«Όχι» στην ενοποίηση α λα καρτ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνει ότι «δυστυχώς, οι επισημάνσεις της Αριστεράς, όπως και του συνόλου των οικονομολόγων, από όλες τις σχολές σκέψης, δεν εισακούστηκαν, προφανώς για πολιτικούς λόγους. Σήμερα, όμως, η ΟΝΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά λόγω της κρίσης έρχεται αντιμέτωπη με νέες πολιτικές προκλήσεις. Από τη μια έχουμε φαινόμενα διαλυτικά στο εσωτερικό της Ε.Ε. και από την άλλη την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα, με κοινά εργαλεία και μηχανισμούς».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει ότι μια τέτοια πρόταση είναι και η δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας, που έχει προταθεί εδώ και καιρό από τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Η πρόταση είναι αρκετά απλή και εύκολη στην υλοποίησή της.
Συνεχίζει λέγοντας ότι «τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με ευθύνη της Κομισιόν, θα ιδρύσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει μια αύξηση στην κυκλική ανεργία, δηλαδή στην ανεργία που δημιουργείται από μια οικονομική ύφεση.
»Πρόκειται για μία πρόταση μερικής αμοιβαιοποίησης σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος της ανεργίας. Αυτό το Ταμείο θα μπορούσε να χρηματοδοτεί ένα μέρος (περίπου 40%-50%) των πολιτικών στήριξης των ανέργων που παρέχει κάθε κράτος-μέλος, λειτουργώντας συμπληρωματικά στα εθνικά συστήματα απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα επιτύγχαναν πιο εύκολα τους δημοσιονομικούς τους στόχους, διατηρώντας ταυτόχρονα σε ισχύ τους αντι-κυκλικούς μηχανισμούς τους, όπως την οικονομική στήριξη των ανέργων, ακριβώς σε μια περίοδο που το έχουν ανάγκη, δηλαδή τη στιγμή ενός οικονομικού σοκ».
Ο κ. Παπαδημούλης τονίζει δεν απαιτούνται μεγάλες και χρονοβόρες αλλαγές στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, αφού τα άρθρα 136 και 175 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, επιτρέπουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες που συμβάλουν στον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών της Ένωσης.
Καταλήγει σημειώνοντας πως αυτός ο αγώνας υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών λαών, που δεν θέλουν τα αξιακά θεμέλια της Ευρώπης να αντικατασταθούν από την ασυδοσία των αγορών, την ξενοφοβία και την επιβολή του ισχυρού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου