oaednews

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Λάρισα: Συνδυάζει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση ο ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ δραστηριοποιείται στο χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευση από το 1952, εφαρμόζοντας το δυικό σύστημα της Μαθητείας. Σήμερα ο Οργανισμός λειτουργεί με 51 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας πανελλαδικά.
Συγκεκριμένα ο κ. Γουργιώτης επεσήμανε ότι «η Μαθητεία συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στο χώρο του σχολείου, με την πρακτική άσκηση των μαθητών στο χώρο της επιχείρησης. Η φοίτηση στις ΕΠΑΣ διαρκεί 2 σχολικά έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές πραγματοποιούν το πρωί πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (6 ώρες την ημέρα), ενώ παράλληλα το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στην ειδικότητα που φοιτούν στο σχολείο. Οι μαθητές των ΕΠΑΣ είναι ηλικίας 16-23 ετών, απόφοιτοι της Α’ Τάξης Λυκείου τουλάχιστον». Σχετικά με τις ειδικότητες που λειτουργούν φέτος τόνισε τα εξής: Οι ειδικότητες που λειτουργούν φέτος είναι:
1. Τεχνίτης μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτων
2. Τεχνίτης θερμικών – υδραυλικών εγκαταστάσεων
3. Τεχνίτης μεταλλικών κατασκευών
4. Τεχνίτης ηλεκτρολογικών εργασιών
5. Τεχνίτης ηλεκτρονικών συσκευών εγκαταστάσεων και υπολογιστικών μονάδων
6. Μαγειρικής τέχνης
7. Κομμωτικής τέχνης
8. Τεχνίτης φυσικού αερίου
9. Ξυλουργών – επιπλοποιών
10. Υπαλλήλων διοικητικών καθηκόντων
11. Υπαλλήλων οικονομικών καθηκόντων
Gourgiotis Dimitris OAED 1
Ακόμη, ο κ. Γουργιώτης σημείωσε ότι «η ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Λάρισας με την λήξη του σχολικού έτους, χρονική περίοδο που συμπίπτει με την διερεύνηση της αγοράς εργασίας για προτάσεις ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά, σε συνεργασία με το Γ.Δ.Ε.Ε. του σχολείου, διοργανώνει εκδήλωση στο χώρο του σχολείου, όπου οι φορείς και εργοδότες – συνεργάτες μας θα λάβουν μέρος σε συζήτηση, που θα γίνει στον 1ο όροφο, σχετικά με «προτάσεις λειτουργίας ειδικοτήτων για το σχολικό έτος 2016-2017».
OAED Magiria 1
Συγχρόνως , θα λάβει χώρα έκθεση των εργασιών των μαθητών μας, που έγιναν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ειδικότερα, τα τμήματα κομμωτικής και μαγειρικής τέχνης θα παρουσιάσουν «δια ζώσης» εργασίες, με «μοντέλα» οι κομμώτριες και «φλόγα» οι μάγειροι, οι οποίες και θα βραβευθούν. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 12/5/16 στο προαύλιο χώρο του σχολείου.
Οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείες του ΟΑΕΔ
1. Δίνουν πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Παρέχουν δωρεάν βιβλία και βοηθήματα και δίνουν αναβολή στράτευσης.
3. Αποκτούν σχετικές άδειες άσκησης επαγγέλματος, έχουν σημαντική προϋπηρεσία και ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Για όλα αυτά μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας ο υποδιευθυντής της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας κ. Δημήτρης Γουργιώτης με αφορμή την αυριανή εκδήλωση με θέμα : «Προτάσεις λειτουργίας ειδικοτήτων για το σχολικό έτος 2016-17».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου