oaednews

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Ενα Πανεπιστήμιο για... ΚΑΛΟ


Συντάκτης: 







Κιβωτός εμπειρίας για όσους θέλουν να ξεκινήσουν ή έχουν ήδη εμπλακεί στη δημιουργία ενός συνεταιρισμού αποτελεί το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, μια σύμπραξη βασικά 20 πανεπιστημιακών που δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά κινήματα από διαφορετικά αντικείμενα αλλά και ειδικών που ερευνούν τον χώρο των συνεταιριστικών εγχειρημάτων.
Σκοπός τους η διάδοση των αρχών αλλά και των καλών πρακτικών που συνθέτουν τη γνώση και την εμπειρία για την προώθηση της κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας, καθώς διαπίστωσαν την έλλειψη υλικού εκπαίδευσης και επιμόρφωσης γύρω από το θέμα.
Μετρά ήδη τρία χρόνια λειτουργίας και μπορεί να μην είναι με τη θεσμική έννοια συνεταιρισμός -σύντομα θα γίνει μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός, ωστόσο διέπεται από τις αρχές του και λειτουργεί με δική του αυτόνομη γενική συνέλευση, αν και ξεπήδησε από τα σπλάχνα της ΠΡΩΣΚΑΛΟ (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία).

Και μπορεί να μην κάνουν τεχνικές μελέτες για όσους ενδιαφέρονται να στήσουν έναν συνεταιρισμό, αλλά τους βοηθούν να δουν την αλληλουχία των κινήσεων.
«Δεν ξεκινάς έναν συνεταιρισμό αν δεν έχουν εκπαιδευτεί τα πιο ενεργά μέλη. Δεν φτάνει να βάζεις έναν στόχο, πρέπει να ξέρεις και σημάδι για να τον πετύχεις· και γι' αυτό πρέπει να μάθεις να σημαδεύεις» μας λέει ο περιβαλλοντολόγος δρ Κώστας Νικολάου που μαζί με την δρα Ασπα Παπαφιλίππου συντονίζουν τις δράσεις της συλλογικότητας που επιθυμεί να συνδέσει τη θεωρία με την πράξη, σαν μια ανατροφοδοτούμενη αλυσίδα διαρκούς παραγωγής γνώσης και εξέλιξης.
Με κοινή διαπίστωση την έλλειψη υλικού εκπαίδευσης, επιμόρφωσαν και διοργάνωσαν για ενάμιση χρόνο μεγάλη σειρά εκδηλώσεων θεωρίας και καλών πρακτικών που βιντεοσκόπησαν και διαθέτουν για χρήση από πολίτες και συλλογικότητες.
Μέχρι σήμερα αυτές οι συζητήσεις έχουν προβληθεί πάνω από 8.500 φορές, ενώ αυτό το διάστημα πραγματοποιούν εβδομαδιαίες εκπομπές στο δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης στα FM 100,6 (διαδικτυακά www.fm100.gr.) όπου παρουσιάζουν συνεταιρισμούς και συζητούν γύρω από αυτά τα θέματα.
Το μήνυμα που μεταφέρουν;
«Τον κόσμο τον αλλάζουμε από τώρα και αποδεικνύουμε ότι είναι όχι μόνο αναγκαίος και εφικτός αλλά και υπαρκτός. Επιπλέον είναι και πιο επιτυχημένος απ' ό,τι άλλο υπάρχει. Επειδή εκεί που αποτυγχάνει το κράτος και η αγορά επιτυγχάνουν οι συνεταιρισμοί. Μπορούμε να στήσουμε έναν καινούργιο κόσμο και τα κοινά μας αγαθά να τα διαχειριζόμαστε ισότιμα εμείς οι πολίτες, από τα κάτω», μας λέει ο κ. Νικολάου. Οσο για την κρίση; «Αφήνει στον κόσμο ένα δισεκατομμύριο πολίτες-μέλη συνεταιρισμών. Δεν είναι όλοι ίδιοι, ωστόσο είναι στην κατεύθυνση ότι όλοι μαζί -συλλογικά- κάνουμε κάτι, σπάμε τον ατομικισμό... Οταν οι επιχειρήσεις κλείνουν, πτωχεύουν, απολύουν, οι συνεταιρισμοί φαίνεται να βγαίνουν αλώβητοι όταν δεν έχουν αύξηση του τζίρου τους. Και αυτό αποδεικνύει την αντοχή και την επιτυχία αυτού του μοντέλου».
Τα παραδείγματα; «Καφενεία, παντοπωλεία, εκδόσεις, αγροτικοί ή εργατικοί συνεταιρισμοί, η πρώτη ηθική συνεταιριστική τράπεζα Καρδίτσας που δεν χρειάστηκε ούτε ανακεφαλαιοποίηση...»
■ Η επόμενη εκπομπή του Λαϊκού Πανεπιστημίου ΚΑΛΟ θα μεταδοθεί την Τρίτη 8 Μαρτίου 6.00-7.00 μ.μ. στα FM 100,6 από το δημοτικό ραδιόφωνο εθελοντών της Θεσσαλονίκης και διαδικτυακά στο www.fm100.gr.
Καλεσμένη: η Ειρήνη-Εριφύλη Τζέκου, υπ. διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Για περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο www.univsse.gr, όπου υπάρχει και αρχείο διαλέξεων-συζητήσεων (βίντεο και ηχογραφήσεις) καθώς και βιβλιογραφικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου