oaednews

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Πρόταση - φωτιά: Μειωμένο ωράριο, με χαμηλότερο μισθό και επίδομα ανεργίας

«ΑΝΤΙΒΑΡΟ» ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, επαναφορά της επεκτασιμότητας για συλλογικές συμβάσεις και της ευνοϊκότερης ρύθμισης -εκτός και αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέψουν εξαιρέσεις-, κατάργηση ή αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος για τις ομαδικές απολύσεις και «εργασία μειωμένου ωραρίου» -ακόμη και μηδενικού- για την αποτροπή τους, όπως και αντικατάσταση του ειδικού κατώτατου μισθού για τους νέους με έναν «μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας» για δύο χρόνια προτείνουν κατά πλειοψηφία ή ομοφώνως οι 8 «Σοφοί» για την εργασιακή μεταρρύθμιση που βρίσκεται επί θύραις.

Οι ομαδικές απολύσεις, αναμένεται να βάλουν... φωτιά στη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου. Ενδεικτικό Η μειοψηφία (δύο καθηγητές) ζητά κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος ανεξάρτητα από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, τη στιγμή που η πλειοψηφία (έξι καθηγητές) κάνει λόγο για κοινό καθεστώς για απολύσεις που γίνονται για οικονομικούς λόγους» και προτείνει «μίνι ωράριο» ως αντίβαρο ακόμη και για επιχειρήσεις που απασχολούν έναν εργαζόμενο.
Σε περιπτώσεις που μία επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να απασχολούνται με μειωμένο ωράριο προκειμένου να αποτραπούν οι ομαδικές απολύσεις.
Αν υιοθετηθεί ένα μειωμένο ωράριο, τότε ο εργαζόμενος ο οποίος θα εργάζεται πλέον λιγότερες ώρες και έτσι θα λαμβάνει χαμηλότερο μισθό, θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το Δημόσιο ή από την Κοινωνική Ασφάλιση για τις ώρες που δεν μπορεί να εργαστεί, προκειμένου να καλύψει τις μισθολογικές απώλειες του μειωμένου ωραρίου.
Ο Υπ. Εργασίας διατείνεται πάντως πως το θέμα των ομαδικών απολύσεων θα πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ το 2013.
Υπενθυμίζεται πως ο Εισαγγελέας του Ευρω-Δικαστηρίου έχει δηλώσει πως η απόφαση για τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο που προβλέπει δυνατότητα ομαδικών απολύσεων για το 10% των μόνιμων εργαζομένων (σε επιχειρήσεις με 100-300 απασχολούμενους), αλλά δεν επιτρέπει την αποφασιστική εμπλοκή του Κράτους στη σχετική απόφαση. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου