oaednews

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Οι "κοινωνιολόγοι της αλληλεγγύης" για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών

Σύλλογος Ελληνων Κοινωνιολόγων
      Στις μέρες μας ζούμε το μεγαλύτερο κύμα βίαιης μετακίνησης πληθυσμών στην περιοχή μας από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
Κράτη,  κυβερνήσεις και διεθνείς οικονομικοί και στρατιωτικοί οργανισμοί, ΕΕ και ΝΑΤΟ, δε διστάζουν να αιματοκυλήσουν περιοχές ολόκληρες, δημιουργώντας πολεμικές συγκρούσεις, ευνοώντας φυλετικούς και θρησκευτικούς ανταγωνισμούς καθώς και φασιστικές οργανώσεις με στόχο την εκμετάλλευση των περιοχών αυτών. Οι λαοί στην ευρύτερη περιοχή μας ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες βίας και πολέμων, ακραίας φτώχειας και καταδίωξης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην άλλη μεριά της Μεσογείου έχουν ήδη αφανιστεί από τις βόμβες, τις ασθένειες, την πείνα και την καταστροφή.

      Οι Κοινωνιολόγοι, όπως και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού,  από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, που κυριολεκτικά «ξεβράστηκαν» στη χώρα μας,
  με την οργάνωση  βοήθειας, με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με την εβδομαδιαία παρουσία μας στην Ειδομένη αρχικά και στα στρατόπεδα στη συνέχεια, με εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και
αντιπολεμικές- αντιιμπεριαλιστικές  διαδηλώσεις.
   Το υπουργείο Παιδείας ανακοινώσε την δημιουργία (ΔΥΕΠ) δόμων για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών.
   Αυτό δυστυχώς έγινε χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δηλαδη την 
μαζική  διαδικασία ενημέρωσης – προετοιμασίας, των τοπικών κοινωνιών και γονιών προσφύγων και σχολείων από το κράτος και πολύ περισσότερο με ανυπαρξία δράσεων ενθάρρυνσης και εξασφάλισης των εγγραφών των παιδιών στα σχολεία.

Κρίνουμε απαραίτητο:
-την  μαζική  διαδικασία ενημέρωσης – προετοιμασίας, των τοπικών κοινωνιών και γονιών προσφύγων και σχολείων από το κράτος και πολύ περισσότερο την ύπαρξη δράσεων ενθάρρυνσης και εξασφάλισης των εγγραφών των παιδιών στα σχολεία. Σε αυτή την κατεύθυνση τα μέλη της επιτροπής «Κοινωνιολόγοι της Αλληλεγγύης» του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, είναι πρόθυμα να βοηθήσουν.
- την εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών -εφόσον βέβαια το επιθυμούν- στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για μετεγκατάστασή τους στις χώρες τελικού προορισμού που είναι και δικό μας αίτημα.  Εγγραφή των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις και με ευθύνη του κράτους. Στα νήπια με συνοδεία από κοινωνιολόγους ή παιδοψυχολόγους που θα είναι υπεύθυνοι και για την παρακολούθηση των σπουδών τους
- Για όσους πρόσφυγες είναι σε διαδικασία μετεγκατάστασης σε κάποια χώρα της Ευρώπης, εκμάθηση της γλώσσας της χώρας στην οποία επιθυμούν να εγκατασταθούν π.χ Γερμανικά, Γαλλικά κ.λπ.
- Απαραίτητα μάθημα πολίτικης παιδείας- κοινωνιολογίας με περιεχόμενο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις  προσφύγων και μεταναστών και γνώση της κοινωνικής οργάνωσης της Ελληνικής Κοινωνίας.
-Πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία -Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής  εκμάθησης της ελλ. Γλώσσας και τμημάτων ένταξης παντού -Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες -Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές/τριες -Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.
-Μαθήματα στους ενήλικες  πρόσφυγες που το επιθυμούν καθημερινά στις 2:00 -6:00 μμ στα σχολεία.
Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στα παιδιά και τις οικογένειές τους, κεντρική μέριμνα και ευθύνη για την εκπαίδευση των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα συνολικότερα αιτήματα μετακίνησης, ελευθεριών, νομιμοποίησης, ασύλου κλπ Θα πρέπει άμεσα να οργανωθούν επισκέψεις για την ενημέρωση των προσφύγων στα στρατόπεδα σχετικά  με τις διαδικασίες εγγραφής των παιδιών τους στα δημόσια σχολεία.
Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών.
Το κράτος είναι υποχρεωμένο να συμβάλει αποφασιστικά ώστε όλα τα παιδιά και όλες οι ομάδες πολιτών να ξεπεράσουν τυχόν δυσκολίες και δυστοκίες και να κάνει την εκπαίδευση ελκυστική σε όλες και όλους και τα δημόσια σχολεία χώρο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή.
Επιτροπή του ΣΕΚ «Κοινωνιολόγοι της Αλληλεγγύης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου