και με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1897 του 2000 είναι η διαθεσιμότητά του στην αγορά εργασίας, είναι επιβεβλημένο να δοθεί μια λύση που δεν θα εμπεριέχει το αυθαίρετο κριτήριο του χρόνου εγγραφής στο μητρώο του ΟΑΕΔ. 

4 σχόλια:

  1. ΤΗΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΙΕΚ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΜΕ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ... ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο...ΟΑΕΔ.....ΕΙΣΤΕ ....ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ ΚΑΙ...ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΠΩΣ ΤΟ....ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ...ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΔΗΘΕΝ....ΚΑΠΟΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και όμως υπάρχουμε και υπάλληλοι που δουλεύουμε ποιοτικά. Χωρίς να ακούμε ποτέ μπράβο συνεχίζουμε με σθένος να εξυπηρετούμε τον πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή