oaednews

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Ράνια Αντωνοπούλου: Πρέπει να δημιουργήσουμε 300.000 θέσεις εργασίας

Η ανεργία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας μετά τη διαπραγμάτευση. Γι αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε 300.000 θέσεις εργασίας εδώ και τώρα, λέει η Ράνια Αντωνοπούλου«Η ανεργία είναι το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μετά τη διαπραγμάτευση του χρέους» τονίζει η Ράνια Αντωνοπουλου, σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η έμπειρη πανεπιστημιακός, συνεργάτιδα του ΟΗΕ και νυν αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας προσθέτει ότι «οι μισθοί πρέπει να ανέβουν» και ότι η διαδοχική αύξησή τους συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Σχετικά με την ανάκληση του προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ με voucher, καταγράφει τις αιτίες και τονίζει: «Τελειώνει η μη ορθολογική κατανομή των πόρων».
«Μετά τη διαπραγμάτευση του χρέους, το δεύτερο πιο σημαντικό είναι η ανεργία. Και για να την καταπολεμήσεις, δεν μπορείς να περιμένεις δέκα χρόνια τα αναπτυξιακά σχέδια. Ακόμη κι αν έρθει ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο, που το εύχομαι, και πιάσουμε 4% ανάπτυξη, η οικονομία μας από μόνη της θα γεννήσει 50.000 θέσεις εργασίας» σημειώνει η κ. Αντωνοπούλου και προσθέτει:
«Η άλλη λογική είναι 300.000 θέσεις εργασίας εδώ και τώρα. Αυτές οι θέσεις θα γεννήσουν άλλες 100.000 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η παρανόηση είναι ότι μιλάμε για κρατικές παρεμβάσεις και ο κόσμος νομίζει ότι μιλάμε για δημοσίους υπαλλήλους. Δεν καταλαβαίνει ότι αυτές τις επενδύσεις θα τις αναλάβουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μη κερδοσκοπικές επιχειρίσεις, κοινωνικοί συνεταιρισμοί... Το κράτος θα είναι ο χρηματοδότης που θα απευθύνεται στην τοπική οικονομία, στην τοπική κοινωνία».
Σχετικά με τους μισθούς, σημειώνει ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ έαν ένα μέλος, μιας τετραμελούς οικογένειας, εργάζεται 72 ώρες την εβδομάδα με τον κατώτατο μισθό, ζει στα όρια της φτώχειας. Γι αυτό, υπερασπίζεται την άνοδο των μισθών. «Δεν γίνεται αλλιώς» σημειώνει. «Ναι, στη διαδοχική αύξηση, αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε καν για μειώσεις. Μια ερμηνεία λέει «άσε τους μισθούς να πέσουν κι άλλο και, αν πέφτεις κάτω από τα όρια της φτώχειας, θα συμπληρώνεις με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Αυτό είναι λάθος πολιτική. Ετσι δεν θα ανακάμψει ποτέ η αγορά εργασίας».
Αναφερόμενη στην ανάκληση του προγράμματος voucher για ανέργους 29-64 ετών, σημειώνει ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, καταρχήν ο κάθε άνεργος έπαιρνε το 25% της χρηματοδότησης και το ΚΕΚ το 75%, κάτι το οποίο πλέον θα αλλάξει. «Ο καταμερισμός ήταν βαρύς υπέρ του παρόχου κατάρτισης εις βάρος του ανέργου» σημειώνει και προσθέτει ότι «εκεί που ο κάθε άνεργος θα έπαιρνε 1.500 ευρώ, θα πάρει πάνω από τα διπλάσια. Μπορεί να καθυστερήσει να ενταχθεί δυο μήνες, αλλά η αλλαγή θα είναι υπέρ του».
Κατά δεύτερον, ενώ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έλεγε ότι «οι πόροι πρέπει να κατανεμηθούν σε τομείς που έχουν ανάπτυξη, οι 10.000 από τις 16.000 θέσεις κατευθύνονταν στον κατασκευαστικό-τεχνικό τομέα, τον δεύτερο κλάδο με καθίζηση μετά το λιανεμπόριο».
Τρίτον, σημειώνει η κ. Αντωνοπούλου, το πρόγραμμα απευθυνόταν «σε πολύ ευρύ ηλικιακό φάσμα, με διαφορετικές ανάγκες. Δεν μπορείς να στείλεις έναν 29χρονο και κάποιον μισή ημέρα πριν από τη σύνταξη στην ίδια κατάρτιση και πρακτική άσκηση».
Οπότε, σημειώνει «δεν ήταν δυνατόν να κάνουμε μια μικρή ανασύνταξη. Ηθελε πλήρη ανασχεδιασμό, όπως θα γίνει εντός διμήνου».
Ερωτώμενη για τη δήλωσή της ότι «το πάρτι διασπάθισης κοινοτικών πόρων τελείωσε», σχολιάζει: «Το πάρτι που τελειώνει είναι η κατανομή των πόρων που δεν ορθολογική. Τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΚ θα συνεχίσουν να τις προσφέρουν στο βαθμό που χρειάζεται. Αλλά θα αλλάξει κατεύθυνση».

2 σχόλια:

  1. ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΟΑΕΔ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟΣ FACE TO FACE ME ΑΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΕΚ,ΔΗΜΟΙ,ΚΤΛ.Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΓΟΡΑ/ΑΝΕΡΓΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΠΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το νουμερο ειναι 900.000 θεσεις εργασιας εδω και τωρα τοτε θα εχει γινει κατι για την ανεργια και παλι θα ειναι ...(κατι) στον ωκεανο των 1.200.000 ανεργων που τον νουμερο μαλλλον ειναι δυπλασιο με αυτους που αποκλειει

    ΑπάντησηΔιαγραφή