Έναν νόμο, που θα υποχρεώνει τους εργαζόμενους να παίρνουν άδειες, ψηφίζει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, καθώς ο λαός της συγκεκριμένης χώρας αρνείται να φύγει από το γραφείο, ακόμα και όταν δικαιούται άδεια.....
Σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει την εργασιακή κουλτούρα των Ιαπώνων, το Associated Press μίλησε με μία εκπρόσωπο της γενιάς των εργασιομανών. Η 36χρονη Ερίκο Σεκιγκούτσι δουλεύει πάνω από 14 ώρες την ημέρα για μία εμπορική εταιρεία, με επιπλέον πρωινές συναντήσεις πρωί και υπερωρίες, ενώ την υπόλοιπη μέρα επικοινωνεί διαδικτυακά με τους πελάτες.
Η ίδια χρησιμοποίησε από τις συνολικά 20 πληρωμένες μέρες άδειας που δικαιούται, μόνο τις 8, κι αυτές επειδή είχε αρρωστήσει. «Κανείς άλλος δεν χρησιμοποιεί τις μέρες των διακοπών του», εξηγεί η ίδια, μιλώντας στο Associated Press, σε μία συνέντευξη που χρειάστηκε να επαναπρογραμματιστεί αρκετές φορές, μέχρι να βρει η ίδια χρόνο να φύγει από το γραφείο της έστω για λίγο.
Η νομοθεσία που θα υποβληθεί κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου για τη διασφάλιση των εργαζομένων, θα καταστήσει νομική ευθύνη του εργοδότη να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι του παίρνουν όλες τις ημέρες των διακοπών τους.
Η Σεκιγκούτσι ανησυχεί ότι ποτέ δεν θα παντρευτεί και δεν θα βρει αγόρι, όσο είναι στο γραφείο.
Ο εργασιομανής τρόπος ζωής και η συναφής απροθυμία των ζευγαριών να αναθρέψουν τα παιδιά εδώ και καιρό κατηγορείται ως παράγοντας πίσω από την πτώση του ποσοστού γεννήσεων που υπονομεύει την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Περίπου το 22% των Ιαπώνων εργάζεται περισσότερες από 49 ώρες την εβδομάδα, σε σύγκριση με το 16% των Αμερικανών και το 11% των Γάλλων και των Γερμανών, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιαπωνική κυβέρνηση. Παράλληλα, οι Νοτιοκορεάτες φαίνεται να είναι ακόμα πιο εργασιομανείς, με ποσοστό 35%.
Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι, γιατί οι νεότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται άβολα να πάνε σπίτι, πριν από τα αφεντικά τους. Εργάζονται υπερωρίες δωρεάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου