oaednews

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

 Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς:

 Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.


Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών επείγουσας κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες έχει συμπεριλάβει στην ομάδα στόχου παιδιά και εφήβους θύματα κακοποίησης, παραμέλησης, εγκατάλειψης, εκμετάλλευσης ή εμπορίας (trafficking) καθώς και εφήβους που εγκαταλείπουν το σπίτι τους. Στο πλαίσιο των Στοχευμένων Προγραμμάτων και Δράσεων πρόληψης κοινωνικών κινδύνων το Ε.Κ.Κ.Α. έχει:

 - Ξενώνες Υποδοχής και Καταφύγια για ανηλίκους θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης, παραμέλησης, εγκατάλειψης, εκμετάλλευσης, παράνομης εμπορίας και διακίνησης (ένας Αθήνα και δύο στη Θεσ/νίκη) οι οποίοι λειτουργούν σε κτίρια του Ε.Κ.Κ.Α. σε συνεργασία με Εθελοντικές Οργανώσεις («ΑΡΣΙΣ» και «Χαμόγελο του Παιδιού»). Ένας Ξενώνας Υποδοχής και Καταφύγιο για ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες λειτουργεί σε κτίριο του Ε.Κ.Κ.Α. στην περιοχή της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση «ΑΡΣΙΣ».

 - Ιστοσελίδα παροχής κατευθυντηρίων οδηγιών συμβουλευτικής & πληροφόρησης για παιδιά και εφήβους (www.aboutyouth.gr)

 - Επίσης συμμετέχει σε Ειδικά Δίκτυα Συνεργασίας & Συντονισμού σε αντικείμενα κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για τα παιδιά όπως στο Δίκτυο Συνεργασίας για την Υποστήριξη των Νέων (ΔΙ.Σ.Υ.Ν.), το οποίο ασχολείται με θέματα που αφορούν παιδιά και νέους που βρίσκονται σε κίνδυνο και στο Άτυπο Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Κακοποίησης

-Παραμέλησης των Παιδιών που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

 - Αναπτύσσει δράσεις που αποσκοπούν στη στήριξη της διασύνδεσης ανάμεσα στους φορείς του Δικτύου Υπηρεσιών αρμόδιων για την Παιδική Προστασία και τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του.

- Σχεδιασμός, σε συνεργασία με τους φορείς του Δικτύου, πιλοτικού ενιαίου συστήματος αναφοράς, διαχείρισης και παρακολούθησης παιδιών σε κίνδυνο που χρειάζονται προστατευμένη φιλοξενία. - Μελέτη για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών φροντίδας (πχ αναδοχή) σε συνεργασία με τους φορείς του Δικτύου. - Συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού στο θέμα της Παιδικής Προστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου