oaednews

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

619 ευρώ μισθός για νυχτερινή εργασία ανέργων

Οι άνεργοι που απασχολούνται τη νύχτα σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας και όλοι οι απασχολούμενοι με τα γνωστά 5μηνα αποκτούν δικαίωμα για άδειες από 2 έως 13 εργάσιμες ημέρες και μισθό έως και 619 ευρώ, με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές που περιλαμβάνει η τροπολογία στο σχέδιο νόμου «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».
Με ειδικό άρθρο επεκτείνονται, έως το τέλος του 2016, οι παροχές δωρεάν ρεύματος, επιδότησης ενοικίου και σίτισης προκειμένου να ισχύσουν οι προβλεπόμενες «καλύψεις» (2 τετραμηνίες για το ρεύμα και 9μνη επιδότηση για στέγαση και σίτιση) για όσους έχουν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η αμοιβή κατά τη βραδινή εργασία ορίζεται αυξημένη σε 24,76 ευρώ ημερησίως και έως 619 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και πάνω και σε 21,59 ευρώ ημερησίως και έως 539,75 ευρώ μηνιαίως για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών. Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να απουσιάζουν 2 εργάσιμες ημέρες το μήνα και όσες είναι σε κατάσταση κυοφορίας ή λοχείας 13 εργάσιμες ημέρες.
Κάθε γονέας παιδιού ηλικίας 4 έως 18 ετών δικαιούται να απουσιάζει 2 ημέρες, σε ώρες ή ολόκληρη ημέρα κάθε φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης.
Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους συναρμόδιους υπουργούς να επιβάλουν κυρώσεις στις περιπτώσεις που οι επιβλέποντες φορείς παραβιάζουν τους όρους του προγράμματος και τους κανόνες ασφάλειας και υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου