oaednews

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στο 33ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας και τα μέτρα που προωθούνται, μέτρα οικονομικά αναποτελεσματικά αλλά και κοινωνικά άδικα, έχουν ως συνέπεια την διατήρηση των ποσοστών της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς και τη διαμόρφωση ενός εργασιακού τοπίου με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την επισφάλεια και την απορρύθμιση. Έρχονται δε και πάλι οι απαιτήσεις των δανειστών στα εργασιακά για άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων και τοlock out, με τον κίνδυνο πλέον ορατό να μετατραπεί η χώρα οριστικά σε εργασιακή ζούγκλα. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, βαθαίνει ταυτόχρονα και την κοινωνική κρίση, εντείνοντας την κοινωνική ανασφάλεια.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και ιδίως για τη νέα γενιά. Για τους νέους και τις νέες της χώρας σήμερα, η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Διότι τσακίζει τα όνειρά τους, ακυρώνει κάθε προοπτική και τους βυθίζει στην ανασφάλεια. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Διότι η Κυβέρνηση, 17 μήνες τώρα, δεν έχει επιδείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ούτε έχει προβεί σε διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα και τους φορείς.
Η μείωση της ανεργίας ήταν παραμένει και πρώτη προτεραιότητα, γιατί αλλιώς κανένα από τα μεγάλα και σύνθετα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Η μείωσή της ωστόσο δεν μπορεί να έρθει με εντολές και εγκυκλίους, αλλά με ξεκάθαρη στόχευση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές σε κάθε τομέα πολιτικής. Απαιτείται κοινωνική συνοχή, αρμονική συνύπαρξη και όχι σύγκρουση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης επιδιώκουν από διαφορετική πλευρά ο καθένας. Χρειάζεται άμεσα ένα οριζόντιο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας με τον απαραίτητο συντονισμό στη βάση ενός νέου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Στο σχέδιο αυτό και στη διασφάλιση της ομαλής υλοποίησής του, ο ρόλος του ΟΑΕΔ, του μοναδικού δημόσιου φορέα άσκησης κρατικής πολιτικής για την καταπολέμηση της ανεργίας, είναι καθοριστικός.
Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση και έρχεστε αντιμέτωποι καθημερινά με αυτή, συνεπώς η δική σας συμβολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη και  αναγκαία.
Ελπίζω οι εργασίες του Συνεδρίου σας να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου