oaednews

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Στο στόχαστρο των θεσμών οικογενειακά επιδόματα, συντάξεις και έσοδα ΕΦΚΑ

Οικογενειακά επιδόματα, συντάξεις, έσοδα ΕΦΚΑ αλλά και την νέα ρύθμιση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού για χρέη στα ταμεία περιλαμβάνει το μενού της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με τους «θεσμούς» που ξεκινάει σήμερα και η κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές ευελπιστούν ότι θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου
Η νέα διαπραγμάτευση περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας που είναι τα εξής:Τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων [νόμος 1387/1983], ώστε να μην απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση αλλά και κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας έως τον Ιούνιο του 2018, με τα συνδικάτα να χαρακτηρίζουν επικίνδυνη την διαδικασία, διότι -όπως επισημαίνουν θα παγιώσει το αρνητικό για τους εργαζόμενους ρυθμιστικό πλαίσιο.
Κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών.

Αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε η απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50%.
Επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων για τη νομιμότητα ή μη των απεργιών, με «παραθυράκι» για εργοδοτική ανταπεργία.
Επανεξέταση των μέτρων του νόμου Αχτσιόγλου σχετικά με την διευκόλυνση της προσφυγής των εργαζομένων στην Δικαιοσύνη.
Κατώτερο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ζητάει η ελληνική πλευρά, ώστε καμία νέα σύνταξη χηρείας να μην είναι κατώτερη της εθνικής σύνταξης με 20ετή προϋπηρεσία, δηλαδή των 384 ευρώ.
Έσοδα ΕΦΚΑ. Οι δανειστές, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πορεία των εσόδων από το 2019 και μετά εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές.
Επιτάχυνση της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων για τον προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019.
Επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Εξωδικαστικός μηχανισμός για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με αυστηρούς όρους.
Αύξηση του πλαφόν 30% που προβλέπεται για τη μείωση της σύνταξης σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.
Αναμόρφωση και περιορισμός της δαπάνης για τα οικογενειακά επιδόματα.
Αλλαγή του καθεστώτος υγειονομικής περίθαλψης και επικούρησης για τους εργαζομένους στα μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου