oaednews

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Χωρίς θέσεις εργασίας

Η μείωση της ανεργίας την τελευταία διετία, έστω και με αργό ρυθμό, δεν συνοδεύεται από ανάλογη θετική πορεία των θέσεων απασχόλησης, που είναι διαθέσιμες προς τους ανέργους. 

Οι κενές θέσεις εργασίας, το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 2,1%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι κενές θέσεις απασχόλησης κινούνται πτωτικά, αφού και το 2015 είχε καταγραφεί μείωση 1,4% σε σχέση με το 2014. 

Επιπλέον, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ενώ από το β' τρίμηνο του '14 υπήρξε προσπάθεια ανάκαμψης των θέσεων απασχόλησης, το 2015 ξεκίνησε η αντίστροφη αρνητική πορεία, που συνεχίζεται ακόμα και το 2016. Το γεγονός ότι οι διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης στη χώρα είναι όλο και λιγότερες, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια των ανέργων να βρουν δουλειά.


 Το στοιχείο αυτό, ωθεί αναγκαστικά μια σημαντική μερίδα ανέργων προς τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, έστω κι αν συνοδεύονται από μικρότερες αμοιβές, για να περιορίσουν κάπως το πρόβλημα της απώλειας εισοδήματος. 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι στους οποίους έχει εντοπιστεί πως η αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση αμοιβών και ωρών εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι κάνουν θραύση η μερική και η εκ περιτροπής εργασία (μεταφορές, ενέργεια, μεταποίηση). Μοναδική εξαίρεση είναι ο κλάδος των κατασκευών, ο οποίος μετά την καθίζηση που υπέστη στα χρόνια της κρίσης, δείχνει το α' τρίμηνο του 2016 ότι μπορεί να αυξήσει την απασχόληση (16,6%) αλλά και τις ώρες εργασίας (25,2%) και τις αμοιβές (27,2%) ταυτόχρονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου