oaednews

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Η πραγματική ανεργία στο N. Ρεθύμνου

• Επιπλέον 35.592 άνεργοι τον Οκτώβριο στις λίστες του ΟΑΕΔ
Ανασφάλεια στο… 100%. Μια θηλιά που σφίγγει, όσο βαθαίνει η ύφεση, γύρω από το λαιμό χιλιάδων ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας, βλέποντας τις οικογένειές τους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά και τινάσσοντας στον «αέρα» κάθε σχεδιασμό και προγραμματισμό. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα που συνθέτει το «ψηφιδωτό» της ανεργίας και δημιουργεί ένα σκηνικό κοινωνικής αποσύνθεσης, σε μια χώρα που ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη».
Είναι μια κοινωνική πληγή που ανοίγει ολοένα και περισσότερο, αφού οι «λαβωμένοι» είναι κυρίως νέοι άνθρωποι ηλικίας από 18 και άνω που βρίσκονται στην πιο παραγωγική τους ηλικία, κι όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό τείνουν να έχουν μονάχα δύο επιλογές, την ανεργία ή την μαύρη εργασία. Τα ποσοστά της ανεργίας σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στο νομό Ρεθύμνου εκτοξεύτηκαν στο τέλος της θερινής περιόδου, καθώς οι εποχικοί υπάλληλοι ήρθαν να προστεθούν στη «μαύρη» λίστα της ανεργίας. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, στο Ρέθυμνο η πραγματική ανεργία κυμαίνεται αυτήν την περίοδο στο 46% ενώ πανελλαδικά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, 35.593 άνεργοι προστέθηκαν τον Οκτώβριο στις λίστες του Οργανισμού.
ΘΛΙΒΕΡΗ Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Νικολιδάκης, το τέλος της θερινής περιόδου αυξάνει τρομακτικά τα ποσοστά ανεργίας στον νομό. Κατά μέσο όρο στο Ρέθυμνο η ανεργία κυμαίνεται στο 46% και περιλαμβάνει δηλωμένους ανέργους, στην πλειοψηφία τους εποχικούς υπαλλήλους αλλά και αδήλωτους, δηλαδή μακροχρόνια ανέργους που έχουν «παραιτηθεί» από την συνεχόμενη απογραφή στις λίστες του ΟΑΕΔ κάτι όμως που συνεπάγεται και μηδενικά εισοδήματα, αφού δεν επιδοτούνται από κανέναν φορέα.
Η νεολαία φαίνεται πως δέχεται και στο Ρέθυμνο το ισχυρότερο πλήγμα αφού η αναζήτηση εργασίας είναι ο Γολγοθάς που ανεβαίνει μια ολόκληρη γενιά, ενώ όσοι εργάζονται, συνήθως με πενιχρούς μισθούς, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κάνουν μαύρη και αδήλωτη εργασία. «Η ανεργία είναι στα πιο υψηλά επίπεδα λόγω εποχικότητας. Μιλάμε για ένα ποσοστό κατά μέσο όρο 46% που αφορά τη δηλωμένη εργασία. Άλλοι τόσοι είναι άνεργοι και αδήλωτοι, συνήθως οι μακροχρόνια άνεργοι που μάλιστα δεν παίρνουν κανένα επίδομα. Δεν έχουν έσοδα. Αυτή τη στιγμή επιδοτούνται κυρίως οι εποχιακοί υπάλληλοι.
Επιπλέον, έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη νεολαία από 18 ετών και άνω. Είναι είτε άνεργοι, είτε κάνουν μαύρη εργασία. Ωστόσο, κι άλλα επαγγέλματα πλήττονται από την ανεργία. Ο κλάδος της οικοδομής εμφανίζει ανεργία από 75% και άνω. Από τον Οκτώβριο έως και το Μάρτιο έχουμε ένα υψηλό ποσοστό και στην ανεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων που κυμαίνεται στο 80% αυτήν την περίοδο. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων που βιώνουν την ανεργία είναι η ανασφάλεια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να κάνουν κανένα προγραμματισμό. Οι οικογενειακοί τους προϋπολογισμοί έχουν πέσει έξω λόγω των μειωμένων εισοδημάτων, της ανεργίας και των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων» ανέφερε ο κ. Νικολιδάκης.
ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ «ΣΒΗΝΟΥΝ»
Ένας από τους κλάδους που «σβήνουν» τα τελευταία χρόνια στο νομό, είναι η οικοδομή με ανεργία πάνω από 75%. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί ένα «μεμονωμένο γεγονός», αντίθετα συμπαρασύρει και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικοδομή και βλέπουν την ανεργία αλλά και τα λουκέτα να αυξάνονται δραματικά.
Στο Ρέθυμνο οι βιομηχανίες σκυροδέματος που είχαν έντονη παρουσία τα «χρυσά» χρόνια της οικοδομής βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη, ενώ επαγγέλματα όπως αυτό του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού, του ελαιοχρωματιστή κ.ά. έχουν προ πολλού βιώσει την έλλειψη εργασίας.
«Πολλά επαγγέλματα εξαφανίζονται σταδιακά λόγω έλλειψης αντικειμένου. Επαγγελματίες βάζουν λουκέτα και εργάτες δεν μπορούν να βρουν πλέον δουλειά. Είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα και για τους μισθωτούς και για το κράτος» ανέφερε ο κ. Νικολιδάκης.
ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η «ΜΑΥΡΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
Οι τρεις φορείς που θα μπορούσαν να ελέγξουν και να περιορίσουν τη μαύρη και αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζουν αυτήν την ώρα και στο Ρέθυμνο, σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Ο κ. Νικολιδάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «αδράνεια» των κρατικών μηχανισμών τονίζοντας: «Το κράτος έχει ευθύνη να αξιοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει».
Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως η Επιθεώρηση Εργασίας από οκτώ οργανικές θέσεις που είχε πριν από 5 χρόνια πλην του βοηθητικού προσωπικού έχει συρρικνωθεί σήμερα σε δύο υπαλλήλους και έναν γραμματέα. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να ελέγξει την αγορά ακόμη κι αν οι υπάλληλοι «κάνουν αγώνα δρόμου». Παράλληλα πρόσθεσε: «Το ΙΚΑ υποστελεχώνεται, ο ΟΑΕΔ υποστελεχώνεται και αυτός στο Ρέθυμνο. Όλοι οι φορείς που κάνουν έρευνα και έλεγχο στην αγορά δεν έχουν προσωπικό. Επομένως δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός να ελέγξει τη μαύρη εργασία».
ΟΑΕΔ: ΕΠΙΠΛΕΟΝ 35.592 ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ
Η ολοκλήρωση της θερινής τουριστικής περιόδου, προκάλεσε άμεση αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήλθαν τον Οκτώβριο στους 965.985, περισσότεροι κατά 35.592 μέσα σε ένα μήνα. Σε σύγκριση με τον αριθμό των ανέργων πριν από 12 μήνες (1.016.177) διαπιστώνεται μείωση κατά 50.192 άτομα.
Διατηρούνται όμως σε υψηλά επίπεδα οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς τον Οκτώβριο του 2015, ανήλθαν σε 525.019, αριθμός που αντιστοιχεί στο 54,3% του συνόλου. Άρα περισσότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, παραμένουν χωρίς δουλειά, χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με πέρσι, που οι μακροχρόνια άνεργοι είχαν φτάσει τις 520.872, διαπιστώνεται αύξηση κατά 4.147 ανέργους. Άρα το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας, όχι μόνο δεν έχει τάσεις μείωσης, αλλά αντίθετα, φαίνεται ότι κινήθηκε αυξητικά, στο τελευταίο έτος. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μην μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που θα μπορούσαν να καλυφθούν από ανέργους, οι οποίοι βρίσκονται χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, άνω του ενός έτους.
Από τα υπόλοιπα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα πριν από λίγο προκύπτει ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι, παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η εποχική απασχόληση, μειώθηκαν κατά 1.594 άτομα ή 1,40% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, περιορίστηκαν τον Οκτώβριο στα 112.489 άτομα, όταν ήταν 114.083, ένα μήνα νωρίτερα. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων 90.040 (ποσοστό 80,04%) είναι κοινοί, 2.847 (ποσοστό 2,53%) είναι οικοδόμοι, 6.543 (ποσοστό 5,82%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.876 (ποσοστό 1,67%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 11.083 (ποσοστό 9,85%) είναι εκπαιδευτικοί και 100 (ποσοστό 0,09%) είναι λοιποί.
Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, το 61% ή 591.507 είναι γυναίκες. Σε επίπεδο ηλικίας, η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται χωρίς δουλειά και έχουν εγγραφεί στα μητρώα του Οργανισμού (381.988 ή 39,5%), είναι από 30 έως 44 ετών, δηλαδή βρίσκονται στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους. Υπάρχουν ακόμα 150.573 άνεργοι (15,5% του συνόλου), οι οποίοι είναι ηλικίας άνω των 54 ετών, δηλαδή βρίσκονται κοντά στα γενικά όρια συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, ακόμα. Πρόκειται για την ομάδα ανέργων, που είναι στην πιο δυσμενή θέση, αναφορικά με τις πιθανότητες που έχουν για εύρεση εργασίας.
Σχεδόν οι μισοί από τους ανέργους που έχει καταγράψει ο ΟΑΕΔ (451.770 ή 46,7%) είναι απόφοιτοι λυκείου, δηλαδή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου