oaednews

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Διαμόρφωση μέτρων ελέγχου και κυρώσεων σε βάρος των ανέργων

Από Ριζοσπάστη
Στη διαμόρφωση μέτρων ελέγχου και κυρώσεων σε βάρος των ανέργων, σε περίπτωση που αρνηθούν να αποδεχτούν εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης - απασχόλησης, με τους όρους που τους προτείνει ο ΟΑΕΔ, με την προκλητική απειλή της αφαίρεσης ακόμα και αυτού του γλίσχρου επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ το μήνα για τους επιδοτούμενους ανέργους και τη στέρηση της «κάρτας ανέργου» για τους μη επιδοτούμενους, προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Αυτό αποκαλύπτει σήμερα με το 1ο του θέμα ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», τονίζοντας ότι «με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η πίεση στους ανέργους να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητά τους και να αποδεχτούν άθλιους μισθούς και συνθήκες δουλειάς, με επιπτώσεις και στους σημερινούς εργαζόμενους. Γίνεται φανερό ότι η πλήρης μετατροπή του ΟΑΕΔ σε σύγχρονο δουλεμπορικό δείχνει το τι θα προσφέρει στους εργαζόμενους η περίφημη ανάκαμψη! Την ίδια στιγμή, μειώνονται στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2017 τα κονδύλια που προορίζονται για τους ανέργους και αυξάνονται αυτά που πάνε στο κεφάλαιο».

«Αυτό απαιτεί η "ανάκαμψη" των κερδών του κεφαλαίου» υπογραμμίζει και προτρέπει τους εργαζόμενους «να απορρίψουν το δίλημμα "ανεργία ή εργασιακή ζούγκλα", να παλέψουν για δουλειά με δικαιώματα».
Αναφέρει συγκεκριμένα ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»:
Με την προκλητική απειλή της αφαίρεσης ακόμα και αυτού του γλίσχρου επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ το μήνα για τους επιδοτούμενους ανέργους και τη στέρηση της «κάρτας ανέργου» για τους μη επιδοτούμενους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά στη διαμόρφωση μέτρων ασφυκτικού ελέγχου και κυρώσεων σε βάρος των ανέργων, σε περίπτωση που δεν τηρούν τις «υποχρεώσεις» τους απέναντι στον Οργανισμό.
Το θέμα εισήχθη για γνωμοδότηση προς το υπουργείο Εργασίας (το οποίο θα συντάξει τη σχετική απόφαση), στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ και εγκρίθηκε με μοναδική αρνητική ψήφο από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ. Μάλιστα, η σχετική διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί άμεσα, μέχρι το τέλος του χρόνου, βάση σχετικού κανονισμού της ΕΕ, προκειμένου ο ΟΑΕΔ να συνεχίσει να έχει «ομαλή χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ» (!) Προς δόξαν, δηλαδή, των «καλών ευρωπαϊκών πρακτικών» που διαφημίζει η κυβέρνηση.

«Ποινολόγιο» - πρόκληση

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, ανάλογα με το είδος της «παράβασης» ορίζονται οι «κυρώσεις» για τους επιδοτούμενους ανέργους, με βασική τη «διακοπή της επιδότησης ανεργίας», την «αναστολή της επιδότησης», τη «διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων» και τη «στέρηση δικαιώματος επανεγγραφής σε αυτό» για ένα χρονικό διάστημα το οποίο εξαρτάται από τη «σοβαρότητα» του παραπτώματος στο οποίο υπέπεσε ο άνεργος.
Αντίστοιχα, για τους μη επιδοτούμενους ανέργους η «ποινή τους» συνίσταται στην απώλεια της ιδιότητας του ανέργου και τη μη δυνατότητα επανεγγραφής στο Μητρώο Ανέργων, επίσης για κάποιο διάστημα.
Στον αισχρό «δεκάλογο υποχρεώσεων» που η παραβίασή τους επισείει ποινές, ξεχωρίζει η «αποδοχή κάθε πρότασης της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού, η οποία αφορά σε θέση εργασίας (...), σε επαγγελματική κατάρτιση, σε συμβουλευτική υπηρεσία ή σε άλλη συμφωνημένη δράση στο πλαίσιο του Ατομικού Σχεδίου Δράσης...». Δηλαδή, αν ο επιδοτούμενος άνεργος δεν αποδεχτεί να παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα «συμβουλευτικής υπηρεσίας», αυτό θα επιφέρει και τις αντίστοιχες ποινές!
Όσον αφορά την αποδοχή «σε θέσεις εργασίας» και τι πραγματικά μπορεί να είναι αυτές, όπως προέκυψε από τη γραπτή εισήγηση και τη συζήτηση που έγινε στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, ακόμα και μια σύμβαση ενός μήνα ο άνεργος είναι υποχρεωμένος να τη δεχτεί, διαφορετικά θα επιβάλλεται διακοπή του επιδόματος ανεργίας!
Όπως προκύπτει από την εισήγηση, ο άνεργος δικαιούται να απορρίψει τη θέση απασχόλησης που του προτείνει ο Οργανισμός (πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής), μόνο όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι οικονομικοί ή άλλοι λόγοι (ύψος μισθού, απόσταση από τον τόπο κατοικίας) και σε συνάρτηση με το διάστημα που είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, όσο περισσότερους μήνες επιδοτείται, τόσο χειροτερεύουν οι όροι (μισθολογικοί και άλλοι) με τους οποίους υποχρεούται να αποδεχτεί μια οποιαδήποτε θέση απασχόλησης.
Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η πίεση στον άνεργο να ρίξει ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητά του και να αποδεχτεί άθλιους μισθούς και συνθήκες δουλειάς, στο όνομα του να μη χάσει το πενιχρό επίδομα ανεργίας (αν το παίρνει...) και τις άλλες γλίσχρες παροχές που δίνει ακόμα ο Οργανισμός.

Φακέλωμα και κάτι παραπάνω

Στις υποχρεώσεις του ανέργου περιλαμβάνεται επίσης το καθήκον για «Συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία για συμμετοχή σε δράσεις που υλοποιούν δημόσιοι φορείς ή συνεργαζόμενοι με το Δημόσιο κοινωνικοί και ιδιωτικοί φορείς, οι οποίες αποσκοπούν στην απόκτηση δεξιοτήτων και προσόντων και στην ενίσχυση της πιθανότητας ανάληψης μιας θέσης εργασίας». Δηλαδή, ο άνεργος όχι μόνο δεν μπορεί να απορρίψει κάποια θέση εργασίας, αλλά ούτε και τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης που του προσφέρονται με τη σέσουλα!
Επιπλέον, απειλείται επί ποινή αν δεν προβαίνει σε «ενεργή αναζήτηση εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της εγγεγραμμένης ανεργίας, με την υποχρέωση διατήρησης των σχετικών αποδεικτικών και προσκόμισης αυτών εντός 15 ημερών, εφόσον ζητηθούν». Που σημαίνει ότι ο άνεργος πρέπει να τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ και να περιπλανιέται ακόμα και άσκοπα στην αναζήτηση εργασίας, για να αποδεικνύει στον ΟΑΕΔ με στοιχεία την «Οδύσσειά του»!
Μάλιστα, ως «ενεργή αναζήτηση» θεωρείται ακόμα και η «επαφή με ιδιωτικό γραφείο ευρέσεως εργασίας ή εταιρεία προσωρινής απασχόλησης κ.λπ.». Δηλαδή, η κυβέρνηση όχι μόνο νομιμοποιεί τα δουλεμπορικά, τις εταιρείες «ενοικίασης εργαζομένων», αλλά σπρώχνει τους ανέργους προς αυτά και μάλιστα ως αποδεικτικό στοιχείο ότι πράγματι αναζητούν εργασία.
Τέλος, ως «απαιτούμενα δικαιολογητικά ενεργού αναζήτησης εργασίας κατά τη διάρκεια της εγγεγραμμένης ανεργίας», τα οποία ο άνεργος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ, θεωρούνται: «Αποδεικτικά αιτήσεων για εργασία, αλληλογραφίας με εργοδότες, συμμετοχής σε διαγωνισμούς, συνεντεύξεων με εργοδότες, επικοινωνίας ή συνεργασίας με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς απασχόλησης, δημοσίευσης αγγελιών αναζήτησης εργασίας ή ανταπόκρισης σε αγγελίες, καθώς και κάθε είδους έγγραφο από το οποίο αποδεικνύονται προσπάθειες ενεργού αναζήτησης εξαρτημένης ή μη εργασίας»!
Πρόκειται, δηλαδή, για κανονικό φακέλωμα και κάτι παραπάνω: Ο άνεργος μετατρέπεται σε «ένοχο», που πρέπει να αναδείξει ανά πάσα στιγμή στον ΟΑΕΔ ότι πράγματι αναζητεί εργασία και να προσκομίσει τα σχετικά πειστήρια. Διαφορετικά οι κυρώσεις περιμένουν στη γωνία.

Σύγχρονο «δουλεμπορικό»

Αυτονόητα, όλοι οι παραπάνω εκβιασμοί κυβέρνησης και ΟΑΕΔ θα έχουν επίδραση και στους σημερινούς εργαζόμενους, καθώς από τη δεξαμενή των ανέργων οι εργοδότες θα αντλούν φτηνότερο και πιο ευέλικτο εργατικό δυναμικό, μεγαλώνοντας την πίεση για παραπέρα συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις τους.
Από αυτή την άποψη, γίνεται φανερό ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποτελούν προσαρμογή του ΟΑΕΔ στις νέες συνθήκες της προσδοκώμενης από το κεφάλαιο ανάκαμψης, όπου ενισχύονται τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του Οργανισμού ως ένα σύγχρονο «δουλεμπορικό».

3 σχόλια:

 1. Ότι τι??? δεν πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο των ανέργων? πόσο λιγότερο άνεργος είναι εκείνος που κάνει ένα μεροκάματο την εβδομάδα για να αγοράσει ψωμί και γάλα και εκ των πραγμάτων δεν έχει κάρτα ανεργίας, από εκείνον που έχει την “πολυτέλεια” να παραμένει επί 60 μήνες άνεργος για να μπει στην κοινωφελή? Aυτήν την περίοδο , αν όχι από πάντα, οι μακροχρόνια άνεργοι πρέπει να μας υποψιάζουν περισσότερο… και ναι οι σύζυγοι των γιατρών των δικηγόρων και των υδραυλικών δεν είναι άνεργες...είναι απλά ανήθικες και εκμεταλλεύονται ένα πρόγραμμα που θα πάρουν 2000€ και θα τα δώσουν για σπα …αντί να μπει στο πρόγραμμα εκείνος που έχει ανάγκη και ψάχνει το μεροκάματο ,και όταν βρει το κάνει κιόλας!!!
  Είμαι υπάλληλος στον Οργανισμό τόσα χρόνια … Υπάλληλος .Δουλεύω. Δεν χαϊδεύω αυτιά συνδικαλιζόμενη .Βλέπω κόσμο , ανέργους , εργοδότες, εργαζόμενους. Βλέπω με τα μάτια μου , αντικρίζω την πραγματικότητα καθημερινά, την ανάλγητη , την σκληρή, την άδικη πραγματικότητα. Και είναι άδικο να μπαίνουν οι γιαλαντζί άνεργοι παντού….και να βλέπεις παιδιά με πτυχία να έρχονται παγωμένα να σου φέρουν καφέ το πρωί με το μηχανάκι …και δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα ο πτυχιούχος , να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στο αντικειμενό του, γιατί δούλευε ντελίβερι για 2 ευρώ την ώρα …κ έχει ένσημα …130… μερικής απασχόλησης….Και να είναι άνεργος εκείνος που ο μπαμπάς του του δίνει 50ευρώ για τους καφέδες του για να κάθεται και να μην ξεχνάει να «χτυπάει» την κάρτα , για να μπει στο Δήμο …και ξέρει αυτός μετά…
  Και έχω δει και την «φιλενάδα» που είναι στη φυλακή …και Ω του θαυματος! η κάρτα είναι σε ισχύ γιατί έδωσε τον κλειδάριθμο στην κουμπάρα..+ 1 στο ποσοστό!!!
  Και ο άλλος ήταν στη Αλβανία και ,εντάξει , δεν είχε ιντερνετ αλλιώς θα την είχε φτιάξει μωρέ την καρτούλα…+2…+5…+225….
  Έχω κι άλλους, πολλούς, με 25.000€ δηλωθέν εισόδημα από αγροτική επιχείρηση (που σημαίνει για όσους ξέρουν 100.000 πραγματικό) και κύρια ασφάλιση ΙΚΑ γιατί? Γιατί μπορεί και τα αγοράζει….και βαράει κάρτα και βουτάει θέσεις….¨Ετσι , γιατί μπορεί!!
  Για το τέλος …όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, τουλάχιστον να βλέπουμε και τις δύο και μετά ας αποφασίσουμε τι είναι σωστό.
  Καλημέρα σας και Καλές Γιορτες.!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άνεργος είναι αυτός που αναζητά εργασία.Εργασία είναι αυτή η οποία διασφαλίζει μια διαβίωση με αξιοπρεπείς όρους εντός και εκτός εργασιακού χώρου.Ούτε 12ωρα,ούτε μαύρα,ούτε 2ωράκια στα χαρτιά και 8ωρο στην πράξη,ούτε 100,200 και 400 ευρώ το μήνα.Όσοι σηκώνουν εύκολα το δάχτυλο κατηγορώντας όποιον αρνηθεί μια τέτοια θέση σε γαλέρα,ας αναρωτηθούν αν θα αποδεχόντουσαν οι ίδιοι μια οποιαδήποτε δουλειά,με οποιουσδήποτε όρους σε οποιαδήποτε συγκυρία της ζωής τους.
  Ας προκρίνουμε το ξεθεμελίωμα της ζούγκλας στο εργασιακό τοπίο και μετά κουβεντιάζουμε το καθετί.
  Π.Καπ.Περιστέρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έτσι πρέπει. Το θηρίο πρέπει να το πιέζετε, μέχρι να σας συστηθεί. Έτσι θα σιγουρευτείτε ποιος είναι ο άνεργος...Γιατί μέχρι τώρα, δεν ξέρατε...Να δουλέψουνε τα νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών. Εγώ δε, θα φτιάχνω κόλυβα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή