oaednews

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Πιλοτική τάξη μαθητείας στον ΟΑΕΔ

ρεπορτάζ από dikaiologitika.gr
Άρθρα που αφορούν το υπουργείο Παιδείας εντάχθηκαν στην Πράξη Νο­μοθετικού Περιεχομένου για «κατεπεί­γοντα θέματα» διαφόρων υπουργείων, που πέρασε η κυβέρνηση στο τέλος του χρόνου και δημοσιεύτηκε στην «Εφημερί­δα της Κυβερνήσεως» στις 30 Δεκέμβρη.

Στην κατεύθυνση της αποφασιστικής προώθησης του θεσμού της μαθητείας από νωρίς, η κυβέρνηση ενέταξε στα πα­ραπάνω άρθρα διατάξεις που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και συγκεκρι­μένα: Συμπληρωματικά στο νόμο του 2013, ο οποίος προβλέπει τη μαθητεία στους μα­θητές των ΕΠΑΛ, δηλαδή την τζάμπα ερ­γασία στις επιχειρήσεις και πρώιμη εκμε­τάλλευση, προβλέπεται «Πρόγραμμα εκ­παίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθη­τεία σε εργασιακό χώρο», διάρκειας εί­κοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επι­μερισμένο κατ' ελάχιστον σε τέσσερις (4) μέρες. Την ευθύνη υλοποίησης της πιλο­τικής «Τάξης μαθητείας», της τοποθέτη­σης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν, έχει το ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα εντάσσεται στην «Πιλοτι­κή τάξη μαθητείας», διάρκειας εννέα μη­νών (από 6 που προβλεπόταν αρχικά), που θα λειτουργήσει την τρέχουσα και την επό­μενη σχολική χρονιά. 


Στην «Τάξη μαθητείας» εφαρμόζεται, επί­σης, πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθή­ματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευ­ση της Μαθητείας» διάρκειας 200 ωρών, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑΛ και τις σχολικές μονάδες του ΟΑΕΔ, από εκπαιδευτικό προσωπικό του υπουργεί­ου Παιδείας και του ΟΑΕΔ. Είναι φανερό ότι πρόκειται για διατάξεις που εφαρμόζουν και ενισχύουν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου της προηγούμε­νης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τα ΕΠΑΛ, όπως και τις κατευθύνσεις EE και ΟΟΣΑ, που στο όνομα της «μαθητείας» και της «καταπολέμησης της ανεργίας» έ­χουν ως στόχο να εξασφαλίσουν τσάμπα εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες. Στην ΠΝΠ, ακόμα, υπάρχουν μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν το Ελληνικό Ανοι­χτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), που είναι ενδει­κτικές για το πνεύμα που διέπει την κυβέρ­νηση συνολικά για τα ΑΕΙ και συνδυάζονται με τα όσα έχουμε δει στο υπό διαβούλευ­ση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Α­νώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα. Συγκε­κριμένα, δίνεται η δυνατότητα στο ΕΑΠ, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του (η της Συγκλήτου του όταν αυτή συγκροτηθεί) να ιδρύει παραρτήματα και κέντρα σπου­δών του ιδρύματος είτε στο εσωτερικό εί­τε στο εξωτερικό. Στο ίδιο πνεύμα, δίνεται η δυνατότη­τα στο ΕΑΠ «να οργανώνει και προγράμ­ματα δια βίου μάθησης και προγράμμα­τα με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαί­δευσης, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδα­πής». Φυσικά, ούτε συζήτηση δε γίνεται για κατάργηση των διδάκτρων του ΕΑΠ. Ίσα - ίσα και στα προγράμματα κατάρτι­σης που του δίνεται η δυνατότητα να ορ­γανώνει, τα δίδακτρα θα είναι ένα καθε­στώς, αφού στις διατάξεις της ΠΝΠ ορί­ζεται ρητώς ότι η Διοικούσα Επιτροπή (κι αργότερα η Σύγκλητος) θα αποφασίζουν το ύψος των διδάκτρων και τον τρόπο κα­ταβολής τους. Με τα άρθρα του υπουργείου Παιδείας στην ΠΝΠ ρυθμίζονται και κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με προθεσμίες (π.χ. παράταση της θητείας των μελών των Ε­ποπτικών Επιστημονικών Συμβουλίων των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, παρά­ταση προθεσμίας σύνταξης εσωτερικών κανονισμών στα ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν), ενώ δίνεται και η δυνατό­τητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες δι­ορισμού των μελών ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ των ΑΕΙ που εκκρεμούν από το 2011. Παράλληλα, υπάρχει ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα για διπλές εξεταστικές στο χειμερινό και εαρινό εξάμηνο του ακαδη­μαϊκού έτους 2015-16 για τους επί πτυχίω φοιτητές. Ρύθμιση υπάρχει και για τους αθλητές που διακρίνονται και εισάγονται σε ΑΕΙ και προβλέπει ότι ειδικά για φέτος μπορούν να εισάγονται καθ' υπέρβαση του ορισμένου αριθμού εισακτέων σε ποσο­στό 4,5%, αντί του 3% που προβλέπεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου