oaednews

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Τηλ.9989661,9989686

ΑΘΗΝΑ  4-9-2017
ΑΡ.ΠΡΩΤ 115

                                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                                                                                                       
            Συναδέλφισσες /οι
           
Ευχόμαστε σε όλους μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Με ανακοίνωση μας τον περασμένο Ιούνιο είχαμε εντοπίσει σημαντικά προβλήματα για την προοπτική λειτουργίας τω ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. μετά την εφαρμογή του πλαισίου ποιότητας της Μαθητείας. Δυστυχώς με έκπληξή μας ενημερωθήκαμε για την εγκύκλιο εισαγωγής μαθητών στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας των σχολικών μας μονάδων σχετικά με τα όρια εγγραφών νέων μαθητών. Πρόκειται για ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τον κανονισμό λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. που προβλέπει έναρξη μαθημάτων στις 21-9 κάθε σχολικού έτους. Η εγκύκλιος περιορίζει το δικαίωμα αυτό και για πρώτη φορά στα χρονικά επιχειρεί να στερήσει το δικαίωμα σε νέους να εγγραφούν προσδιορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 8-9-2017.
Έχει διαπιστωθεί χρόνια τώρα ότι οι σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. ιδιαίτερα μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων μαθητών που έχουν ολοκληρώσει την φοίτηση τους σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης που βασικό του πλεονέκτημα είναι άμεση σύνδεση του με την εργασία κατά την φοίτηση τους μέσα από την πρακτική άσκηση 2 ετών. Το δικαίωμα αυτό ειδικότερα μετά την εφαρμογή της τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. επιχειρείται με αθέμιτα μέσα να καταργηθεί με τακτική και διαρκή υπονόμευση. Διεκδικούμε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου και οι εγγραφές να συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ..
Ενημερώνουμε τον κλάδο ότι το Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. έχει αποστείλει επιστολή στην αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και την Διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Δ. στις 19-7-2017 όπου επισημάναμε το γεγονός των μειωμένων εγγραφών στις σχολές στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο επισημαίνοντας την ανυπαρξία διαφημιστικής ενημέρωσης για την λειτουργία των σχολείων μας, σε αντίθεση με την καταιγιστικές διαφημίσεις του Υπουργείου Παιδείας για την τάξη Μαθητείας. To γεγονός αυτό προκάλεσε σύγχυση στους μαθητές για τον θεσμό της Μαθητείας σε συνδυασμό με διοχετευμένα από το Υπουργείο Παιδείας δημοσιεύματα προς τα ΜΜΕ για επικείμενη κατάργηση των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.. Επισημάναμε επίσης στην ανωτέρω επιστολή μας ότι και η εγκύκλιος των Υπουργών Εργασίας και Παιδείας που εστάλει  στις 29-6-2017 προς τους φορείς του Δημοσίου για την σύσταση θέσεων πρακτικής άσκησης προκαλούσε επιπλέον προβλήματα στο θεσμό της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. που έχει συνέπεια και συνέχεια και πολύχρονη συνεργασία με τους φορείς. Για παράδειγμα η επιστολή στο κείμενο των Υπουργών  ενώ καλούσε τους φορείς να αποφασίσουν για θέσεις πρακτικής άσκησης ανά εκπαιδευτική δομή ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ, ΕΠΑ.Λ., Ι.Ε.Κ., στο συνοδευτικό κείμενο δήλωσης των θέσεων δεν υπάρχει ξεχωριστή επιλογή ανά δομή παρά μόνο μια επιλογή για όλες τα δομές! Προφανής στόχος να μην υπάρχει καταγεγραμμένη η βούληση του φορέα και οι θέσεις που θα δηλωθούν να κατανεμηθούν με τρόπο που εξυπηρετεί το Υπουργείο Παιδείας και με τεράστια χρονική καθυστέρηση μετά την έναρξη των μαθημάτων όπως και το σχολικό έτος 2016-2017 που το ΦΕΚ  των θέσεων Πρακτικής Άσκησης δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε και την απαράδεκτη οδηγία να επιστρέφονται αποφάσεις συλλογικών οργάνων του Δημοσίου που επέλεγαν την Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. και δεν είχαν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της εγκυκλίου.
Όπως διαπιστώνετε ακολουθείται συστηματικά μια τακτική εμφάνισης βαθμών δυσκολίας με στόχο να αποδομηθεί ο θεσμός της Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. με μέσα και διαδικασίες που δεν συνάδουν με προοδευτικές πολιτικές. Τι επιδιώκουν οι υπεύθυνοι και στερούν το δικαίωμα από μαθητές που επιλέγουν ένα σύστημα Μαθητείας που απέχει σημαντικά από την τάξη Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. και των Ι.Ε.Κ.; Το μόνο που θα επιτύχουν είναι να ευτελίσουν τον θεσμό της Μαθητείας σε εθνικό επίπεδο και οι μαθητές να  στραφούν σε επιλογές ιδιωτικής  μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ας γίνει αντιληπτό ότι οι σχολές Μαθητείας του Ο.ΑΕ.Δ. συμβάλλουν διαχρονικά στην ευρωπαϊκή και  εθνική πολιτική για την ένταξη νέων ηλικιών 16-23 ετών που είναι εκτός εκπαίδευσης και εργασίας και μάλιστα από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Οι ΕΠΑ.Σ. είναι  δομές αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης που στήνουν γέφυρες άμεσα με την εργασία κατά την φοίτηση και μετά την αποφοίτηση των μαθητών και καλύπτουν απόλυτα αυτές τις πολιτικές. Επιδιώκεται ανατροπή αυτής της πολιτικής; Αν λοιπόν η καταπολέμηση της ανεργίας και η ανάκτηση της εργασίας για αυτές τις ομάδες νέων αποτελεί στρατηγικό στόχο, ας αφήσουν τον Ο.Α.Ε.Δ. να κάνει αυτό που επί 65 χρόνια πραγματοποιεί με τη αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία των κοινωνικών εταίρων.
            Δηλώνουμε προς όλους τους υπεύθυνους ότι ο κλάδος έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο καλόπιστης συνεργασίας. Με συντεταγμένο τρόπο θα αποφασίσουμε τους τρόπους αντίδρασης .Οι πολιτικές υπονόμευσης του θεσμού της Μαθητείας που χρόνια στηρίζει η κοινωνία και οι κοινωνικοί εταίροι δεν θα περάσουν.




ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.Υπουργό Εργασίας κ. Ε. Αχτσιόγλου
2.Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κ. Ουρ. Αντωνοπούλου
3. Διοικήτρια Ο.Α.Ε.Δ. κ.  Μ. Καραμεσίνη
4.Γραφείο Αντιπροέδρων





                                                                       
                                                        ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝ. ΠΑΠΑΤΣΕΧΙΛΙΔΗΣ                                                     ΑΝΝΑ  ΜΠΟΛΟΦΗ                                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου