Κατασκευές, εστίαση, αγροτοκτηνοτροφία, μεταφορές και υγεία είναι οι πέντε κλάδοι που θα εμφανίσουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Στον αντίποδα, οι κλάδοι που θα σημειώσουν κάμψη μέχρι το 2020-σε όρους απασχόλησης- είναι το εμπόριο, ενώ ακολουθεί η δημόσια διοίκηση και άμυνα, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας και δερμάτινων ειδών και οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.
Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε που διοργάνωσαν το Ε-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το In Deep Analysis και τα οποία δημοσιεύει το ΑΠΕ. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις προοπτικές των κλάδων δραστηριότητας και των επαγγελμάτων της ελληνικής αγοράς εργασίας, όπως προκύπτουν από το βιβλίο «Α Rebirth of the Greek labor market: Building Toward 2020 After the Global Financial Meltdown» του καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Πετράκη. Στο βιβλίο παρουσιάζονται ενδείξεις των μακροοικονομικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, καθώς και στην αγορά εργασίας. Προσδιορίζονται τα επαγγέλματα και οι κλάδοι της οικονομίας με τις μεγαλύτερες απώλειες σε θέσεις εργασίας, καθώς και ορισμένοι για τους οποίους αναμένεται μια θετική τάση, μέχρι το 2020, με την ανάλυση να περιλαμβάνει 64 κλάδους της οικονομίας και 123 διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες.
Τα βασικά ευρήματα αναφορικά με τις προοπτικές επαγγελμάτων ανά ειδικότητα, αναδεικνύουν μια σχετικά σημαντική αύξηση στη ζήτηση για
- ειδικευμένους τεχνίτες,
- απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα παραγωγής,
- απασχολούμενους στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών,
- για τεχνικούς και επαγγελματίες του τομέα της υγείας
- για απασχολούμενους στην παροχή ατομικής φροντίδας, καθώς η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για τέτοιου είδους ειδικότητες.
Στην άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται:
- Στους πωλητές
- στους τεχνίτες επεξεργασίας ξύλου και ειδών ένδυσης
- και στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών προστασίας
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε επαγγέλματα σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας όπως είναι αυτοί της εκπαίδευσης, της ιατρικής, της νοσηλευτικής, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της πληροφορικής, αναμένονται θετικές προοπτικές, ιδιαίτερα μετά το 2016. Πρόκειται για κλάδους οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον αφού είναι νευραλγικοί για τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και είναι κλάδοι που θα απασχολήσουν τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο (τέταρτο κύμα βιομηχανικής επανάστασης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου