Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Δικηγορικός Σύλλογος:Ζητά την έκδοση Υπουργικής απόφασης για την χορήγηση βοηθήματος (ν. 3986/2011) από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας ΟΑΕΔ (υπέρ του οποίου καταβάλλεται εισφορά 120,00 ευρώ ετησίως).

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον υφυπουργό Εργασίας, κ. Τάσο Πετρόπουλο σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τα ασφαλιστικά ζητήματα του κλάδου.

Στην «πρώτη γραμμή» μπήκε ξανά το ζήτημα της απόσχισης του κλάδου επικουρικής ασφάλισης δικηγόρων από το ΕΤΕΑΕΠ, με αντίστοιχη κατάργηση των εισφορών επικούρησης (7%), και η δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (Ν.Π.Ι.Δ.)Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εκφράστηκε θετικά επί της αρχής και δεσμεύτηκε να εξετάσει στο προσεχές διάστημα το ζήτημα αυτό.
Περαιτέρω, τέθηκαν υπόψη του Υπουργείου, ιδίως τα εξής:
α) Το θέμα της επιβεβλημένης κατά νόμο μείωσης κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

β) Τα πιστωτικά υπόλοιπα (υπερβάλλοντα ποσά) από την προκαταβολή 20% επί των γραμματίων.
γ) Η έκδοση Υπουργικής απόφασης για την χορήγηση βοηθήματος (ν. 3986/2011) από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας ΟΑΕΔ (υπέρ του οποίου καταβάλλεται εισφορά 120,00 ευρώ ετησίως).
δ) Η διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών ασφαλισμένων ΕΦΚΑ και των λαθών στα ειδοποιητήρια.
ε) Τα θέματα των εμμίσθων δικηγόρων.
Επί των ζητημάτων αυτών η πλευρά του Υπουργείου διευκρίνισε τα εξής:
* Το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο (υπερβάλλον ποσό) από το 20% των γραμματίων ή από καταβληθείσες εν γένει εισφορές είτε θα επιστρέφεται είτε θα συμψηφίζεται με τις αμέσως προσεχείς εισφορές. Για το θέμα θα εκδοθεί εγκύκλιος.
* Αμεσα θα εκδοθεί εγκύκλιος για τις μειωμένες εισφορές όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και σε κάθε περίπτωση θα γίνει συμψηφισμός των επιπλέον ήδη καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.
* Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό, προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016.
* Το Υπουργείο δεσμεύθηκε να εκδώσει και για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ την Υπουργική Απόφαση για την χορήγηση βοηθήματος του άρθρου 44 ν. 3986/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου