oaednews

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Μοριοδότηση μόνιμων Καθαριότητας Δήμων: Ποιους και πώς “πιάνει”

Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ μας, στα ερωτήματα δεκάδων αναγνωστών – επισκεπτών (και σίγουρα πολλών εκατοντάδων ή και χιλιάδων ακόμα “παρατασιούχων” Καθαριότητας Δήμων), αναφορικά με τη μοριοδότηση, κατά τη διαδικασία δημιουργίας μόνιμου προσωπικού σε Υπηρεσίες Καθαριότητας Ο.Τ.Α., βάσει του Νόμου “Σκουρλέτη”, απαντά, σήμερα, το epoli.gr.

Σύντομο ιστορικό
Με το αρ.24 του ν. 4479/2017 (Φ.Ε.Κ. Α’ 94/29.06.2017) «Τροποποιήσεις του ν. 2725/1999 και άλλες διατάξεις», και την πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, επιχειρείται να λυθεί οριστικά, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού Καθαριότητας στους Ο.Τ.Α. και τα νομικά πρόσωπα αυτών, το πρόβλημα που ανέκυψε στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών Καθαριότητας, εξ αφορμής της κρίσης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης του αρ. 16 του ν. 4429/2016. Με αυτήν την τελευταία διάταξη είχε προηγουμένως δοθεί η δυνατότητα παράτασης έως 31.12.2017 των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου στον τομέα της εν ευρεία έννοια Καθαριότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ν.π. αυτών.


Παρ.1 Νόμου “Σκουρλέτη” & βαθμολόγηση εμπειρίας
Με την παρ. 1 του αρ. 24 του ν. 4479/2017 προβλέφθηκε - πέραν της προκήρυξης θέσεων μόνιμου προσωπικού - και ειδική διαδικασία βαθμολόγησης της εμπειρίας όσων έχουν απασχοληθεί έως σήμερα σε ανταποδοτικές υπηρεσίες Καθαριότητας των Ο.Τ.Α.
Έτσι, ο συγκεκριμένος Νόμος προβλέπει μοριοδότηση της εμπειρίας όσων υπηρετούν, αλλά και όσων υπηρέτησαν κατά το παρελθόν, στις άνω υπηρεσίες.
Ειδικότερα, για την επερχόμενη πρόσληψη προσωπικού μέσω Α.Σ.Ε.Π. θα μοριοδοτείται ειδικά η εμπειρία με 17 μόρια ανά μήνα απασχόλησης σε υπηρεσίες Καθαριότητας και με ανώτερο όριο συνολικά τους 24 μήνες.
Σύμφωνα με τον συνεργαζόμενο με το epoli.gr Δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, κ. Λάμπρο Σ. Ντουματσά, από τη γραμματική διατύπωση της διάταξης καθίσταται σαφές ότι, για να λάβει κάποιος υποψήφιος την ειδική μοριοδότηση, αρκεί να έχει υπηρετήσει σε ανταποδοτικές υπηρεσίες Καθαριότητας Δήμων και νομικά πρόσωπα αυτών, οποτεδήποτε στο παρελθόν, ενώ δεν απαιτείται η απασχόληση να ήταν συνεχής, αλλά αντίθετα, οι υποψήφιοι θα μοριοδοτηθούν και για συμβάσεις, οι οποίες είχαν χρονική απόσταση μεταξύ τους.
«Αντίθετα, είναι επίσης σαφές ότι, για την βαθμολόγηση της εμπειρίας κατά τα ανωτέρω, δεν θα προσμετρηθούν οι μήνες υπηρεσίας όσων υποψηφίων υπηρετούν σήμερα σε ανταποδοτικές υπηρεσίες Καθαριότητας υπό τις εξαιρετικές προϋποθέσεις της παρ. 2 του ά. 24 του ν. 4479/2017», παρατηρεί, επιπρόσθετα, ο κ. Ντουματσάς.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου