oaednews

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Όλα για τα χρήματα.....

Πρόσφυγα, γύρνα πίσω!


Δούλεψαν πολύ τα μαγαζιά, δεν έβρισκες θέσεις σε εστιατόρια, ταβέρνες, κρεβάτι κενό στα ξενοδοχεία του Νομού δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, δούλευαν τα μαγαζιά με τα οικοδομικά υλικά, τα περίπτερα, έρχονταν καραβάνια προσφύγων και ψώνιζαν, γινόταν μεγάλος τζίρος, κυκλοφορούσε χρήμα, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι στον Νομό βρήκαν δουλειά και με καλά λεφτά.» Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Τσόγκας εξήγησε στον δημοσιογράφο της «Καθημερινής» Σταύρο Τζίμα τον λόγο για τον οποίον οι κάτοικοι παραπονιούνται στον δήμαρχο επειδή έδιωξε τους πρόσφυγες από το Πολύκαστρο και την ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περισσότεροι από χίλιοι ντόπιοι προσελήφθησαν από ΜΚΟ σε μια περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία, ενώ όπως αποκάλυψε στην «Κ» ο δήμαρχος Παιονίας, κ. Χρήστος Γκουτενούδας, μόνο μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση έριξε στην τοπική οικονομία 22 εκατομμύρια ευρώ! 
«Αυτοί έσωσαν την κατάσταση από την ανεργία. Η αυλαία όμως έπεσε, περιμένουμε το επόμενο προσφυγικό κύμα», προσθέτει ο συνταξιούχος αξιωματικός. Αθανάσιος Παυλίδης. «Καλά ήταν, έπεσε χρήμα και το πιο πολύ “μαύρο”. Η κοινωνία πήρε και ένα καλό μάθημα, έμαθε να συμβιώνει με ξένους, της έφυγε κάπως η ξενοφοβία. Η πρώτη επαφή ήταν δύσκολη, μετά συνήθισαν οι άνθρωποι, ειδικά όταν άρχισαν να κυκλοφορούν πολλά λεφτά».
Μοιάζει σαν να μην ξέρουν τι θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι από τη μια άνοιγαν καντίνες για να εξυπηρετήσουν τους πρόσφυγες και τις στρατιές των νέων εργαζομένων στον τόπο, και από την άλλη μόλις έκανε έφοδο το ΣΔΟΕ και τους έκλεινε τις καντίνες, εκείνοι έπαιρναν τα τρακτέρ και όργωναν τα χωράφια που οι ίδιοι είχαν παραχωρήσει -ή, για την ακρίβεια, που είχαν επιτρέψει να καταπατηθούν- για να εγκατασταθούν στον πρόχειρο καταυλισμό οι πρόσφυγες.
Και ο δήμαρχος; Ο δήμαρχος λέει ότι παρά το γεγονός ότι προσπαθούν κάποιοι να στρέψουν τη φυγή των προσφύγων εναντίον του ως πλήγμα στην τοπική οικονομία, έδρασε με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία όλων.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού, θα έλεγε κάποιος. Στις αρχές, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών οδύρονταν ότι ήταν που ήταν η οικονομία τους ανύπαρκτη, τους πήγαν και τους πρόσφυγες και τους αποτελείωσαν. 
Τώρα τους ζητούν πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου