oaednews

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Εκπαίδευση 500.000 προγραμματιστών

Μια δυναμική πρωτοβουλία έρχεται να αντιμετωπίσει την ανεργία, κυρίως των νέων, μέσω της εκπαίδευσής τους και της καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου. Στην Ελλάδα της μεγάλης ανεργίας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθημερινά αυξάνονται οι κενές θέσεις εργασίας προγραμματιστών επειδή οι ανάγκες για νέους προγραμματιστές δεν καλύπτονται πλήρως από τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά συστήματα.

Η εθελοντική πρωτοβουλία του προέδρου των Ευρωπαίων Πληροφορικών κ. Βύρωνα Νικολαΐδη, διακεκριμένων ακαδημαϊκών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) κ.κ. Γιώργου ΔουκίδηΔιομήδη ΣπινέλληΚατερίνας ΠραματάρηΠάνου Λουρίδα, του προέδρου της HePIS κ. Νίκου Φαλδαμή και 40 σημαντικών εταιρειών και επιχειρηματικών φορέων, που ονομάζεται Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα (Alliance for Digital Employability - www.afdemp.org) στοχεύει στην κάλυψη του κενού που εμφανίζεται και στην Ελλάδα στην αγορά της Πληροφορικής.

Το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στο πεδίο της πληροφορικής δεν είναι ελληνικό αλλά κατά βάση διεθνές, σύμφωνα με εκτιμήσεις σήμερα υπάρχουν 350.000 κενές θέσεις για υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες (e-skills) στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας στη συνέντευξη Τύπου οι θέσεις αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 800.000 το 2020.

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και εκτός Ευρώπης σε τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι οι κενές θέσεις προγραμματιστών θα είναι 1,2 εκατ. το 2020, ενώ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Καναδάς, η Αυστραλία, ακόμη και η Ινδία. Στην Ελλάδα και σύμφωνα με στοιχεία της ηλεκτρονικής σελίδας kariera.gr, ενώ το 2012 σε μία αγγελία για θέση προγραμματιστή μία εταιρία λάμβανε περίπου 90 βιογραφικά, το 2016 λαμβάνει μόλις 26, ενώ οι αγγελίες για προγραμματιστές έχουν περισσότερο από διπλασιαστεί.

«Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να στηρίξουμε τη νέα γενιά. Να ενθαρρύνουμε τους νέους να ακολουθήσουν το επάγγελμα του προγραμματιστή. Να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το άλμα ως χώρα. Η Συμμαχία των δυνάμεων της αγοράς και η επανειδίκευση των νέων είναι η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας» τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS).

Απώτερος στόχος της Συμμαχίας είναι όχι μόνο να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, αλλά και να καλύψει μέρος της διεθνούς ζήτησης για υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες μέσα στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας σε βάθος δεκαετίας 500.000 θέσεις εργασίας στο χώρο της Πληροφορικής. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι πολλοί προγραμματιστές μπορούν να εργάζονται από την Ελλάδα καλύπτοντας ανάγκες επιχειρήσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με την ταχύρυθμη εκπαίδευση υποψηφίων σε υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες και την άμεση απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας σε θέσεις προγραμματιστών.

Η πρώτη δράση της Συμμαχίας θα είναι η πραγματοποίηση του 1ου Coding Bootcamp για επαγγελματίες τον Σεπτέμβριο και θα εκπαιδεύσει εντατικά τους πρώτους 40 συμμετέχοντες στον προγραμματισμό για την ανάπτυξη εφαρμογών. Θα διεξαχθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη CEPIS (www.cepis.org) και τη HePIS (www.hepis.gr) και μέσα από μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση 12+2 εβδομάδων που θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο οι συμμετέχοντες, κυρίως άτομα με υπόβαθρο θετικών επιστημών, θα εκπαιδευτούν στον προγραμματισμό και θα προσληφθούν άμεσα από εταιρίες-χορηγούς του προγράμματος.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Δουκίδης, «το Alliance είναι ανοικτό σε όλες τις εταιρίες και οργανισμούς που ενδιαφέρονται να προσφέρουν ποιοτικά / πρακτικά εκπαιδευτικά προγράμματα ή / και να βοηθήσουν στην εξεύρεση εργασίας στους εκπαιδευόμενους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια προγράμματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης επαγγελματιών προγραμματιστών, Coding Bootcamps, λειτουργούν με επιτυχία όχι μόνο στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Αγγλία, Γαλλία) αλλά και στις αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Εσθονία, Ρουμανία, Σερβία).

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΟΠΑ και editor in chief IEEE Software κ. Σπινέλλης επεσήμανε ότι «η ικανότητα ανάπτυξης λογισμικού είναι σήμερα για έναν νέο ο ασφαλέστερος τρόπος να αποκτήσει δουλειά».

O κ. Φαλδαμής, πρόεδρος της HePIS, ανέφερε ότι «οι τεχνολογίες πληροφορικής αναπτύσσονται ραγδαία, όπως επίσης και οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων και της αγοράς αυξάνονται συνεχώς. Πιστεύοντας ότι ο συνδετικός κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι οι άνθρωποι, είμαστε σίγουροι ότι το όραμα των 500.000 θέσεων είναι εφικτό».

Στόχος της Συμμαχίας είναι η πρακτική αυτή να επεκταθεί και το παράδειγμα να ακολουθήσουν πολλοί άλλοι φορείς για να επιτευχθεί ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα προς την υλοποίηση του οράματος των 500.000 θέσεων εργασίας.

Η υλοποίησή του θα έχει σημαντική αναπτυξιακή επίπτωση η οποία μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε πόλο έλξης για επενδύσεις με τεχνολογικό υπόβαθρο, καινοτόμο δράση και διεθνή προσανατολισμό. Κυρίως όμως θα δώσει στους άνεργους, νέους ή και μεγαλύτερους, την ευκαιρία που αναζητούν για να αποκτήσουν μια δημιουργική και καλά αμειβόμενη εργασία. Θα τους δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψει το χαμόγελο στη ζωή τους.

«Το Bootcamp καλείται να απαντήσει σε δύο ερωτήματα. Πρώτον αν μπορεί ένας άνθρωπος των θετικών επιστημών να γίνει προγραμματιστής μέσα σε 12 εβδομάδες και δεύτερον αν αυτός ο άνθρωπος, που θα έχει λάβει την ταχύρρυθμη εκπαίδευση ια μπορέσει να εργαστεί ως προγραμματιστής» σημείωσε η κυρία Πραματάρη, καθηγήτρια του ΟΠΑ.

Διαδικασία επιλογής

Μετά τις αιτήσεις συμμετοχής όσων ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το 1ο Coding Bootcamp, η προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής εξασφαλίζει ενιαίο σημείο εκκίνησης για τους υποψήφιους καθώς και ότι διαθέτουν το κατάλληλο προφίλ για να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα και να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας. Αυτό θα γίνει μέσω εξετάσεων και περαιτέρω αξιολόγησης από ομάδα ειδικών.

Από την πλευρά της η κάθε εταιρεία που συμμετέχει στη συμμαχία θα έχει τη δυνατότητα πρόσληψης έως 2 ατόμων.

Κόστος συμμετοχής

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, όπως το εκπαιδευτικό υλικό, η πιστοποίηση, οι αίθουσες και η γραμματεία καλύπτεται από τους φορείς διοργάνωσης. Για κάθε συμμετοχή στο πρόγραμμα καταβάλλονται 1.000 ευρώ από την εταιρεία και 1.000 ευρώ από τον κάθε εκπαιδευόμενο.

Όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τη Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα, εταιρείες που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν προσωπικό και υποψήφιοι που θέλουν να παρακολουθήσουν το Bootcamp μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο http://www.afdemp.org/bootcamp.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου