oaednews

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Ο φαύλος κύκλος της φτωχοποίησης δεν έσπασε ακόμα


Η επενδυτική έκρηξη που περιμένει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο δύσκολα θα έχει ανταπόκριση στην αγορά εργασίας αναφορικά με το ύψος των αμοιβών των μισθωτών. Μπορεί λοιπόν το μεγάλο στοίχημα να είναι η μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ωστόσο ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτή η έκρηξη στη ζήτηση θέσεων απασχόλησης θα αυξήσει τους μισθούς.
Ετσι, μπορεί οι αριθμοί να καλπάζουν (είχαμε μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων στην ανεργία για τον μήνα Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι και αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούνιο κατά 6.991 σε σχέση με πέρυσι), όμως η ποιοτική ανάλυση της ΕΡΓΑΝΗΣ δείχνει ότι η αγορά εργασία ναι μεν παράγει θέσεις απασχόλησης αλλά αυτές αφορούν κυρίως τη μερική απασχόληση (και την εκ περιτροπής) που σημαίνει ότι έχουμε εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο φτωχοποίησης του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Πράγματι, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, για άλλη μια φορά η μερική και η εκ περιτροπής εργασία ξεπερνούν την πλήρη και σταθερή εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (Ιανουάριος-Ιούνιος 2017), ενώ συνεχίζεται σταθερά, ως προς το μηνιαίο ποσοστό, για τέταρτο μήνα από τους έξι (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος και Ιούνιος 2017)!
Συγκεκριμένα, για το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017 δημιουργήθηκαν 1.197.696 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 578.077 πλήρους απασχόλησης (ποσοστό 48,2%) και 619.619 θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης (ποσοστό 51,73%-38,07% η μερική και 13,66% η εκ περιτροπής)!
Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζει και η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) που χαρακτηρίζει τα στοιχεία ανησυχητικά και καθόλου ελπιδοφόρα για το μέλλον της σταθερής και πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΝΥΠΕΚΚ, τρία είναι τα χαρακτηριστικά από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΡΓΑΝΗΣ:
  • Μονιμοποίηση της υψηλής μερικής απασχόλησης για μεγάλο διάστημα.
  • Εκρηξη της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης για τον μήνα Ιούνιο 2017 (57%).
  • Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στο εξάμηνο 2017 είναι λιγότερες σε σχέση με το πεντάμηνο 2017 (η πλήρης απασχόληση ανέρχεται σε ποσοστό 49,75%, ενώ σήμερα σε 48,27, δηλαδή οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 118.189)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου