oaednews

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Youth Guarantee: Ευρωπαϊκοί πόροι για την απασχόληση

Ευκαιρία για την στήριξη της απασχόλησης στους νέους, που πλήττονται περισσότερο από 

κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα αποτελεί το έκτακτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την 

καταπολέμηση της ανεργίας στη νεολαία (Youth Guarantee).

Το πρόγραμμα που αφορά χώρες με υψηλή ανεργία (πάνω από 20%) και μπήκε σε 

λειτουργία στις αρχές του 2014 με διαθέσιμους πόρους που έχουν φτάσει σχεδόν τα 9 δισ.,

 δίνει ένα «μέρισμα» για την Ελλάδα 390 εκατ. συνολικά.  Μάλιστα το πρόγραμμα Υouth 

Guarantee δίνει τη δυνατότητα ανάλογα με την απορρόφηση να διεκδικήσει κανείς νέα 

κονδύλια.


Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκαν δράσεις η υλοποίηση των οποίων τελειώνει τώρα. Αφορούν στην Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), δηλαδή, τρία προγράμματα εκ των οποίων δύο αφορούν όλους τους κλάδους και ηλικίες 18-24 το ένα και 25-29, ενώ το τρίτο αφορά  προγράμματα voucher, που περιλαμβάνουν επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση ανέργων,  ύψους 151 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάρχει και το πρόγραμμα που αφορά στον Τουρισμό και ηλικίες 18-29 για επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική άσκηση ανέργων 29,8 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι με ανεργία νέων πάνω από 50% και με δεδομένο ότι το εν λόγω πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα εφόσον υπάρχει υψηλή απορροφητικότητα να προσφέρει επιπλέον πόρους  θα έπρεπε να έχουν σχεδιαστεί και ετοιμαστεί πολύ περισσότερα προγράμματα.

Από την πρώτη στιγμή η Γραμματεία Νέων ΓΣΕΕ συνέβαλε στο να υπάρξει, τελικά, αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, άρα και αναλογική αύξηση των κονδυλίων για τους νέους της χώρας μας, του προγράμματος Youth Guarantee, δίνοντας την δυνατότητα σε περισσότερους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε εργασία, εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως προβλέπεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό η Γραμματεία Νέων συμμετείχε σε δυο συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που είχαν στο Βερολίνο εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών νεολαιών 10 Ευρωπαϊκών χωρών καθώς και των νέων της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Στο επίκεντρο των συναντήσεων τέθηκε το εφιαλτικό πρόβλημα της ανεργίας των νέων με τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας να τονίζουν στη Γερμανίδα Καγκελάριο τις καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και για την οικονομία, των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Ο Γραμματέας Νεολαίας της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ τόνισε ότι «στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών έχουμε πλέον μια χαμένη γενιά. Χωρίς προοπτική ανάπτυξης χάνεται το πιο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας αφού οι πιο εκπαιδευμένοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Οι νέοι είναι άνθρωποι, δεν είναι αριθμοί».
Οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν στις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες και τις οικονομικές απώλειες, λόγω της έλλειψης πολιτικών για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ευρωπαίοι νεολαίοι συνδικαλιστές κατέθεσαν την κοινή θέση τους ότι τα προβλεπόμενα 6 δις ευρώ δεν επαρκούν (τα οποία τελικώς αυξήθηκαν μετά την παρέμβαση των νέων συνδικαλιστών), την ίδια ώρα μάλιστα που η χρηματοδότηση των τραπεζών αγγίζει το 1,3 τρισ. ευρώ. Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ποσό μαζί με άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα παραπέμποντας στο μέλλον την επιπλέον χρηματοδότηση, εάν και μόνο τότε, δεν υπάρξουν με τα προβλεπόμενα ποσά, ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη χρηματοδότηση στις τράπεζες, τονίζοντας ότι, εάν κατέρρεαν οι τράπεζες, η ανεργία των νέων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Στην αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής με τερματισμό της λιτότητας και στροφή στην ουσιαστική ανάπτυξη η οποία θα είναι συνδεδεμένη με μακροπρόθεσμες βιώσιμες θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, αναφέρθηκε ο Γραμματέας Νέων της ΓΣΕΕ Γιάννης Πούπκος. Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην κ. Μέρκελ, χαρακτήρισε κοινωνικό έγκλημα την εφαρμοζόμενη πολιτική προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη μια χαμένη γενιά στη χώρα μας. Για τη ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι η κατεύθυνση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής απαιτεί ριζικόεπανασχεδιασμό. Ο δρόμος της εξόδου από την οικονομική κρίση και ύφεση είναι η πραγματική οικονομία, η πραγματική επένδυση και η πραγματική απασχόληση.
Ανάλογη συνάντηση για τα θέματα της εργαζόμενης νεολαίας και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα των νέων, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση των νέων εργαζόμενων, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Γραμματείας Νεολαίας ΓΣΕΕ με την υπουργό Εργασίας της Γερμανίας Andrea Nahles, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που εφαρμόζονται καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση αυτών προς όφελος των νέων ανθρώπων.
Γ.Α.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου