oaednews

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Νέο Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει για τους Δημοσίους Υπαλλήλους

Η ψήφιση του Νέου Ασφαλιστικού - Φορολογικού Νομοσχεδίου, από την Ολομέλεια της Βουλής, θα επιφέρει μεγάλες μειώσεις στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Δημοσίων Υπαλλήλων και συγκεκριμένα στις συντάξεις που θα λάβουν οι σημερινοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στα "εφάπαξ" ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Δημοσίου και τέλος, στα μερίσματα που λαμβάνουν 284.000 περίπου Δημόσιοι Υπάλληλοι, σήμερα.
Ειδικότερα,
Ποιες θα είναι οι μειώσεις στους νέους συνταξιούχους;

Η μείωση έως 30% στις νέες κύριες συντάξεις επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης (αντί του 45% που πρότεινε αρχικά η κυβέρνηση), 60% που προβλεπόταν στους νόμους "Λοβέρδου" και 70% στον προηγούμενο Νόμο "Ρέππα".
Επίσης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των 5 καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ποια θα είναι η "τύχη" των εφάπαξ και των μερισμάτων του Δημοσίου;
Απώλειες 12-15%, εκτός των μνημονιακών περικοπών που έχουν ήδη υποστεί, θα δουν στο εφάπαξ τους οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 1/9/2013 εξαιτίας του νέου μαθηματικού τύπου.
Το νομοσχέδιο εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει πως θα εφαρμοστεί για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις - περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993).
Επίσης, μειώσεις άνω του 30% έρχονται και για το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού το ΜΤΠΥ είναι στο "κόκκινο" και αδυνατεί να πληρώσει τα μερίσματα στους 284.000 συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου