oaednews

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι

Του Γιώργου Μακράκη, 

Κλαυθμοί και οδυρμοί για τον Βαγγέλη, μηνύματα, δάκρυα, αναθέματα , λογύδρια και λόγοι, άλλοι γνήσιοι, άλλοι υποκριτικοί, άλλοι επιφανειακοί, άλλοι πρόσκαιροι, άλλοι κι άλλοι…
Σ’ αυτή την ιστορία πρέπει και να σωπάσουμε και να ψάξουμε και να φωνάξουμε και να κλάψουμε, μα πάνω απ’ όλα να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση όχι μόνο του Βαγγέλη, όχι μόνο των γονιών του Βαγγέλη, αλλά στη θέση όλων των συμφοιτητών και δασκάλων του Βαγγέλη και να αναρωτηθούμε τι θα είχαμε κάνει, πολύ δε περισσότερο τι κάνουμε κάθε μέρα, ως γονείς, ως εργαζόμενοι, ως άνθρωποι που βλέπουμε κάθε μέρα τέτοια ή παρόμοια φαινόμενα ή που δεν τα βλέπουμε;

Να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του-των θύτη-θυτών, στο τέλος τέλος «θύματα» είναι κι αυτοί μιας κοινωνίας που μας μοιάζει!!!
Ένα άλλο σημαντικό για να καταλάβουμε πως λειτουργεί η κοινωνία μας, πως λειτουργούν οι κλειστές κοινωνίες, πως λειτουργεί ο μικρόκοσμος των Κρητικών νταήδων είναι να δούμε τους πολιτικούς που παρενέβησαν για να μην τιμωρηθούν ή για να πέσουν στα μαλακά οι νταήδες κάθε φορά που έστω κάτι από την παραβατική συμπεριφορά τους έφτανε να γίνει θέμα στο συμβούλιο των καθηγητών της γαλακτοκομικές σχολής Ιωαννίνων!
 Ο ρόλος του προστάτη πολιτικού που τηλεφωνεί για να «καθαρίσει»!

Ας θυμηθούμε την υπόθεση της μεγάλης εγκληματικής σπείρας που εξαρθρώθηκε, (εξαρθρώθηκε;) στην Κρήτη πριν 3-4 χρόνια! Οι κεφαλές της μεγάλης συμμορίας συμμετείχαν σε ψηφοδέλτια κομμάτων σε εθνικές εκλογές και το γεγονός δε σχολιάστηκε καθόλου από τα ΜΜΕ. Έτσι και τώρα το γεγονός της ή των παρεμβάσεων πολιτικών σχολιάστηκε από λίγο έως καθόλου!
Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι να ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη του Βαγγέλη. Αυτό που έχει σημασία είναι να κρατήσουμε άσβεστο αυτό το φως στη καθημερινότητα μας, να βλέπουμε, να ακούμε, να παρατηρούμε και να φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη κάθε μέρα κάθε λεπτό για κάθε τι που θα μας ενοχλούσε! Η σιωπή δεν είναι χρυσός! Η κοινωνία μας έχει "φάει" πολλούς βαγγεληδες και το επίσημο κράτος σιωπά, μάλλον θέλει τη σιωπή ή δεν επιβραβεύει όσους μιλούν ή μπορεί και να τους διώκει!
Να θυμηθώ πως συνάδελφος μου, ο Π.Κ., που τόλμησε να μιλήσει για περιστατικό αστυνομικής βίας σε μετανάστη που τυχαία είδε είναι κατηγορούμενος και πέρασε και ένα βράδυ στα κρατητήρια!
Στους Κρητικούς, τέλος, στους συμπατριώτες μου, θα αφιερώσω μια μαντινάδα(Tην είχα αφιερώσει και στον ΠΚ):
«Άντρες λογιάζω δυνατούς  κι αληθινά μεγάλους
αυτούς που θυσιάζουνε τη ζήση ντους για άλλους» …

33 σχόλια:

  1. Πολύ πιό πέρα από την έννοια της κοινωνικής συνπευθυνότητας κ. Μακράκη, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω και την ατομική. Ποός δίδαξε σε αυτό το παιδί τρόπους και μεθόδους αποφυγής, αντοχής και προσωπικής μάχης στις ψυχολογικές και σωματικές βιαιότητες. Δεν νομίζω να τό έκανε κανείς. Πραγματικά έμεινε αβοήθητος με τον τρόμο φωλιασμένο στη ψυχή του. Το τελευταίο κομμάτι του ντόμινο έπεσε με ήχους ευθύνηςκαι θλίψης μόνο και μόνο γιατί δεν άντεξε. Είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλίκια, θήτεψα σαν εκπαιδευτής στην Ε ΜΑΚ και πρακτικές οπισθοχώρης μου φαινονται αδιανόητες. Σε ότι αφορά εμένα κυριολεκτώ.. ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ με τρόπο που οι στρατιώτες ξέρουν. Σε ότι αφορά το αδικοχαμένο παιδί, ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Θάρρος, αντοχή και τακτική είναι εκείνα που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά. Να γίνουν μαχητές και τρομοκράτες τρομοκρατών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OTAN MOY BRIZEI THN MANA O PROISTAMENOS KAI TON AFHNOYN AKOMA POS LEGETAI?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OTAN MOY BRIZEI THN MANA O PROISTAMNEOS KAI TON AFHNOYN AKOMA POS LEGETAI?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν Xαρακτηρίζει συνέχως ο προιστάμενος τους υπαλλήλους, πολλές φορές και μπροστά στο Kοινό και τον αφήνουν ακόμα ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. OTAN O PROISTAMENOS KATHGOREITAI GIA KAKOYRGHMA KAI TON AFHNOYN STHN THESH ,POS LEGETAI???????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΟΥ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ? ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΜΑΖΙ? ΓΙΆΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ? ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

      Διαγραφή
  6. Οι προιστάμενοι που συνηθίζουν να ''χαρακτηρίζουν'' το προσωπικό σίγουρα είναι γνωστοί στους άμεσα προιστάμενους τους και στα κατά τόπους συνδικαλιστικά όργανα. Αυτοί λοιπόν γιατί δεν προασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και επιλέγουν να κωφεύουν ή να εθελοτυφλούν; Aυτό επίσης πως λέγεται;Είναι και αυτό ένα είδος bulling ξέρετε και θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να καταπολεμηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι αυτοί είναι "κλίκα" κι ο ένας προστατεύει τον άλλον.
      Απο ποιόν περιμένεις δίκαιο?

      Διαγραφή
    2. ΕΛΕΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ. ΑΝ ΣΟΥ ΒΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΝΑ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΕΙΣΑΙ ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΦΕΡΣΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ.

      Διαγραφή
    3. DHLADH NA TOY BRISW TO SPITI KAI EGW? TO IKSERAN STI DIOIKHSH KAI DEN EKANAN KATI. TETOIA ALHTEIA MILAME

      Διαγραφή
    4. PREPEI NA XATHEI KI ALLH ZWH STON OAED RE MASTORA?

      Διαγραφή
    5. KAI KOPSE SYBOYLES..DEN EIMASTE PAIDAKIA SE PAIDIKH XARA NA BRIZOYME MANADES O ENAS TOY ALLOY. NTROPH SOY AN EISAI IPALLILOS OAED!

      Διαγραφή
  7. ΑΥΤΟ ΕΙΑΝΙ ΣΙΓΟΥΡΑ BULLING ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΤΕ ΛΕΣ ΚΙ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΛΑΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ?? ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό θα ήταν πράγματι να κινηθούμε πλέον εναντίον των προϊσταμένων που θίγουν τν αξιοπρέπειά μας. Αλλά όταν ο προϊστάμενος δε γνωρίζει ουσιαστικά κανένα αντικείμενο της υπηρεσίας και οποιοδήοτε θέμα προκύπτει αφού δεν είναι ικανός να επιλύσει, τι πιο εύκολο από το να τα χρεώσει όλα στους υφιστάμενους χαρακτηρίζοντάς τους "άχρηστους", "σάρα και μάρα" κλπ. Είναι καιρός να "σπάσει" η σιωπή στις υπηρεσίες και να βάλουμε τον κάθε έναν στη θέση του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά έχει κανείς το σθένος να κάνει μια απλή καταγγελία κάπου ;
      Στις δύο περιπτώσεις -προιστάμενοι και Βαγγέλη - οι υπαίτιοι είναι αυτοί που περιμένουν να λυθεί το πρόβλημα με θαύμα .

      Διαγραφή
  9. OTAN H PROHGOYMENH DIOIKHSH XEREI OTI MOY BRISAN TO SPITI KAI THN EXEI AKOMA STH THESH THS EINAI NTROPH. MEXRI NA GINEI TO MPAM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 7.47 προφανώς δεν έχεις ιδέα από άθλιο εργασιακό περιβάλλον. Από προισταμένους που το στόμα τους δεν ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ποτέ μέσα στο 8 αρο, ότι και αν τους πείς, όσο και να προσπαθείς να υπερασπίσεις τον εαυτό σου και την αξιοπρέπειά σου. Μάρτυρες αυτής της άθλιας καθημερινότητας οι ίδιες οι οικογένειες μας που εισπράτουν έμμεσα από εμάς τα κόμπλεξ και την ανικανότητα των επίλεκτων για διοίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μικροαστισμος ειναι να σου βριζουν την μανα? μικροαστισμος ειναι να διαπρατουν κακουργηματα και να τους καλυπτουν οι δικοι τους? μωρε μπραβο αποψεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. θα τα δουμε ολα στην πορεια..........................................................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. KI EGO EKANA KATAGGELIES STHN DIOIKHSH KAI KINIGANE EMENA! DIEFTHARMENOI ALHTES KAI MIZADOROI!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. KANE ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ....ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΛΩΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΩΣΤΕ...ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ

      Διαγραφή
    2. STON EPITHEORITI PREPEI EKTOS APO AYTHN POY MOY BRISE TO SPITI NA PAEI PAKETO KAI AYTOS POY TIN KALIPSE APO TIN DIOIKISI??? SIMFWNEIS???

      Διαγραφή
    3. AYTO EKANA.DEN AFHNV TO THEMA.........................................

      Διαγραφή
  13. Στο πάτο θα κάνουν καταγγελία οι οικογένειες όλων αυτών των υπαλλήλων που δέχονται κατ επανάληψη χαρακτηρισμούς και γυρίζουν στα σπίτια τους ψυχολογικά ρετάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από ανθρωποφαγία πάντως καλά πάμε ????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΒULLING ΑΣΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. ΠΡΟ ΜΗΝΩΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟ!! ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΝ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ASTO FILE YPARXOYN XEIROTERA PIO KONTA STIN ATHINA...TO SPITI MOY BRISE KAI DEN SEBASTHKE DIKO MOY ANTRHOPO OTAN IRTHE NA MOY PEI MIA KALIMERA STI DOYLEIA. ENIMEROSA. KAI DEN EKANAN TIPOTA. GIA TETOIA ALITEIA+ SIGKALIPSI MILAME

      Διαγραφή
    2. ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΤΣΑΛΑΠΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΟΥ. ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΣΑΙ.ΒΓΑΛΕ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ.
      Μ Η Ν Φ Ο Β Α Σ Α Ι .

      Διαγραφή
  16. Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες?? Στις Υπηρεσίες κυριαρχεί τρομοκρατία, γιατί συνήθως οι προϊστάμενοι είναι ανίδεοι και άτομα που το μόνο τους προσόν είναι οι γνωριμίες τους στον συνδικαλιστικό χώρο (ας μην ξεχνάμε τις τοποθετήσεις προϊσταμένων του 2011 από ποιου την πρόταση-έγκριση πέρασαν και ας κάνουν όλοι τους ψόφιους κοριούς) και το fun club τους, από το οποίο διευθύνονται οι Υπηρεσίες τους. ¨Όποιος τολμάει, ας μπλεχτεί στα πόδια τους. Αποφεύγω να αναφερθώ σε άλλα πράγματα η να βάλω ονομ-νυμο γιατί φοβάμαι. ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΛΑ (διευθύνσεις , διοικήσεις κλπ) ΚΑΙ ΚΩΦΕΥΟΥΝ και τα κουραφέξαλα για επώνυμες καταγγελίες να τα πουν αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Προτείνω στην καινούρια Διοικητή να αναρτήσει στo site του ΟΑΕΔ καθώς και στο εσωτερικό δίκτυο,τα βιογραφικά όλων των υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στον Οργανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα μόνο στο εσωτερικό δίκτυο. Είμαστε που είμαστε για τα πανηγύρια, μη γίνουμε "ρόμπα" και στους απ' έξω :-)

      Διαγραφή
  18. Δυστυχώς όσο και να προσπαθήσεις περιγράψεις μια τέτοια άθλια καθημερινότητα δε μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Γιατί δεν αλλάζει το κλίμα ερευνόντας τι συμβαίνει σε κάθε υπηρεσία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πρέπει να αλλάξουν πολλά .
    Ακόμα και οι ΕΔΕ είναι στημένες .
    Σ¨εμένα ήρθαν να με ανακρίνουν συνδικαλιστές και ενώ είχα στοιχεία κατά του προισταμένου δεν έγινε τίποτα .(Παρα μόνο μια στέρηση κλιμακίου ,για μένα) .
    Οτι να ναι δηλαδή . Δεν καταλαβαίνω αυτήν την υποχθόνια στήριξη των Διευθυντών.
    Σε τι αποσκοπεί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε/η NO MEAT DRAMESI στημένες ΕΔΕ -ναι συμφωνω μαζί σου!...η αλήθεια όμως θα φανει! και σπίτια τους θα πάνε πολλοί - όσοι έχουν εμπλακεί σε μια καλοστημένη υπόθεση!! να πιστεύεις τουλάχιστον στη δικαιοσύνη!!! κι εύχομαι η καινούργια διοίκηση να είναι αντικειμενική και να δει τη βρωμια που υπήρχε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή