oaednews

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Κυπριακή Οικονομία Κάλεσμα ΕΕ για ανεργία

Η ενίσχυση των υπηρεσιών εξεύρεσης απασχόλησης σε ανέργους και η προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, είναι δύο προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η κυπριακή κυβέρνηση για να μειωθεί και άλλο η ανεργία, σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο για την απασχόληση Μαριάν Τάισεν. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, η επίτροπος εξηγεί πως η ποιότητα των τρεχόντων προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας θα πρέπει συνεχώς και αποτελεσματικά να παρακολουθείται, μιλά για τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείο στη χρηματοδότηση πολιτικών συστημάτων της Ενεργής Αγοράς Εργασίας και περιγράφει τα σχέδια της Κομισιόν για κινητικότητα στην αγορά εργασίας. 

Η Επίτροπος καταγράφει ποιες είναι οι συστάσεις προς την Κύπρο για την αγορά εργασίας στο πλαίσιο των ετήσιων συστάσεων προς τα κράτη μέλη (country specific recommendations) και αντιπαραβάλει τις συνθήκες και την πρόοδο στην Κύπρο, με την κατάσταση στην Ελλάδα. 


Σημείωσε ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή στο 14,1 %. Ειδικά η ανεργία των νέων στο 29,8 % και η μακροχρόνια ανεργία (41,2 % των ανέργων ήταν μακροχρόνια άνεργοι) εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας. 

Αν και η πρόκληση της υψηλής ανεργίας είναι παρόμοια τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Κύπρο, οι δομές της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και οι βαθύτερες αιτίες των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων που έπληξαν τις δύο χώρες είναι πολύ διαφορετικές. 

«Στην Κύπρο, η κρίση καθοδηγήθηκε κυρίως από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά η χώρα ήταν εξοπλισμένη με εύρυθμη λειτουργία θεσμών, συμπεριλαμβανομένης μιας ευέλικτης αγοράς εργασίας, ενώ η επιτυχής εισαγωγή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το 2014 συνέβαλε σε ένα καλύτερα στοχευμένο και σε ένα πιο συνεκτικό σύστημα πρόνοιας. Από την αρχή, η χώρα ανέλαβε την πλήρη κυριότητα του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας, την εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και την πλήρη αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας. Αυτό επέτρεψε την ταχεία επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το 2015, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντικές βελτιώσεις στην αγορά εργασίας», σημείωσε. 


«Η κύρια προτεραιότητα για την Κύπρο τώρα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή. Για το σκοπό αυτό, η ικανότητα των υφιστάμενων δομών πρέπει να γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Πρώτα απ `όλα, η ενίσχυση της ικανότητας και οι καινοτόμες μεταρρυθμίσεις των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΔΥΑ) είναι προτεραιότητα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη της ζήτησης και για την παροχή ποιοτικής βοήθειας στην αναζήτηση εργασίας, την εξατομικευμένη παροχή συμβουλών που απευθύνεται σε ανέργους που δεν έχουν καταχωρηθεί. Δεν έχω λόγια για να υπερτονίσω το πόσο σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των εξειδικευμένων συμβούλων PES για να παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη σε ανέργους, για την περαιτέρω αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας. Η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι αυτό είναι πραγματικά στο επίκεντρο της επιτυχούς εφαρμογής της Εγγύησης για τους Νέους της ΕΕ και στις πρωτοβουλίες της μακροχρόνιας ανεργίας». 


«Δεύτερον, η ποιότητα των τρεχόντων προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας θα πρέπει συνεχώς και αποτελεσματικά να παρακολουθείται και να αναπροσαρμόζεται τακτικά ώστε να ανταποκρίνεται γρήγορα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας» . 

«Και τέλος, η συμμετοχή των νέων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση παραμένει χαμηλή και χαρακτηρίζεται από την έλλειψη δέσμευσης εργοδότη στην εκπαίδευση των μαθητών. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν σύμφωνα με τη στρατηγική της Κύπρου για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως η αύξηση της ικανότητας των τεχνικών σχολών και η βελτίωση της ελκυστικότητας τους. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί η αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και θα βελτιωθούν οι πιθανότητές τους για την απασχόληση. Το να κάνουμε την ΕΕΚ μια πρώτη επιλογή, όχι μια δεύτερη επιλογή, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Ατζέντας Δεξιοτήτων για την Ευρώπη που ξεκίνησε πρόσφατα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου