oaednews

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η γραφειακή απασχόληση στην ΕΕ αυξάνεται, ενώ στην Νοτια Ευρώπη συνεχίζει να υποχωρεί

Η τελευταία έρευνα της εταιρείας Colliers International αναφέρει ότι το 2016 η ΕΕ μπορεί να δει τα επίπεδα απασχόλησης να ξεπερνούν το ανώτατο όριο του 2008
Ειδικότερα, η έκθεση δείχνει ότι τα επίπεδα της γραφειακής απασχόλησης στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση της τάξεως του 4,3% τα τελευταία 10 χρόνια και ξεπερνώντας το προηγούμενο ανώτατο όριο του 2008.
Αυτό μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές επιπτώσεις του outsourcing και offshoring, την παγκόσμια οικονομική κρίση 2008- 2012, και τις επιπτώσεις της λιτότητας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι προοπτικές για την γραφειακή απασχόληση στην ΕΕ δείχνουν στην πραγματικότητα θετικές.

Η έρευνα δείχνει το βαθμό στον οποίο η ανάθεση εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing) είχε θετικό αντίκτυπο σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ευρώπης, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τις χώρες της Βαλτικής, όπου όλοι κατέγραψαν αύξηση μεταξύ 6% και 15%, αν και πρόκειται για σύγκριση από χαμηλή βάση. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία έχουν παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη στην γραφειακή απασχόληση κατά τα τελευταία 10 χρόνια, σημειώνοντας αύξηση 9,8% μεταξύ των ετών 2005 και 2015.
Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα αυτών των φιλελεύθερων οικονομιών να αντιδράσουν θετικά στις αλλαγές, να ισορροπήσουν γρήγορα και να επανα-προσελκύσουν επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Αντικατοπτρίζει επίσης την ευέλικτη προσέγγιση τους στην απασχόληση, τόσο με τις συμβατικές μορφές απασχόλησης όσο και με τη μορφή αυτοαπασχόλησης που αυξήθηκαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ώστε να βοηθήσουν στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης. Υπήρξε επίσης θετική ανάπτυξη στις σκανδιναβικές χώρες για παρόμοιους λόγους, με τον τομέα της τεχνολογίας να παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των εν λόγω αγορών.
Ωστόσο, η έκθεση δείχνει σαφώς ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στην ΕΕ όταν πρόκειται για την αύξηση της απασχόλησης. Η Γερμανία έχει ανακάμψει, αλλά έχει καθυστερήσει από την έλλειψη καταρτισμένου εργατικού δυναμικού. Η Γαλλία, η οποία επίσης παρουσιάζει υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει καθυστερήσει περαιτέρω λόγω αδυναμίας υιοθέτησης μορφών ευέλικτης εργασίας. Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη της Δυτικής Ευρώπης υπήρξε πολύ πιο συγκρατημένη, παρουσιάζοντας αύξηση μόνο 1,8% στην γραφειακή απασχόληση.
Στη Νότια Ευρώπη, υπήρξε αρνητική ανάπτυξη της γραφειακής απασχόλησης από το 2005, με μείωση της τάξεως του 4,6%.
Ειδικότερα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν παραλύσει από την περιοριστική και άκαμπτη εργατική νομοθεσία, ενώ και οι δύο αυτές μεγάλες οικονομίες μαζί με τις μικρότερες οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ελλάδας έχουν ανεπιθύμητα ποσοστά ανεργίας των νέων πάνω από 40%. Τα καλά νέα όμως είναι ότι, λόγω των κανονιστικών μεταρρυθμίσεων που καθιστούν πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο ευέλικτα, μια μεταστροφή για αυτές τις χώρες της Νότιας Ευρώπης διαβλέπεται να είναι στον ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου