oaednews

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Σύνδεση με Κάιρο

του ανταποκριτή μας στο Κάιρο Γιώργου Χριστοφίδη,

Το διάστημα του πενταμήνου  Ιανουαρίου – Μαίου 2016, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, κατέγραψαν μείωση -35,5% (έναντι αύξησης +38,4% το 2015 σε σχέση με το 2014) και οι εισαγωγές μας επίσης μείωσης -36,4%. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου συρρικνώθηκε κατά -35,9% και το εμπορικό ισοζύγιο, είναι  πλεονασματικό.  Το διάστημα Ιαν-Μαιου 2016 η Αίγυπτος ήταν ο 9ος σημαντικότερος πελάτης μας (7ος το εξεταζόμενο διάστημα του 2015) όπου κατευθύνθηκε το 3,1% των ελληνικών εξαγωγών  έναντι 4,4 % το πεντάμηνο Ιαν-Μαίου 2015

Η πτώση των ελληνικών εξαγωγών, κατόπιν συνεχούς ανόδου από τα 2012 και εντεύθεν,  είναι αρκετά μεγαλύτερη της μείωσης που παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο (-8,7%) και στην γεωγραφική ενότητα Μ. Ανατολής & Β. Αφρικής (-14,6%) Μια πρώτη εκτίμηση, εν αναμονή αναλυτικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, αποδίδει την εν λόγω πτώση στην μείωση των εξαγωγών  πετρελαιοειδών (81% των ελληνικών εξαγωγών στην Αίγυπτο το 2015)
Οσον αφορά τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών μας κατά -27% έναντι αύξησης 9% την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαίου 2016 η Αίγυπτος απορρόφησε το 59% των ελληνικών εξαγωγών στην Βόρεια Αφρική έναντι 66,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και το 22,6% των εξαγωγών μας στην γεωγραφική ενότητα  Μ. Ανατολής & Β. Αφρικής την πρώτη θέση στην οποία καταλαμβάνει ο Λίβανος

                                              Διμερές εμπόριο Ελλάδος Αιγύπτου

  εκ. €
Ιαν-Μαι 2016
Ιαν-Μαι 2015
%15/16
εξαγωγές
301,8
467,9
-35,5%
εισαγωγές
203,9
320,6
-36,4%
όγκος
505,7
788,5
-35,9%
ισοζύγιο
97,8
147,3



ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ  ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πιθανή νέα υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας
Ο Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι αυτήν την χρονική περίοδο δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για ελεύθερη διακύμανση της αιγυπτιακής λίρας η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις τον τελευταίο καιρό ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας υποτίμησης. Οι οικονομολόγοι  πιστεύουν ότι μια νέα υποτίμηση είναι αναπόφευκτη και ότι είναι σημαντική η χρονική στιγμή που θα γίνει αυτή εν όψει της εισαγωγής του ΦΠΑ και των πληθωριστικών πιέσεων που θα ακολουθήσουν.  

Μείωση συναλλαγματικών αποθεμάτων – κρίση στην αγορά συναλλάγματος
Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) ανακοίνωσε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αιγύπτου στα τέλη Ιουνίου μειώθηκαν κατά δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε $ 15,5 δις, έναντι $ 17,5 τον μήνα Μάιο, καθώς επίσης και ότι «εξόφλησε όλες τις εξωτερικές υποχρεώσεις της και εξοικονόμησε το απαραίτητο ποσό σε ξένο νόμισμα για τις ανάγκες εισαγωγών»   

Επισημαίνεται ότι, η Αίγυπτος, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές τροφίμων (πρώτη εισαγωγέας σίτου παγκοσμίως) για την διατροφή των 90 εκατομμυρίων κατοίκων της. Μέχρι την εξέγερση του Ιανουαρίου 2011 τα συναλλαγματικά αποθέματα υπερέβαιναν τα $ 30 δις , ωστόσο η πολιτική αστάθεια και η οικονομική κρίση που ακολούθησαν προκάλεσαν την σημαντική μείωσή τους. Το πρόσφατο πλήγμα στον τουρισμό (πτώση του ρωσικού αεροσκάφους τον Οκτώβριο 2015), η μείωση των εμβασμάτων από το εξωτερικό και η πτώση των εξαγωγών, επέφεραν πλήγμα στις εύθραυστες ισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος. Η κρίση που βιώνει η χώρα το τελευταίο διάστημα στην αγορά συναλλάγματος, αναλυτές πιστεύουν ότι αντιμετωπίζεται, με σπασμωδικά μέσα (σφράγισμα ανταλλακτηρίων και αφαίρεση αδειών) χωρίς να καταπολεμείται επί της ουσίας το πρόβλημα δεδομένου ότι οι συναλλαγές απλώς μεταφέρονται από την παράλληλη (ανταλλακτήρια) στην μαύρη αγορά.   

Η συμφωνίας για την υπογραφή ενός προγράμματος δανειοδότησης $ 12 δις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα διευκολύνει την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης ενώ θα προσφέρει στην χώρα την «έξωθεν καλή μαρτυρία» για προσέλκυση επενδύσεων και αναζήτηση χρηματοδότησης από παγκόσμιους οργανισμούς. Επ΄ ευκαιρία,  επισημαίνουμε, ότι η χώρα ξεκίνησε διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ από το 2013 για παροχή οικονομικής βοήθειας $ 4 δις.  Ωστόσο, πιστεύεται ότι,  η εν λόγω διαπραγμάτευση υπήρξε μάλλον «προσχηματική» ως «παροχή διαπιστευτηρίων» προς την Δύση ότι η χώρα συνεχίζει να ανήκει στο διεθνές οικονομικό σύστημα ενώ την ίδια στιγμή «έρρεε» η βοήθεια από την Σαουδική Αραβία και τις Χώρες του Κόλπου.  Πλέον, η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες των εν λόγω χωρών για συνέχιση της οικονομικής στήριξης προς την Αίγυπτο, οπότε η λύση του ΔΝΤ προκύπτει πλέον ως «αναγκαίο κακό»       

Αξιολόγηση οίκου Moody’s
Ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s επιβεβαίωσε πρόσφατα την  βαθμολόγηση Β3 σχετικά με τις προοπτικές της αιγυπτιακής οικονομίας. Η εν λόγω αξιολόγηση βασίζεται στο προφίλ πιστωτικού κινδύνου της Αιγύπτου, η οποία αντιμετωπίζει σειρά διαρθρωτικών προκλήσεων που αντανακλώνται στην διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, την  εύθραυστη «εξωτερική θέση» και των συνεχιζόμενων απειλών όσον αφορά την ασφάλεια της χώρας. Ωστόσο, οι ανωτέρω πιέσεις στην οικονομία αντισταθμίζονται με την υιοθέτηση  δέσμης μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας τιμολογιακής πολιτικής στην ηλεκτρική ενέργεια και της υιοθέτησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Τα εν λόγω μέτρα  αναμένεται να οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 10% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος  2018/19.
Επίσης, η έκθεση του οίκου Moody’s επισημαίνει το υψηλό ποσοστό ανεργίας, γεγονός που προκαλεί  κοινωνικές πιέσεις με αποτέλεσμα την αύξηση των κρατικών δαπανών για τον κατευνασμό τους και  η οποία με την σειρά της θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους επίτευξης των δημοσιονομικών και οικονομικών στόχων.
Οι σταθερές προοπτικές αξιολόγησης από την Moody’s σχετίζονται επίσης με την επίτευξη  συμφωνίας με το ΔΝΤ που ανακοινώθηκε στις 11 Αύγουστου η εφαρμογή της οποίας  θα οδηγήσει στην άμβλυνση των εξωτερικών πιέσεων σχετικά με την ρευστότητα της οικονομίας, μέσω της χορήγησης δανείου $12 δισεκατομμυρίων καθώς και στην διευκόλυνση εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας  από άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Μείωση ανεργίας
Η ανεργία μειώθηκε την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε 12,5% έναντι 12,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η μείωσή της σε 10%, βάσει του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης 6%, το οικονομικό έτος 2018/19.

Σημαντική «πτώση» της σουδανικής λίρας
Η αξία της σουδανικής λίρας έναντι του δολαρίου, στην παράλληλη αγορά, επιδεινώθηκε δραματικά την περασμένη εβδομάδα φθάνοντας το ιστορικό χαμηλό $1=SDG16,22. Η επίσημη ισοτιμία παραμένει μέχρι στιγμής στο $1=SDG6,25. Σύμφωνα με αναλυτές, η κρίση στην αγορά συναλλάγματος οφείλεται στην πολιτική αθρόων εισαγωγών, συμπεριλαμβανόμενων πολυτελών καταναλωτικών και διατροφικών προϊόντων, η οποία οδήγησε το εμπορικό έλλειμμα 2015 σε $4,5 δισ. (5,4% του ΑΕΠ), καθώς και στην ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί τον Αύγουστο σε 30%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Αιγύπτου με ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε στις 11 τ.μ. ότι κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff-level agreement) με την Αίγυπτο για τριετή χρηματοδοτική διευκόλυνση ύψους 12 δισ. δολαρίων προκειμένου να στηρίξει το κυβερνητικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που στόχο έχει την μείωση του χρηματοδοτικού κενού και την βελτίωση της αγοράς συναλλάγματος. Σύμφωνα με την ανωτέρω ανακοίνωση, η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να εξετάσει το αίτημα της Αιγύπτου τις επόμενες εβδομάδες.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ Chris Jarvis που επισκέπτεται το Κάιρο από τις 30 Ιουλίου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι « Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για ταχεία εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και την υποστήριξη της ισχυρής, βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην βελτίωση της λειτουργίας των αγορών συναλλάγματος, στην ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, στην μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφια επίπεδα, στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην δημιουργία θέσεων εργασίας. Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων κατά την διαδικασία της προσαρμογής».
Tέλος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι, η στροφή της Αιγύπτου προς ένα ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, θα αυξήσει τις εξαγωγές και θα προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις.

Εφαρμογή ΦΠΑ
Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο ενέκρινε την εφαρμογή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε ποσοστό 13% για το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ το επόμενο οικονομικό έτος, που αρχίζει τον Ιούλιο του 2017 ο συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 14%. Επίσης, αύξησε τον αριθμό των εξαιρουμένων προϊόντων και υπηρεσιών σε 56 από 52.
Σύμφωνα με την εισηγητικό έκθεση, ο  ΦΠΑ αποσκοπεί στην μείωση της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής των αγαθών και των υπηρεσιών στο τελικό στάδιο της λιανικής πώλησης, αντί του φόρου επί των  πωλήσεων  που ισχύει σήμερα.  Από τον ΦΠΑ εξαιρούνται όλα τα βασικά προϊόντα διατροφής, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γάλα για παιδιά και συμπληρώματα διατροφής των.
Βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού ανέφερε ότι, ο νέος φόρος στοχεύει σε καταναλωτές οι οποίοι έχουν αγοραστική δύναμη και ως εκ τούτου μερικά από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που απαλάσσονταν φόρου, υπόκεινται πλέον σε ΦΠΑ, επί παραδείγματι τηλεοράσεις, εισαγόμενα λαχανικά, εισαγόμενα προϊόντα σιταριού, χειρουργικές επεμβάσεις για μη ιατρικούς λόγους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ, ενδέχεται  να οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού  μεταξύ 0,5% και 2,3%.

Τα προϊόντα που εξαιρούνται ΦΠΑ είναι τα εξής :
  • Δίδακτρα σε διεθνή σχολεία, αντί φόρου 5% που είχε προταθεί
  • Φάρμακα παραγώμενα στη Αίγυπτο, αντί προταθέντος φόρου 5%
  • Εισαγόμενα φάρμακα, αντί προταθέντος φόρου 1,6%
  • Αυτοκίνητα και άλλες προμήθειες για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Ιατρικά αναλώσιμα για κωφάλαλους
  • Ανακυκλωμένο υλικό που παράγεται από απόβλητα

Στα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες αυξάνονται οι φόροι στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΦΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο επί των πωλήσεων (sales tax):
  • Υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 21% από 15% φόρο επί των πωλήσεων.
  • Αλκοολούχα ποτά :  Ο φόρος επί των οίνων και λοιπών αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 50% σε 150% (EGP 15 ανά λίτρο) και επί της μπύρας κατά 50% σε 250% (EGP 2,5 ανά φυάλη 500ml)
Ωστόσο, στα ακόλουθα προϊόντα θα μειωθεί ο φόρος βάσει του νέου συντελεστή ΦΠΑ:
  • κλιματιστικά από 25% σε 21%
  • αυτοκίνητα με ισχύ κινητήρα έως 1600cc από 15% σε  14%
  • αυτοκίνητα με ισχύ κινητήρα από 1600cc έως 2000cc από 30% σε 28%
Το υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης παρουσιάσει κατάλογο αγαθών και υπηρεσιών που θα υπόκεινται σε φόρο αλλά όχι σε ΦΠΑ όπως τα τσιγάρα τα οποία θα φορολογούνται με σταθερό συντελεστή 50% με επιπλέον προσαυξήσεις από EGP 2,75 έως 5,25 EGP

Μείωση εμπορικού ελλείμματος
Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 15,7% έναντι Ιουνίου 2015 σε EGP29,7 δισ. Η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 15,9% σε EGP17,1 δισ., κυρίως λόγω αύξησης της αξίας εξαγωγών λιπασμάτων κατά 145% και απορρυπαντικών-καθαριστικών κατά 133,3%. Η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 6,3% σε EGP46,8 δισ., ωστόσο αύξηση κατεγράφη στην αξία εισαγωγής οχημάτων (10,2%), κρεάτων (26,2%) και πρώτων υλών (21,6%).

Αναστολή λειτουργίας ανταλλακτηρίων συναλλάγματος
Με στόχο την καταπολέμηση των πιέσεων υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι έχουν σφραγιστεί συνολικά 53 ανταλλακτήρια από τον Ιανουάριο 2016. Η πρόσφατη κρίση στην αγορά συναλλάγματος έχει οδηγήσει την ισοτιμία στην παράλληλη αγορά σε $1=EGP12,65 ενώ η επίσημη ισοτιμία διατηρείται σταθερή σε $1=EGP8,88.

Σχέδιο νόμου για χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής και υπηκοότητας σε επενδυτές
Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι, έχει προωθηθεί προς ψήφιση από το Κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που ρυθμίζει την άδεια παραμονής των αλλοδαπών στην χώρα σύμφωνα με το οποίο οι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν προσωρινή άδεια παραμονής.
Σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις, οι επενδυτές θα πρέπει να προβούν σε κατάθεση σε ξένο νόμισμα σε αιγυπτιακές τράπεζες προκειμένου να λάβουν πενταετή άδεια παραμονής. Εν συνεχεία,  μετά την παρέλευση της πενταετίας,  οι επενδυτές δύνανται  να υποβάλουν αίτηση για απόκτηση της αιγυπτιακής υπηκοότητας. Το ποσό της κατάθεσης που απαιτείται να καταβάλουν οι επενδυτές δεν έχει ακόμη οριστεί.
Αρκετοί βουλευτές αντιτίθενται στο «άρθρο χορήγησης υπηκοότητας» υποστηρίζοντας ότι η «αιγυπτιακή υπηκοότητα δεν είναι προς πώληση», ενώ άλλοι ζητούν την επιβολή αυστηρότερων προϋποθέσεων για τους αλλοδαπούς προκειμένου να την αποκτήσουν.

Οικονομική βοήθεια Χωρών Κόλπου
Με στόχο τη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Αιγύπτου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέθεσαν $1 δισ. στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, η αποπληρωμή των οποίων θα ολοκληρωθεί σε βάθος εξαετίας.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ
Συνεργασία με Κίνα
  • Η αιγυπτιακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την σύναψη δανείου ύψους $1 δισ. για την χρηματοδότηση τοπικών έργων υγιεινής-αποχέτευσης.
  • Στα τέλη Αυγούστου προγραμματίζεται η μετάβαση κινεζικής αντιπροσωπείας 500 επιχειρηματιών στην Αίγυπτο για να εξεταστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες του «Αναπτυξιακού Διαδρόμου Διώρυγας Σουέζ».   

Δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G
Η Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών ενέκρινε τους τελικούς όρους αδειοδότησης δικτύων 4G οι οποίοι διαβιβάστηκαν άμεσα στις ενδιαφερόμενες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 22η Σεπτεμβρίου τ.έ. Η κρατική Telecom Egypt εξασφάλισε ήδη την πρώτη άδεια 4G για περίοδο 15 ετών, με κόστος EGP7,08 δις (περίπου $797 εκ.).  

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διασύνδεση δικτύων ηλεκτροδότησης Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε της συμφωνία διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτροδότησης Αιγύπτου – Σ. Αραβίας η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο 2015.  Η χρηματοδότηση του έργου θα λάβει χώρα μέσω του Κουβεϊτιανού Ταμείου Οικονομικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, το έργο θα τεθεί σε λειτουργία το 2020 με συνολική ισχύ 3000 MW και κόστος $ 570 εκ.

Ενεργειακή συμφωνία Αιγύπτου-Κύπρου
Η Αίγυπτος υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την Κύπρο με την οποία τίθενται οι βάσεις για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και την προμήθεια της αιγυπτιακής αγοράς. Σύμφωνα με τον Κύπριο Υπουργό, η αρχική χρονολογία-στόχος για την έναρξη εξαγωγών τοποθετείται στο 2020-2022, ενώ μέσω σχετικών συμφωνιών θα καθορισθεί εάν το φυσικό αέριο θα προορίζεται για την αιγυπτιακή αγορά ή την επανεξαγωγή του.



Επιδοτήσεις καυσίμων
Σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους, η Κυβέρνηση  σχεδιάζει να τερματίσει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα μέσα στην επόμενη τριετία και επίσης, έχει ως στόχο, την αύξηση των τιμών των καυσίμων στο 65% του πραγματικού κόστους τους το οικονομικό έτος 2016/17.

ΕΜΠΟΡΙΟ

      

Διαχείριση συστήματος «έξυπνων καρτών»
Η συνολική διαχείριση του συστήματος «έξυπνων καρτών» για την διανομή επιδοτούμενων τροφίμων μεταβιβάζεται, από το Υπουργείο Προμηθειών, στο Υπουργείο Στρατιωτικής Παραγωγής. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η μεταβολή στοχεύει στην επιτάχυνση της έκδοσης και αντικατάστασης καρτών καθώς και στην προμήθεια νέων τερματικών αρτοπωλείων και οπωροπωλείων.   

Πρόγραμμα στήριξης εξαγωγών
Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Tarek Kabil  ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα στήριξης εξαγωγών το οποίο θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της υποδομής των εξαγωγών και των μεταφορικών εταιρειών, την ανάπτυξη της Άνω Αίγυπτου και των παραμεθόριων περιοχών, την παροχή επιπλέον ενίσχυσης ανάλογα με το ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, την στήριξη των μικρών εξαγωγικών επιχειρήσεων, την  βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές της Αφρικής κ.α.  


Παραίτηση Υπουργού Προμηθειών σε συνέχεια σκανδάλων  
Σε συνέχεια σκανδάλου με σημαντικές πολιτικές αναταράξεις, ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την σύλληψη των υπόπτων για την υπόθεση  προμήθειας σιταριού από εγχώριους παραγωγούς, την απαγόρευση εξόδου από την χώρα και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Το πόρισμα της Επιτροπής που ορίστηκε από την Βουλή για την διερεύνηση  καταγγελιών για διαφθορά σε εγχώριες προμήθειες σιταριού,  αναφέρει ότι,  περί τους  200.000 τόνους σιταριού "λείπουν" από δέκα ιδιωτικά σιλό. Η εν λόγω Επιτροπή θεωρεί  υπεύθυνους αξιωματούχους του Υπουργείου Προμηθειών και προτείνει την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο καθώς και του αρμόδιου  Υπουργού Khaled Hanafy ο οποίος παραιτήθηκε στις 25 τ.μ.
Εκτιμάται ότι η ποσότητα του σίτου η οποία υποτίθεται ότι αγοράστηκε από αγρότες υπολογίζεται σε 1 δισ. αιγυπτιακές λίρες. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Προμηθειών κατηγορούνται  ότι εισέπραξαν το εν λόγω ποσό επιβεβαιώνοντας ψευδώς την αγορά της εν λόγω ποσότητας σίτου. Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι στις αποθήκες αντί για σιτάρι τοποθετήθηκε άμμος.
Της παραίτησης του Υπουργού προηγήθηκαν, επίσης, κατηγορίες για διαμονή επί διετία σε σουίτα πέντε αστέρων ξενοδοχείου. Ωστόσο ο κ. Hanafy αρνήθηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει δημόσια κεφάλαια για την πληρωμή της διαμονής του και ότι αυτή κατεβλήθη εξ ιδίων. Εντονη υπήρξε και η αντίδραση του Προέδρου της Ενωσης Επιμελητηρίων Ahmed Ouakil σε αιτιάσεις για καταβολή της εν λόγω δαπάνης διαμονής από την Ενωση   
Ο πρωθυπουργός Sherif Ismail όρισε τον υπουργό εμπορίου Tarek Qabil να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα  του παραιτηθέντος υπουργού μέχρι την επιλογή νέου.
 Ο κ. Hanafy διορίστηκε υπουργός τον Φεβρουάριο του 2014 από τον τότε πρωθυπουργό Ιbrahim Mahleb. Εισήγαγε νέο «έξυπνο» σύστημα επιδότησης τροφίμων με στόχο την εξάλειψη του λαθρεμπορίου του επιδοτούμενου σιταριού και έκανε προσβάσιμη στο κοινό μια ευρύτερη ποικιλία επιδοτούμενων αγαθών. Θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους και αποτελεσματικούς υπουργούς, διαχειριζόταν επιτυχώς ένα από τα πλέον κρίσιμα χαρτοφυλάκια και απολάμβανε μεγάλης δημοφιλίας («Ο Υπουργός των φτωχών») και της εμπιστοσύνης του Προέδρου της χώρας  


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μείωση εισερχόμενου τουρισμού 51,7% τον Μάιο.

Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Αίγυπτο τον Μάιο μειώθηκε κατά 51,7%  σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015. Περίπου 432.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα τον Μάιο, έναντι 895.000 τον Μάιο 2015. Η μείωση οφείλεται κυρίως στην συρρίκνωση κατά  61% των ρώσων τουριστών. Ωστόσο, ο αριθμός των Αράβων τουριστών αυξήθηκε κατά  20% σε σύγκριση με τον Μάιο 2015. Περισσότερο από το ένα τρίτο των τουριστών προέρχονταν από τις αραβικές χώρες 31% των οποίων ήταν Σαουδάραβες. Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ανέλθουν το 2016 σε $ 4,5 δισ. έναντι $ 6,1 δισ. το 2015 και $ 12,5 δισ. το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου