Μόνο τη μισή εικόνα της αγοράς εργασίας, αποτυπώνουν τα τρέχοντα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία, καθώς αν «σκαλίσει» κανείς τους αριθμούς, θα διαπιστώσει από το ξέσπασμα της κρίσης, το εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί κατά 256.959 ανθρώπους!
Επί της ουσίας η «ζημιά» είναι διπλή, καθώς πέρα από την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ανέργων στα επίπεδα των 1,1 εκατομμυρίων από περίπου 567.000 τον Ιανουάριο του 2010, το εργατικό δυναμικό- δηλαδή το άθροισμα των ανέργων και των απασχολούμενων- έχει συρρικνωθεί, ως αποτέλεσμα κυρίως της περιθωριοποίησης όσων μένουν επί μακρόν εκτός αγοράς εργασίας αλλά και της δραματικής μείωσης της παραγωγικής βάσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εργατικό δυναμικό τον Ιανουάριο του 2010, δηλαδή λίγους μήνες πριν υπογράψει η χώρα το 1ο Μνημόνιο, αριθμούσε 5.012.875 άτομα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο pick των ποσοστών ανεργίας, το εργατικό δυναμικό είχε «βυθιστεί» στα 4.808.381 και φέτος βρίσκεται στα 4.755.916, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στην επταετία της κρίσης έχουν «χαθεί» περίπου 260.000 θέσεις εργασίας.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν και κάτι ακόμα. Ότι τα μεγάλα θύματα της κατάρρευσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, είναι οι 55άρηδες, οι οποίοι πυκνώνουν τις στρατιές των ανέργων, μήνα με το μήνα και χρόνο με το χρόνο, καθώς όσοι χάνουν τη δουλειά τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν νέα θέση εργασίας. Πρόκειται για εργαζόμενους με χρόνια εμπειρίας και κατά τεκμήριο υψηλότερες αποδοχές, οι οποίοι αντικαθίστανται από νεώτερους, με πολύ χαμηλότερους μισθούς. Και τι γίνεται με το χρόνο που απομένει, προκειμένου να καλύψουν τα συντάξιμα χρόνια; Πυκνό σκοτάδι.
Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 55- 64 ετών διαμορφώνεται σήμερα στο 20,2%, όταν το 2014- τη χρονιά που η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27,1%- βρισκόταν στο 17,9% και στην αρχή της κρίσης μόλις 4,6%!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου