oaednews

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας αποκτά η ΠΜΚ

Έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ένα παρατηρητήριο, που θα αποτελέσει την «ομπρέλα» παρακολούθησης και συντονισμού όλων των ενεργειών των διαφόρων φορέων που ασχολούνται με την εργασία και την ανεργία, δημιουργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο, που σήμερα δεν το διαθέτει η περιοχή και όπως τόνισε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, «έπρεπε να υπάρχει ήδη και να λειτουργεί. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας και είναι κεντρική προτεραιότητα για να αρχίσουμε να βλέπουμε την έξοδο από την επτάχρονη κρίση, αλλά παρόλα αυτά βαδίζουμε 'στα τυφλά'. Πώς θα είμαστε ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί, σε περιφερειακό επίπεδο, αν δεν καταγράψουμε και δεν αναλύσουμε πριν απ' όλα τα δεδομένα της αγοράς εργασίας, αν δεν εντοπίσουμε τις μεταβολές που συνέβησαν αυτά τα επτά χρόνια της κρίσης, τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν, τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν πλήρως καταρρεύσει, τους κλάδους που αντέχουν ακόμα; Αν δεν ασχοληθούμε με τους ανθρώπους της περιφέρειας μας, τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, τις επαγγελματικές τους εξειδικεύσεις, με αυτούς που έμειναν άνεργοι, αν δεν εξετάσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για να τους επανεντάξουμε στην αγορά εργασίας, ή να τους επαναπροσανατολίσουμε επαγγελματικά με ειδικά προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθησης, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή την εποχή. Έχουμε την ευκαιρία να το καταφέρουμε με πόρους για μια τετραετία από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Άλλωστε, αποτελεί υποχρέωσή μας, που εντάσσεται στις συστημικές υποχρεώσεις της χώρας, στο πλαίσιο των 'αιρεσιμοτήτων' του ΕΣΠΑ».

Ο μηχανισμός της Περιφέρειας θα τροφοδοτεί με στοιχεία το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και θα δώσει τη βάση για τον περιφερειακό σχεδιασμό σε σχέση με την αγορά εργασίας.

«Με τη συγκρότηση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, δημιουργούμε ακόμη πιο στέρεες βάσεις στη γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας μας με άλλους φορείς που επίσης είναι προσανατολισμένοι στην ίδια κατεύθυνση, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως ΟΤΑ, ΚΠΑ, Γραφεία Διασύνδεσης, ΟΑΕΔ, ΑΕΙ- ΤΕΙ- ΙΕΚ, Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων κτλ. Με τη συγκέντρωση από όλους τους φορείς των στοιχείων που αφορούν στην εργασία, την επεξεργασία και την ανάλυσή τους θα μπορούμε να παρέχουμε αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς και στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την κατάρτιση του εθνικού σχεδιασμού και των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Έχοντας στα χέρια μας αυτό το εργαλείο, θα έχουμε πλήρη εικόνα ανά πάσα στιγμή με συνεχώς επικαιροποιημένα στοιχεία, για όλες τις μεταβολές που συμβαίνουν στα ζητήματα που αφορούν στην απασχόληση και την ανεργία. Θα επιτύχουμε να έχουμε συνεχή καταγραφή και τεκμηρίωση, με ενιαίο, έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά εργασίας της Περιφέρειας και τον προσδιορισμός των σχετικών αναγκών κατά επάγγελμα», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Η δυνατότητα επεξεργασίας και αξιολόγησης πραγματικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για τις αυξομειώσεις των ποσοστών ανεργίας, για τα χαρακτηριστικά της εργασίας ανά κλάδο και τομέα, θα ενισχύσει σημαντικά και τον περιφερειακό σχεδιασμό οικονομικής ανάκαμψης της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή ή συνέχιση πολιτικών στην αγορά εργασίας ακόμη και στην κατανομή των πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης θα μπορεί να αξιολογηθεί με αξιόπιστα πλέον και σύγχρονα δεδομένα.

«Θα μπορούμε να εκτιμήσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας όπως έχει διαμορφωθεί, την προσφορά και ζήτηση της εργασίας σε επαγγέλματα και σε δεξιότητες, ικανότητες, γνώσεις, τόσο σε κλαδικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο στον παρόντα χρόνο και πώς τείνουν να εξελιχθούν στο μέλλον. Η γνώση που θα αποκτήσουμε με αυτό το μηχανισμό, θα διαχέεται στην τοπική κοινωνία μέσω της δημοσιοποίησης συνοπτικών εκθέσεων σε ετήσια βάση, αλλά και με την οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων – ημερίδων, όπου θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα λειτουργίας του μηχανισμού», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Η νέα υπηρεσία θα έχει συνεχή υποστήριξη από τρία εξωτερικά στελέχη επιστήμονες κοινωνικών ή οικονομικών σχολών με επιστημονική εξειδίκευση και επαγγελματική εμπειρία σε θέματα ανάλυσης και πολιτικών της αγοράς εργασίας, τα οποία θα επιλεγούν κατόπιν ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού. Το προβλεπόμενο κόστος για μια τετραετία έχει προϋπολογιστεί σε 700.000 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τις αμοιβές και την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού – πληροφοριακού συστήματος για τις ανάγκες της λειτουργίας του μηχανισμού.


1 σχόλιο:

  1. ANTE ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΡΑΡΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΔΩ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ....ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ...ΑΛΛΙΩΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή